Тайландски хранителни факти: избор на меню и калории

Най-здравословен избор и какво да се избягва в тайландски ресторанти

Ако обичате светлина, пресни зеленчуци, морски дарове и месо, тогава ще харесате много от здравословните елементи от менюто в тайландските ресторанти. Но не всичко в тайландското меню е здравословно. Научете какво да поръчате и какво да избегнете, за да запазите програмата си за здравословно хранене или план за отслабване, когато ядете тайландска храна.

Анализиране на тайландско меню

Много от менютата в тайландските ресторанти са доста обширни.

Ако не сте запознати с тайландската храна, може да се смаете, опитвайки се да навигирате след страница, за да намерите здравословна билет. Не забравяйте, че винаги можете да попитате сървъра си за предложение. Но бъдете наясно дали искате храни, които са с ниско съдържание на калории , ниско съдържание на мазнини или ниско съдържание на въглехидрати. Ако просто поискате "здравословна" храна, може да не получите храна, която отговаря на вашите нужди.

Много традиционни тайландски ресторанти сервират къри. Докато може да сте запознати с общата смес от подправки, наречена къри, "къри", сервирана в тайландски ресторант, е малко по-различна. Тайландските къри са кремообразни ястия (понякога дори наричани "супи"), които обикновено включват кокосово мляко, къри паста, зеленчуци, билки и месо или морски дарове.

Кери се предлагат в различни нива на подправки, като пикантна червена къри, сладко и пикантно зелено къри, леко сладко и пикантно паниран къри или леко масмановата къри, която често е сладка и фъстъчена.

Карите могат да бъдат по-високи в калориите, тъй като кокосовото мляко, което обикновено е една от основните съставки. Но ако поръчате много пикантен къри, може да ядете по-малко. Много диджеи смятат, че е трудно да преяждат много пикантни храни.

Ако предпочитате по-малко пикантна храна, все още има много да се насладите в тайландското меню, което ще запази диетата си на път.

Прясно месо и морски дарове, плодове, билки и зеленчуци са популярни съставки в азиатската кухня.

Тайландски хранене

Пилешки тайландски хранене факти
Размер за сервиране: 10 oz (280 g)
На порция % Дневна стойност *
Калории 430
Калории от мазнините 72
Общо мазнини 8g 12%
Наситена мазнина 1.5g 8%
Холестерол 30 mg 10%
Натриев 880 mg 37%
Въглехидрати 71гр 24%
Диетични фибри 3g 12%
Захар 20g
Протеин 20g
> * Въз основа на диета с 2 калории

Едно от най-популярните ястия на тайландско меню е тайландската тапа. Pad Thai е разбъркано пържени ориз юфка с яйце, извара, боб, кренвирши и смачкани фъстъци. Обикновено има разлика в ястието от ресторанта до ресторанта. Често поръчвате тайландски ястия с месо, морски дарове или тофу.

Макар че ястието обикновено не е най-висококалоричната опция в тайландското меню, тя осигурява значителни калории, защото се разбърква, като се използва масло, и тъй като ястието включва фъстъци. Тайландското хранене понякога се поставя под въпрос поради захарта в чинията. Повечето хора не се надяват, че ароматните ястия са с високо съдържание на захар, но една порция осигурява 20 грама. Ако се опитвате да намалите захарта в диетата си, помислете за избора на различно предложение. На последно място тайландският тампон е с високо съдържание на натрий, така че може да не е най-умната опция за тези, които гледат на приема на сол.

Какво ще кажете за друго хранене за други популярни ястия? Много ястия на тайландско меню се правят с ориз или с целулозни юфка. Това са ясни юфка, направени от нишесте и вода. Според данните на USDA, една чаша целуфан юфка осигурява 492 калории, 121 грама въглехидрати и по-малко от един грам мазнини и протеини.

Най-здравословните опции в тайландското меню

Ако искате да запазите калориите и приема на мазнини ниско, когато посещавате тайландски ресторант, сканирайте менюто за някоя от тези опции.

Също така ще намерите много опции за пържене на тайландски меню. Много от тях може да са малко по-високи по отношение на мазнините поради метода на приготвяне, но ако запазите размера на порцията си под контрол , тези ястия могат да осигурят здравословни порции от постно месо и зеленчуци.

По-малко здравословни опции в тайландско меню

И така, какво трябва да избягвате да останете здрави в тайландски ресторант? Пропуснете пържените храни. Пържените винтони или хрупкави варели са популярни на много менюта и осигуряват малко хранене. Може да видите и пържени калмари или пържени рибни торти на някои менюта.

Ако искате да бъдете много внимателни относно калориите, пропуснете и фъстъците, потапящи сосове. Някои от тях са с високо съдържание на мазнини, високо съдържание на захар и високо съдържание на калории.