Научете повече за Pure Via Stevia Sweetener

Pure Via е името на конкретна марка подсладител, извлечен от растението stevia . Той се рекламира като заместител на захарта и можете да го купите в пакети с размер на захар, течни капки и смеси, които включват и истинска сурова тръстикова захар.

Стевия е листно растение (изглежда малко като мента), чиито листа са използвани за подслаждане на напитки в Южна Америка от векове.

Листата имат до 150 пъти сладостта на захарта, така че можете да видите обжалването. Добавяне към тази жалба: Рафинирани продукти на Stevia, като Pure Via, не съдържат калории.

Pure Via (заедно с други продукти, базирани на стевия) се рекламира като "всичко естествено". Но "всичко естествено" не винаги означава "всичко безопасно" - има много "естествени" неща (като акули и арсеник), които не са особено безопасни.

Безопасността на чистата

Също така са безопасни ли са Pure Via и други продукти на stevia? Стевия някога е била забранена в САЩ поради опасения за възможни причиняващи рак компоненти в растението "стевия", тъй като тя се е разпаднала в човешкото тяло. Но през 2009 г. Американската администрация по храните и лекарствата разреши продажбата на стевия, стига подсладителният продукт да е произведен чрез специфичен, високо пречистен процес, който използва само специфични части от растението стевия.

Pure Via се произвежда чрез този разрешен от FDA процес и затова се смята за безопасен за консумация.

Компанията се конкурира с различни други пречистени продукти на стевия и всъщност се използва в SoBe Lifewater - продукт с нулеви калории, произведен от Pepsi Co.

Пакетите Pure Via и течните капки съдържат нулеви калории, докато тръстикова захар смесва вкуса и се държи по-скоро като захар, но съдържа около половината от калориите като обикновена бяла захар.

Какво друго да знаете за чистата Via

Продуктите от Stevia като Pure Via разчитат на сладостта на компонентите на stevia, наречени стевиол гликозиди, особено един стевиол гликозид, наречен Rebaudioside A.

Стевиол гликозидите изглежда нямат ефект нито върху нивата на кръвната захар, нито върху кръвното налягане, което ги прави безопасни за хората с диабет, които трябва да консумират. Различни учени са оценили безопасността на стевиоловите гликозиди и са стигнали до заключението, че те са безопасни както за възрастни, така и за деца. Всъщност, клиницистите никога не са докладвали алергична реакция към стевия. И все пак, само защото вещество изглежда безопасно в краткосрочен план, не означава, че нежеланите реакции може да не се разкрият в дългосрочен план.

Например, едно проучване на стевиол гликозиди, хранени с плъхове в огромни количества (много повече, отколкото бихте употребявали в кафето), показва, че веществото намалява броя на сперматозоидите и причинява други промени в репродуктивните им системи, които могат да повлияят на тяхната плодовитост. Също така е възможно в лабораторията да се превърнат стевиоловите гликозиди в съединение, което насърчава рака.

Въпреки това версията на stevia, използвана от Pure Via в нейните продукти, се счита за безопасна.

Прочетете повече на Stevia

> Източници:

> Информационен лист за храните и лекарствата. "Допълнителна информация за подсладители с висока интензивност, разрешени за употреба в храни в Съединените щати."

> Уебсайта на производителите на Pure Via.

> Тандем > KR. Заместители на захарта: Конфликт на здравето по отношение на възприеманите ползи. Journal of Pharmacology и > Pharmotherapeutics >. 2011 октомври-декември; 2 (4): 236-243.