Колко безопасно е Захаринът?

Като цяло, безкалоричните подсладители са безопасни, в противен случай те няма да бъдат одобрени за употреба. Но използването на изкуствени подсладители е противоречиво за някои хора, въпреки че всички те изглеждат безопасни и са част от диетата на много хора от десетилетия насам.

история

Един от най-старите безкалорични подсладители е захаринът и има интересна история, включително фалшиво изплакване от рак.

Захаринът е открит през 1879 г. и е използван в началото на 20-ти век като заместител на захарта за диабетици. Захаринът не е толкова популярен, колкото е бил преди, но все още се предлага под формата на прахообразен подсладител. Причината, поради която захаринът е толкова нисък в калориите, е, че той е 200 до 700 пъти по-сладък от захарта на маса, затова много малко е необходимо.

Ранни проучвания

Захаринът има дълга история на безопасна употреба от хората. Но някои изследователски лабораторни изследвания, публикувани през 70-те години, показват, че големи количества захарин причиняват тумори на пикочния мехур при мъжки плъхове. Тези констатации доведоха до решение на администрацията по храните и лекарствата да забрани подсладителя, но вместо това Конгресът на Съединените щати прие закон, изискващ следния предупредителен етикет да бъде поставен на видно място върху храни, съдържащи захарин.

"Използването на този продукт може да бъде опасно за вашето здраве. Този продукт съдържа захарин, за който е установено, че причинява рак на лабораторни животни".

Изследователите искаха да научат повече за това как захаринът може да причини рак. Но когато те изкопали по-дълбоко, те открили, че механизмът, отговорен за образуването на тумор на пикочния мехур при мъжките плъхове, не е свързан с биологията на човека - мъжките плъхове синтезират определен протеин, който не се намира в човешкото тяло.

Тъй като няма причина да се смята, че захарин би причинил рак при хората, то е било премахнато от списъка на веществата, които причиняват рак при хората, и законът, изискващ предупредителния етикет, е отменен.

Продуктите, продавани в Съединените щати, които съдържат захарин, вече не са задължени да носят предупредителни етикети.

Текущо използване

Захаринът може да бъде освободен като агент, причиняващ рак, но днес не се използва твърде често - най-вече защото по-новите подсладители като аспартам и сукралоза нямат силен горчив послевкус.

Sweet'N Low прах се предлага в повечето магазини за хранителни стоки и се среща като съставка в няколко храни. Диетата сода, наречена TaB, все още е подсладена със захарин, но съдържа и аспартам.

Източници:

Академия по хранене и диететика. "Позиция на Академията по хранене и диететика: използване на хранителни и ненаситени подсладители". J Am Diet Assoc. 2004 Фев; 104 (2): 255-75. http://www.andjrnl.org/article/S2212-2672(12)00325-5/abstract.

Националният институт по рака. "Изкуствени подсладители и рак: Въпроси и отговори". http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Risk/artificial-sweeteners.

Американската администрация по храните и лекарствата. "Изкуствени подсладители: Няма калории ... Сладки!" http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17243285.