Атлети и анорексия Симптоми и усложнения

Някои спортисти са по-склонни към хранителни разстройства

Атлетите се възползват от самомотивацията и дисциплината. Но за съжаление, тези черти - които могат да помогнат на някого да стане велик атлет - също могат да предразположат някои спортисти към анорексия нервоза и към други хранителни разстройства .

Хората с анорексия са склонни да имат дълбоко изкривен образ на тялото и смятат, че са с наднормено тегло, дори когато в действителност те са изключително тънки и дори недохранени.

Анорексиците могат да загубят 15 до 60% от нормалното си телесно тегло, като силно ограничават приема на храна или упражняват прекомерно.

Две скорошни проучвания показват, че подрастващите спортисти са изложени на особен риск от анорексия и други хранителни разстройства, особено ако са жени (въпреки че младежи и млади мъже също са изложени на риск) - едно проучване установи, че около 14% от младите спортисти и 3 % от младите мъжки спортисти показаха признаци на хранително разстройство, най-често анорексия.

Атлетистите с анорексия често са посветени на стриктни тренировки и хранителни указания, които правят относително лесно за тях да скрият хранително разстройство. Те използват графици за тренировки, състезания, пътувания или всякакви оправдания, за да не ядат. Първоначално намаляването на теглото може да спомогне за постигането на атлетичното им представяне, но с течение на времето това продължило глад ще доведе до редица здравословни проблеми.

Здравни усложнения

Анорексията създава застрашаващи живота усложнения за спортистите, включително:

Знаци и симптоми

Някой, който е анорексичен, може да има някои или много от следните симптоми:

Момичета, които са особено изложени на риск

Американският колеж по спортна медицина казва, че има три свързани здравословни проблеми, често срещани при момичета и млади жени, които участват в спорта:

Младите жени, които се опитват да намалят телесните мазнини чрез екстремни мерки, са изложени на висок риск от лоши резултати в упражненията и спорта, както и тежки здравни усложнения.

Недостигът на хранителни вещества и дисбалансът на течности / електролити от ниския прием на храна може да доведе до повишен риск от фрактури, заболявания, загуба на плодовитост и сериозни медицински състояния като обезводняване и глад. Медицинските усложнения на тази триад включват почти всяка телесна функция и включват сърдечно-съдови, ендокринни, репродуктивни, скелетни, стомашно-чревни, бъбречни и централни нервни системи.

Хранене разстройство на хранене и получаване на помощ

Хранителните разстройства при един спортист са сериозни и могат да се окажат животозастрашаващи, ако не се лекуват.

Анорексията е сериозна опасност за здравето, която обикновено изисква човек близо до атлета - треньор, съотборник или член на семейството - да разпознава предупредителните знаци и да търси професионална помощ. Идентифицирането на вида на разстройството на храненето е от съществено значение за получаване на правилната помощ.

Източници:

Анорексия нервоза и свързаните с нея разстройства в храненето, Inc. (ANRED), 2005. Хранителни разстройства - информация за пациента.

Martinsen М et al. По-голямо разпространение на хранителните разстройства сред подрастващите елитни спортисти, отколкото контролите. Медицина и наука в спорта и физическото възпитание. 2013 Jun; 45 (6): 1188-97.

McLester CN и др. Податливостта към хранителни разстройства сред колегите жени-спортисти. Журнал на атлетичното обучение. 2014 май-юни; 49 (3): 406-10.