Чесън хранене факти

Калории в чесъна и неговите ползи за здравето

Чесънът е храна, която здравите яденици обичат или мразят. Но ако се опитвате да гледате талията си или да подобрите диетата си, храненето с чесън може да ви даде тласък. Научете как да приготвяте чесъна и защо трябва да добавите тази нискокалорична храна в храната си.

Калории в чесъна и хранителните факти

Чесън хранене факти
Сервиращ размер 1 средно карамфил (4 g)
На порция % Дневна стойност *
Калории 4
Калории от мазнини 0
Общо мазнини 0g 0%
Наситена мазнина 0 g 0%
Полиненаситена мазнина 0 g
Мононенаситена мазнина 0 g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 1 mg 0%
Калий 12 мг 0%
Въглехидрати 1g 1%
Диетични фибри 0g 0%
Захар 0g
Протеин 0 g
Витамин А 0% · Витамин С 1%
Калций 1% · Желязо 0%
> * Въз основа на диета с 2 калории

4-грам скилидка чесън осигурява почти никаква хранителна стойност. Тъй като е вероятно да изядете толкова малко храна, калориите с чесън няма вероятност да направят забележима разлика в ежедневния прием на храна. Но това не означава, че не трябва да консумирате чесън или да го използвате във вашето готвене.

Чесънът може да осигури важни ползи за вашето здравословно хранене или програма за отслабване. Тъй като е толкова ароматно, малко количество може да добави вкусен вкусен вкус към вашата храна, без да дава никакви мазнини или калории. Чесънът може да се използва и като заместител на солта, ако се опитвате да намалите натрий, но все пак искате храна, която има задоволителен вкус.

Ползи за здравето на чесъна

Чесънът се използва за лечение на заболявания и болести в продължение на хиляди години. Всъщност има библейски сведения за употребата на чесън в медицината. Според някои източници Хипократ е предписал чесън за редица заболявания, а ранните олимпийски спортисти използват чесън като първото лекарство, подобряващо производителността.

Как може днес да ви помогне чесънът? Някои хора вярват, че консумирането на чесън може да помогне за излекуването на обикновения ви студ по-бързо, да помогне за намаляване на появата на рани, да помогне за лечение на акне, да изхвърли комари и дори да подобри структурата на косата ви. Нито едно от тези ползи обаче не е доказано.

Някои изследователи, които са проучили чесъна, са открили някои положителни асоциации между консумацията на храна и положителните резултати.

Потенциалните ползи включват:

Можете ли да очаквате да изпитате всички тези ползи, ако увеличите консумацията на чесън? Не. Учените не са установили пряка причинно-следствена връзка между чесъна и тези ползи. Всъщност, някои проучвания стигат до извода, че ползите от чесъна са надценени. Но тъй като чесънът е евтин и може да извлече полза от диетата ви по други начини, обикновено няма никаква вреда при добавянето му към вашата диета. Според Националните институти по здравеопазването чесънът вероятно е безопасен за повечето хора.

Общи въпроси за чесъна

Чесънът е бил ли бил?
Не. Чесънът не е наистина билка или подправка. Някои от тях се отнасят до чесън като зеленчук, но тази опияняваща храна не попада добре в каквато и да било категория. Чесънът всъщност е член на семейството на лилиите. Точно така, тази пищна храна идва от същото семейство като високите красиви цветя, които свикнали да виждате през пролетта. Подобно на лилиите, луковиците на чесъна растат под земята с изстрел, който расте над земята и корени, които се простират надолу. Частта, която ядем, е крушката. Лук, праз и шалот също са членове на семейството на лилиите.

Защо очите ми горят, когато наряза чесън?
Чесънът съдържа ензим, който може да предизвика очите ви да се напоят. Когато нарязвате или нарязвате чесъна, ензимът се освобождава. Ако получите веществото на ръцете си и след това докоснете очите си с ръцете си, това може да причини леко раздразнение и очите ви да се напоят.

Чесънът е годна за консумация?
Не. Трябва да премахнете чесънната кожа, преди да добавите чесън към вашите рецепти.

Какъв е най-добрият начин да премахнете кожата на чесъна?
Можете да си купите тръбно силиконово устройство, за да премахнете кожата на чесъна, но повечето готини готвачи я отстраняват без допълнителни инструменти. Някои готвачи разклащат чесъна в затворена купа или контейнер, за да премахнат кожата.

Други разбиват чесъна с широката (плоска) страна на ножа, за да отстранят част от кожата и след това да свалят останалите с ръце.

Какъв е най-добрият начин да купите и съхранявате чесън?
При избора на чесън в магазина за хранителни стоки, избягвайте купуването на крушки, които започват да се меко. След като я вземете вкъщи, я съхранявайте на стайна температура в теленен или мрежест контейнер. Избягвайте да използвате пластмасови торбички и пазете върховете, за да държите чесъна свеж.

Рецепти за чесън

Нарязан чесън може да се добави към почти всяка чубрица чиния за внезапно вкус. Но един от най-здравите и най-интересните начини за приготвяне на чесън е печенето на цялата крушка. Печен чесън е мек и леко сладък. Използвайте една от тези рецепти за печене на чесън във вашия дом.

> Източници:

> Национални институти по здравеопазване. Чесън . Национален център за допълващо и интегриращо здравеопазване. Web. 2017.

> Tsai CW, Chen HW, Lii CK. Чесън: Ползи и действия за здравето. Биомедицин . 2012; 2 (1): 17-29.