Злополука на рамото на рамото

Предотвратяване и лечение на наранявания на рамото

Раменната става (и нейните съединителни мускули, сухожилия и връзки) има по-голям обхват на движение от всички останали стави. Тя може да позволи на ръката ви да се придвижва навън към страната, напред и назад, да прави кръгове по ветрогенераторна мода и да завърти ръката си от дланта до палмата. Никоя друга връзка не позволява всички тези движения.

Сложната анатомична структура, която позволява такава гъвкавост на движение, също прави раменната става малко податлива на нараняване.

Клъстерът на мускулите и връзките, които улесняват това движение, се наричат ​​ротационен маншет. Мускулите на ротационния маншет са:

Тези мускули контролират раменния пояс и движението му. Наранявания могат да настъпят, когато мускулите се опънат, разкъсат или възникват възпаления в ставата в резултат на увреждане.

Увреждания на маншета на ротатора

Увреждането на маншета с ротатор често води до болка, когато ръката се повдига навън или нагоре, ограничен диапазон на движение и рамото може да бъде нежно и докосващо болезнено. Възпалението е по-малко тежка форма на нараняване на маншета, докато разкъсване в мускула може да бъде по-сериозно и дори да изисква операция, ако е достатъчно сериозна. Подобно условие, което може да бъде определено само с медицинска диагноза, е "замръзнало рамо". И двете условия могат да бъдат болезнени, да ограничат движението и да отнеме много месеци, за да се поправят - и дори тогава, обхватът на движението в рамото може да бъде ограничен в сравнение с предишното ненормално рамо.

Теглото наранявания на рамото са често срещани. Упражненията, които поставят по-голямо напрежение върху ротационния маншет, вероятно трябва да се избягват или поне да се извършват с по-леки тежести, ако знаете, че рамото ви е податливо на нараняване или ако вече има нараняване. Избягвайте тези и подобни упражнения:

Лечение на увреждане на маншета на ротатор

Заболяването на маншетите на ротатора е често срещано при професионални, развлекателни и спортни дейности. Не е нужно да се досещате твърде много; болката и ограниченото движение обикновено ви казват, че имате нараняване на рамото. Ето какво трябва да направите:

Могат да се препоръчат упражнения за ротация с изометрични показатели.

Упражнения за укрепване на мускулите на ръкава на ротатора

Въпреки че трябва да следвате медицински съвети за лечение на наранявания на ротаторния маншет, можете да защитите здравите рамене, като изпълните упражнения, които подсилват ротационния маншет . Основните са:

резюме

Вероятно ще претърпите нараняване на рамото на ротационния маншет или капсулата по някое време. Тъй като ние възраст, тези наранявания изглеждат по-чести, понякога се случват без разумна причина. Тъй като те са неудобни, не се паникьосвайте, бъдете търпеливи и потърсете медицинска помощ на първите признаци. Умерените наранявания на ротационния маншет са неудобни и понякога болезнени и увреждащи, но рядко без отстраняване.