Всичко ли е Водка наистина без глутен?

Възможно ли е да има реакция на глутен към водка?

Повечето експерти смятат, че водката е без глутен, дори ако е дестилирана от глутенови зърна (пшеница, ечемик или ръж). Въпреки това, някои хора с чувствителност към цьолиакия и глутен реагират на водка, произведена от глутенови зърна. Ако това важи за вас, помислете за закупуване на водка, произведена от картофи или други източници, различни от глутен.

Дисстилацията наистина ли прави водка без глутен?

На теория процесът на дестилация премахва глутеновия протеин, който причинява реакции за хора с целяка и чувствителност към не-целулиев глутен.

Всъщност Националният институт по здравеопазване заявява, че дестилираните алкохолни напитки са безопасни за пиене, дори ако са произведени от глутенови източници.

Това е теорията. Но няма съмнение, че някои хора реагират с наистина гадни симптоми на глутен от всякакъв вид алкохол, който започва живота си като глутенови зърна ... и това включва водка от пшеница или ръж (изключително рядко е да се намери водка, която съдържа ечемик ). В действителност Асоциацията за подкрепа на човечеството препоръчва да не се консумират водки на основата на глутен поради тази причина.

Не е ясно защо алкохолът, дестилиран от глутенови зърна, притеснява някои хора, но не ги притеснява. Някои експерти са предположили, че малките фрагменти от глутеновия протеин оцеляват при дестилацията и че имунната система на тези, които са особено чувствителни към глутен, може да открие тези частични парчета глутен. Също така е възможно в зърното да има нещо друго - отвъд глутеновия протеин - който да преживее дестилация и да предизвика реакция при особено чувствителни хора.

Не знаем със сигурност, тъй като не е имало никакво изследване, което да доказва или да опровергава това, просто анекдотичен опит от онези, които реагират на алкохол на основата на глутен, като водка на пшеница. Ако откриете, че имате чувство за реакция на глутен към алкохол на основата на глутен, като водка на пшеница, вероятно е най-добре да избегнете тези продукти.

Всеки е различен и дори ако едно изследване трябва да покаже, че водката, основана на глутен, е безопасна, важно е да слушате своето тяло. Както бе отбелязано, може да има нещо различно от глутеновия протеин, който е отговорен за всички симптоми, които изпитвате.

Какво мога да направя, ако реагирате на глутена, базирана на водка?

Ако забележите някакви симптоми с водка на основата на глутен, но наистина като водка, имате късмет: на пазара има много водки, които не са на пшеница (въпреки че някои от тях се произвеждат в съоръжения, които също дестилират глутенови зърна и все още може да бъде проблем поради кръстосано замърсяване).

В действителност, тези "безглутенови водки" станаха много популярни напоследък. Някои хора дори вярват, че водните картофени напитки или водките на основата на грозде са "по-гладки" и не предизвикват толкова лоша махмурлук, ако лицето се задоволи. Управлението на водка, основаващо се на глутен и зърно, всъщност би трябвало да е доста лесно, с възможности, вариращи от картофена водка до царевична водка, водка от грозде и дори водка от смокини.

Картофената водка е често срещана (особено при вноса от Северна Европа), а една обща водка дестилерия (Smirnoff) прави своята водка от царевица. Други, по-малки компании правят добре оценени водки от грозде и захарна тръстика.

За пълен и обширен списък с водки без глутен (включително потенциални въпроси за кръстосано замърсяване и някои други съвети за пазаруване), разгледайте списъка с водка без глутен .

Слово от

Ако се чудите дали водка, основана на глутен, е наистина без глутен, ключът е да слушате своето тяло.

Въпреки, че някои източници твърдят, че водката на основата на глутен трябва да е наред за хората с целиакия поради дестилацията (глутенът е протеин и протеините не са летливи и следователно няма да дестилират), може да има основание за безпокойство на анекдотични доклади. Дали тези реакции се дължат на наличието на глутен или някакъв друг фактор е неизвестно.

За щастие, за тези, които искат да се насладят на водка, има алтернативна водка, използвана от източници като царевица, грозде, картофи или смокини, обозначени като "без глутен".

Още едно нещо, което трябва да имате предвид: употребата на алкохол в излишък може да причини проблеми далеч отвъд залепването. Например, това може да доведе до загуба на кост и остеопороза, което вече е проблем за някои хора, които имат целиакия.

> Източници:

> Каспер, Денис Л., Антъни С. Фучи и Стивън Л. Хаузър. Принципите на вътрешната медицина на Харисън. Ню Йорк: Образованието на Мак Грей, 2015. Печат.

> Minnick, F. Трябва ли водката да бъде пусната на пазара като без глутен? , Научно американско . 18 ноември 2013 г.