Разходка в Камино де Сантяго - Моят Път

1 - Разходка до Camino de Santiago - My Way

Уенди стартира Camino de Santiago в Сариа. Уенди Бъмгарднер ©

Духът на Camino de Santiago е, че всеки ходи своя Camino. Ние всички можем да се отправим към Сантяго, но нашите лични цели и как ще стигнем там ще варират. Ето историята на моето Camino.

Избрах да ходя от "Саррия" , минималното разстояние, необходимо за получаване на сертификата "Компостела". Бих ходил от 10 до 16 километра (шест до 10 мили), вместо стандартното разстояние за водачи на Брилери 20 или повече километра на ден (13 или повече мили). Имах болка в болката от артрит на коляното по-рано през годината, довела до това решение.

Исках да се насладя на времето си в каминото без натиска на намиране на квартири. Вместо да остана в албъри (пилигрим хостели), аз се записах с CaminoWays.com, който уреди там, където пренощувах всяка вечер и всеки ден транспортирах един багаж. По този начин мога да ходя само с един ден пакет. По-леката опаковка би спомогнала и за предотвратяване на болки в коляното от артрит.

Аз избрах да ходя само на Камино, успокоен от други поклонници, че маршрутът от Сариа е бил добре пътуван и щях да съм сам само по избор.

За да изградя един ден за спешни случаи при пътуване, престоях в нощта на пристигането си в Испания в Сантяго де Компостела, преди да отида в Сариа.

2 - Как да стигнете до Сариа, за да започнете Camino de Santiago

Саррия - Галисия - Испания. Уенди Бъмгарднер ©

Пристигнах в Мадрид и свързвах полет до Сантяго де Компостела. От там можете да вземете автобус или такси до Сариа.

Ако пътувах с типична раница на поклонник, щях да взема автобуса. Имах обаче и голяма чанта и реших, че е по-лесно да вземеш кабина (въпреки че това е скъпо, $ 150 евро). Има директен автобус Монбус веднъж на ден от Сантяго до Сариа, като тръгва в 18:00 часа и отнема 2:45 часа. Или можете да вземете автобус Empresa Freire до Lugo, а след това и такси или местния автобус до Sarria. Тези опции отнемат повече от три часа, но са евтини.

След пренощуване в Hospederia San Martin Pinario, ми хареса да отида до 9 часа сутринта в Катедралата на Сантяго де Компостела. Той се проведе в страничен параклис и се води на испански с около 15 участника. Беше отличен начин да благослови пътуването си.

Моят таксиметров говори само испански, но аз се наслаждавах на двучасовото шофиране и видях провинцията, която скоро щях да мина през него. Камино преминаваше по пътищата, по които бяхме понякога и така видях как вървят перегрини (поклонници). Пътуването е на криволичещи пътища и се радвам, че не бях в автобуса, тъй като получих болест по пътя и може би няма да мога да седя отпред.

Бях много развълнуван, когато пристигнах, и изкачих Camino до тази гледна точка и маркер.

3 - Камино Ден Нула - Сария

Саррия, Испания - Албъри и кафенетата в Стария град. Уенди Бъмгарднер © 2015

Сариа е най-популярното начално място за Camino, тъй като можете да спечелите своя сертификат Compostela, ако минавате последните 100 километра (62 мили), а Sarria е на 111 километра от Сантяго де Компостела. Sarria е град от 13 500 души и предлага редица услуги.

Албергетите (пилигримните общежития) в Саррия се намират в стария град покрай Камино. При резервация с Camino Ways, аз останах в частна стая в малки хотели и домашни владения, а не в албъри. Моят хотел в Саррия беше Alfonzo IX, на реката близо до 112-километровия маркер на Camino. Старият град беше на около километър разстояние, нагоре.

Спрях до магазина Orange в Сариа и получих евтин телефон и SIM карта, които да ползвам по време на пътуването си. Както се оказа, моят iPhone 6 с международен роуминг (клетъчни данни изключен) работи също.

В хотела имах вечеря с три курса за поклонник, а частите бяха огромни. Бих се радвал само на салата от първа линия, която включваше риба тон. Хляб, вино и десерт са включени в цената. Тези ястия с 3 фиксирани цени за поклонници с фиксирана цена са стандартни покрай Camino.

4 - Camino Day One - От Sarria

Camino Kilometer Marker 111. Уенди Бъмгардър ©

Първият ми ден в Камино беше 11 септември 2015 г. Изгревът за средата на септември в Северозападна Испания не е до 8 часа сутринта, а аз не бързах, тъй като ходех на кратко разстояние всеки ден. Не съм започнал до 9:30 сутринта

Това беше един прекрасен ден. Сутринта започна малко мъгливо, но това се изчисти от първата миля. Температурите ще бъдат в средата на 70-те години до средата на следобеда.

Отначало, като се изкачвах през града, видях много малко други перегрини, тъй като повечето започнаха по-рано. Определено можете да кажете кой е транспортирал чантата си и кой е носил всичко. Бях в късните начални чанти, повечето от които също започнаха в Сариа.

Camino е маркиран с жълти стрелки и графики на черупките Camino. Всеки километър (и много половин километър) са маркирани с каменна марка, отбелязваща оставащите километри в катедралата Сантяго де Компостела.

Бях развълнуван и емоционален, че най-сетне стъпих на каминото като поклонник. Аз съм вече peregrina!

5 - Camino - Подпечатване на Credencial с Sello

Camino - Криейтив печат със Село. Уенди Бъмгарднер ©

Когато ходите на Camino от Сариа, трябва да подпечатате кредитността си два пъти на ден, за да покажете, че сте ходили непрекъснато. Квартирите, църквите, баровете и кафенетата на Camino имат марка sello.

Първият ми печат в хотела в Сариа. Имам втора печата на малка спирка. Трябва да напишете датата за всеки печат.

Докато се приближих до Сантяго дни по-късно, забелязах, че баровете, където спрях за обяд, имаха проклятие. Но знак (на испански език), който казва, че няма да бъде почитан в кредитния. Това вероятно се дължи на това, че барът се намира на главен път, където не пешеходците биха могли да подпечатат своите кредитори.

6 - Camino Day One - терен и римски мост

Камино - Саррия - Римски мост. Уенди Бъмгарднер ©

Теренът на Camino от Sarria е много хълмист, с всякакъв вид повърхност от каменни улици до асфалт до малки чакъли до скали. Определено изисква обувки за обувки, а не спортни обувки, за да предпазите краката си от скалите. Носех обувки за леки следи от леко нарязани Брукс Каскади, както препоръчваха други поклонници, и те работеха чудесно за мен.

Повечето поклонници също използват туристически стълбове или бастун. Рядко открих, че това са необходими за тази част от Camino, но ги използвах. Харесва ми допълнителната стабилност, която предлагат, и може би са предотвратили един или два пъти.

След преминаването през каменния мост от Римската епоха бяхме в гората / земеделската земя. Представете си римски войници, които маршируват в тази област, и дълбоката история на хората, които са живели тук. Римляните са били тук 1000 години преди да бъде открита гробницата на Сейнт Джеймс и да започне поклонението на Камино.

На ъгъла на около 3 километра на разходка имаше една станка за щанги (Camino stamp) и тук бях минавал от четирима момчета на планински велосипеди, облечени в зелени екземпляри. Двама от тях носеха тъканта изцяло над главата и лицето си и изглеждаха като класически малки зелени мъже. Те бяха най-уникалните велосипедисти, които видях на "Камино".

7 - Camino Day One - Среща с други Перегринос

Камино поклонници. Уенди Бъмгарднер ©

Една от моите мотиви за ходенето на салота Camino беше да се срещнат с други пастини. Говорих с група поклонници, които се оказаха от врата ми в гората, Северозападна САЩ.

Излязохме на голяма панорама и синьото небе се появи през мъглата. Минаха ми двама млади мъже от Мексико, които изстреляха футболна топка по целия път и един имаше руски дървен персонал, плаващ под мексиканския флаг.

Вкъщи слушам подкасти или аудио книги, докато ходене, но на Camino бях изключен. Мислех, че е важно да можете да говорите с хора и да поглъщате околната среда. Поклонниците обикновено се поздравяват с "Buen Camino!" тъй като те преминават един друг. Не исках да загубя възможността да общувам с другите и да чувам птиците и вятъра в дърветата.

В peregrinos включва много хора в миналото пенсионна възраст, но също така и много по-млади хора. Минах по-стара от мен американска двойка, която наистина се бореше на стръмен хълм. Окуражих галката просто да я улесни. По-късно този ден ме хванаха в кафене и забелязах, че се моли на розарията, докато ходеше.

В с. Вилей имаха друг печат и хубава колиба с каменомедии и консумативи. Говорих с жена, която беше от Портланд, Орегон, която ходеше със синовете си. 83-годишният й съпруг шофираше да ги посрещне в квартирите си всяка вечер.

Бях рядко забелязан от други поклонници през цялото ми време на Камино, въпреки че никога не беше претъпкан.

8 - Camino Day One - църква в Барбадоло

Иглесиа де Сантяго де Барбадело. Уенди Бъмгарднер ©

Следващото село беше Барбадоло. Влязох в романтичната църква в Сантяго де Барбадело. Виждал съм различни дати за това, от 9-ти до 12-ти век. Преди две години нашата автобусна / пешеходна обиколка се спря тук, получи благословията на поклонника и измина пет километра в Камино.

Същият древен свещеник, с когото срещнах две години преди това, беше отпечатък на кредиторите. Купих една свещ за едно евро. Той го запали и аз го поставих в олтара. Молех се за безопасност и за здравето на моите роднини.

9 - Camino Day One - Полета и гори

Camino 102 километър маркер в гората. Уенди Бъмгарднер ©

Много приятно е да се разхождате по черни пътища / чакълести пътеки, засенчени от стогодишни дъбове и кестенови дървета. Често пътеката е облицована от скални огради.

Този първи ден беше най-топлият, но температурите все още бяха само в средата на 70F. Беше страхотно да има сянка и аз закопчан от дъното на моите конвертируеми панталони (което изглеждаше като стандартно облекло за pereginos).

10 - Camino Day One - Ферми и Хорео

Camino - Hórreo. Уенди Бъмгарднер ©

Има много крави в пасищата (и млечно-въздушен мирис) и пилетата във фермите. Минете прекрасни каменни плевни и селски къщи.

Друга обща забележителност в Галиция са хоррео - зърнобазите, разположени на кокили или колони. Тъй като те често са покрити с кръст, може би първо си мислите, че са някакъв мавзолей или олтар. Но те са били построени, за да предпазват гризачите от зърното. Надвесилният шелф в дъното на житницата над колоните е трудно за мишката да се движи.

11 - Camino Day One - Барове и кафенета

Камино - Бар Моргаде. Уенди Бъмгарднер ©

В Mercado (около 4 мили) ходих почти два часа. Бях правене на снимки спира на всеки няколко минути. Но Camino темпото е винаги на около 2,5 мили в час в най-добрия случай, то е неспирно.

Купих кафе за 1 евро и използвах банята. Имаха безплатен WiFi, така че бях в състояние да отида онлайн, докато отпих кафе на слънце. Толкова хубаво е да правите Camino " лесния начин " и да можете да спрете и да се насладите на слънчева сутрин!

Скоро след това се свързах с Рокси от Сан Франциско и Джоан от Мелбърн, Австралия. И двамата са ветерани от Камино, които се бяха срещнали в квартирата си предишната вечер. Беше забавно да говорят. Джоан координира женска каино ходеща група в Австралия и планира да води групи от десет през следващата година.

Ние вървяхме заедно няколко километра до нашата крайна точка, Morgade. Имаме там около 14:00, идеално за обяд в Испания. Имах салата със сирене, плюс местната бира, Estrella Galicia. Беше чудесно да говориш с момичетата, а групата от северозапад пътешественици вече се хранеше навън в кафенето на Morgade. Това е и хан, Casa Morgade, а моите двама нови приятели резервират стаи там.

12 - Камено Ден 1 завършва

Камино - на 100 километра до Сантяго. Уенди Бъмгарднер ©

Най-долу, можех да ходя повече, но предпочитам да ходя на скромно разстояние и да си взема времето и да се наслаждавам на нещата.

Направих телефонен разговор към моята къща за нощувка, къща за гости Фолибер, селска къща. Бях взет в Моргадеш от джентълмен, който беше началник на семейната къща и отвел 10 километра от него. Бях много щастлив да видя, че транспортираната ми чанта наистина е пристигнала. Това винаги е било така по време на пътуването ми.

Каменната селска къща беше прекрасна и стаята ми беше голяма, с каменни стени и легло с балдахин. Това беше доста романтична обстановка. Само дъщерята говореше английски, но ние общувахме доста добре. Трябва да ударя по-силно уроците по испански преди следващото ми пътуване!

Недостатъкът беше, че не бях в район, където да се срещам с други поклонници, а аз вечерях соло на масата в трапезарията. Сутринта срещнах ирландски баща и дъщеря, които също пребивавали там, също резервирани от Camino Ways.

Аз отидох 22,800 стъпки за деня, което е значителен брой. На следващия ден влязох в 23, 700. Ако щях да направя това като един ден, щях да вляза повече от мен в един ден, когато ходех половин маратон.

13 - Camino Walking Ден 2 - Morgade до Портомарин

Камино - каменна ограда. Уенди Бъмгарднер ©

Вечерята ми не седеше добре, а стомахът ми беше зле да започне деня. Но имах приятен разговор с ирландския баща / дъщеря дуо, които също пребивавали в нашия хан. Закуската беше типичен препечен хляб и силно кафе.

Сега започнах това, което би било последната половина от типичния 23-километров ден от Сариа до Портомарин. За мен това ще бъде само 10 или 11 К днес (шест до седем мили).

Излязох в Моргаде малко преди 9 часа сутринта, точно навреме, за да се срещнем отново с Рокси и Джоан, които излизаха от кафенето. Беше чудесно да ходиш с тях.

Още веднъж прекосихме провинцията на всякакъв вид повърхност от натрошен гранит до някои участъци от скали до асфалт и настилка. Бяхме рядко минавани от други поклонници, беше по-тих ден за нас.

Имаше много крави на полето и тор на пътя. Видяхме, че стадото е излязло по пътя за доене. Обичам разходките и кравите в провинцията, затова бях много щастлив, дори когато миризмата на млечни продукти от въздуха изтече.

14 - Camino - Почивка с плодове

Camino Rest Stop с плодове. Уенди Бъмгарднер ©

Спряхме на две малки спирки, снабдени с плодове. Можете да направите дарение в замяна. Имах един най-добре дошъл банан на първия.

На моменти имаше величествени гледки, сенчести линии, старинни каменни къщи и каменни хамбари. На една почивка собственикът, Пепе, излезе да поговори. Рокси говореше лесно на испански и научи, че ще създаде няколко стаи за гости. Той обича да се среща с хора.

15 - Камино - Спускане до Портомарин

Камино - Стълби към Портомарин. Уенди Бъмгарднер ©

Пътят до Портомарин включва много стръмни спускания към края, на добра повърхност (поне когато е суха). Казах сбогом на моите ходещи приятели на модерния мост над река Мино, защото стомахът ми се чувстваше раздърпан.

Старият римски мост в Портомарин се свежда до потапяне, а целият град е преместен през 60-те години, след като построи язовир и наводни оригиналния градски обект.

Малко преди 13 ч. И моят хотел, Виладжаринът ме пусна в стаята си. Има един пазар на същия блок, така че купих Gatorade и бисквити, за да напълня моите електролити и да взема нещо успокояващо в стомаха си.

16 - Камино - Портомарин

Църквата Сан Хоан де Портомарин. Уенди Бъмгарднер ©

Портомарин е модерен град, преустроен, след като го преместили поради строителството на язовир през 60-те години. Те преместват каменния камък от 13-ти век в църквата Сан Хоан де Портомарин. Все още можете да видите номера на камъните. Тя е построена като крепост-църква по Орден на св. Йоан от Йерусалим.

Това е типичната крайна точка за ходенето от Саррия. Исках да изпитам града, но най-напред взех дълга дрямка, за да помогна да се възстанови от стомаха ми разстроен. Обиколих се през града и се втурнах в църквата и забелязах, че когато поклонническата маса ще бъде за вечерта. На площада имаше много кафенета, където вечеряха пилегрини, но не видях Джоан и Рокси.

Направих прането ми със Скруба . Аз го окачих навън на слънце и на сушилнята в банята. Чорапите ми бяха още мокри преди лягане, но ризата ми и сутиените ми бяха сухи.

Вечерята е включена в моето настаняване в Camino Ways. Отидох на вечеря в 7:15 часа в хотела, когато се отвориха за хранене. Имах галегова бульонска супа (зеле, някои бобчета и картофи), малко хляб и флан за десерт. Пропуснах втория голям курс.

Запътих се да спя в чувала за легло на щит за насекоми . Вероятно не беше необходимо за малките хотели, където бях пребивавал. Но по време на Каминото видях много поклонници, надупчени от ухапвания от леглото и исках да бъда в безопасност, вместо да съжалявам. Чувалото за легло е много лек микрофибър и аз го намерих удобно по време на пътуването си.