Често срещани акроними, които трябва да знаете

Как да стигнем до скоростта на движение на Lingo

Чували ли сте колегите ви да говорят за състезанието, което току-що се завтече, в което те се занимаваха с РБ и BQ'd? Какво означават всички тези акроними?

Общи акроними за изпълнение и техния превод

Подобно на много спортисти, бегачите имат свое собствено езиче, което включва много акроними за изпълнение на условията. Ако сте се чувствали извън допир, докато слушате приятелите си, опишете тяхното изпълнение, не сте сами.

Но можем бързо да ви ускорим и дори не е нужно да си въртите обувките. Ето някои преводи за някои общи акроними за изпълнение.

BQ-Бостън се класират

Когато участниците кажат, че са "BQ'd", това означава, че те са се класирали за маратон в Бостън. Най-старият последователен маратон, Бостънският маратон има много трудни времена за квалификация, които маратонците трябва да постигнат в друг маратон, за да получат достъп до Бостънския маратон . Изпълнението на BQ означава, че състезател е изпълнил критерия за време. За да стартират маратона в Бостън, те все още трябва да кандидатстват за едно от ограничените места в състезанието.

DNF - не завърши

Акронимът DNF е посочен в резултатите от състезанията, когато състезател стартира състезанието, но не завърши. Ако сте работили достатъчно дълго, вероятно сте имали поне един DNF в състезание! Ако това още не се е случило с вас, можете да се почувствате утешително, когато го направите, че DNF се случва достатъчно често, за да заслужава акроним.

DNS - не стартира

Акронимът DNS понякога е включен в резултатите от състезанията, когато състезател е влязъл в състезание, но не е започнал. Това помага да се прави разграничение между онези, които не са се опитали състезанието, и онези, които се опитаха да се състезават, но не успяха да завършат.

LSD-Long бавно разстояние

За тези, които си спомнят 60-те години, е важно да определим съкращението LSD.

Често наблюдавани в програмите за тренировки, LSD пистите са важна част от обучението за състезание, особено полумаратони или маратони. Много бегачи обичат да правят своите LSD през уикендите, защото имат повече време да се посветят в дългосрочен план. Сега, когато знаете значението на LSD, научете как да извлечете максимума от дългите си писти .

PB-лично най-добро

Когато някой се позовава на техния "ПБ", те говорят за най-доброто им време на определено расово разстояние. Например "My PB в 5K е 19:26". Тя може да се използва взаимозаменяемо с PR (виж по-долу.)

PR-лично записи

Друг начин да се отнесете към най-доброто ви време за състезания на определено разстояние е да използвате акронима PB. Независимо дали това е вашият PB (личен най-добър) или PR (личен запис) това е добро акроним за запомняне. Въпреки че акронимът е приемлив, PR се използва по-често в Съединените щати, докато канадските кандидати изглежда предпочитат ПБ.

Една разлика е, че PR може да се използва като глагол, както и съществително. Например "аз бях напълно PR'd в моя половин маратон миналия уикенд." Това е едно съкращение, което може бързо да достигне скоростта в тичащата общност. Всъщност, ако имате само едно състезание, вече имате PR. Забележка: Не е задължително да цитирате време заедно с Вашия PR.

PW-лично най-лошото

Въпреки че някои бегачи не обичат да следят за тях, PW се отнасят до най-лошото време на бегач на определено разстояние. Например "Този половин маратон беше моят PW."

Кръстосано обучение XT (или обучение X)

Кръстосана тренировка е всяка дейност, различна от тази, която е част от вашето обучение, като например колоездене, плуване, йога, тренировка за сила и т.н. Ако сте сериозни за бягане, може да се интересувате от някои от предимствата на кръстосаното - обучение за бегачи .

Side-Подредена

Не е акроним, но термин, който не винаги е разбираем по отношение на бягане, е страничен. За съжаление, ако сте странични, това е общ проблем за най-сериозните бегачи в даден момент и се превежда, че означава, че не може да се кандидатира за определен период от време.

Това може да се дължи на заболяване, причинено от нараняване или редица събития от живота, които са непланирани, но важни. Приемането на почивка от бягане без значение на каузата може да е травматично емоционално. Тя може да ви забави физически.

Вижте тези съвети за справяне, когато сте странични . Вижте тези съвети за връщане към бягане след почивка, както и тези съвети за възстановяване на ранените, които са ранени.

Долния ред на текущите акроними

Докато знаете, че обикновените акроними за движение няма да подобрят времето си в състезанието, може да имате по-добро време да участвате в разговорите си с други участници.

Познаването на акронимите обаче е само началото. Разгледайте тези съвети какво да не кажете на бегачите, преди да започнете да изговаряте акроними.

И накрая, след като сте стигнали до пистата и знаете езика, кога можете да се включите в братството (или съкровеността), известно като бегачи? Е, ще знаете, че сте бегач, когато ...

> Източници:

Hulme, A., Nielson, R., Timpka, Т., Verhagen, Е. и C. Finch. Рискови и защитни фактори за наранявания, свързани със среден и дълъг ход. Спортна медицина . 2017. 47 (5): 869-886.