Детокс витамини и хранителни вещества

В алтернативната медицина някои хранителни вещества се считат за важни за детоксикацията на черния дроб. В допълнение, увеличаването на жлъчния поток се счита за важна част от детоксикацията, тъй като жлъчката носи съхраняваните мастноразтворими токсини далеч от черния дроб, за да се екскретират в изпражненията.

Според някои практикуващи от алтернативната медицина признаците за лош жлъчен поток могат да включват запек, утежнена от фибрилни добавки, метеоризъм, суха кожа и коса, лошо храносмилане един до два часа след хранене, лошо храносмилане след мазни храни и малки, твърди изпражнения.

Витамини и хранителни вещества за поддържане на черния дроб

Досега научната подкрепа за твърдението, че хранителните добавки и билките могат да подобрят функциите на черния дроб, липсва.

Холин и метионин

Известни като липотропни фактори, добавките холин и метионин понякога се препоръчват от практикуващите алтернативна медицина, за да регулират метаболизма на мазнините и да увеличат потока на жлъчката.

Витамин Ц

Водоразтворим витамин, витамин С е антиоксидант, за който се казва, че помага за детоксикацията и намалява главоболието, гаденето и други странични ефекти на детоксикацията.

Млечен трън

В билковото лекарство, магарешкият бодил е бил използван като народно средство за здравето на черния дроб. Смята се, че е антиоксидант, подпомага обновяването на чернодробните клетки и предпазва клетките от излагане на химически и промишлени замърсители или излишен разход на алкохол или мазнини.

Артишокът

Артишокът съдържа растителни съединения, известни като кофеилохинни киселини, за които се казва, че повишават потока на жлъчката и помагат за смилането на мазнините.

Цвеклото

Цвеклото съдържа бетаин, за който се казва, че стимулира възстановяването на чернодробните клетки и потока на жлъчката. Също така се казва, че насърчава метаболизма на мазнините.

Броколи

Броколи и други членове на семейство brassica (зеле, карфиол, брюкселско зеле, кале, кохраби) се смята, че подкрепят ензимите за детоксикация на черния дроб.

Пресни плодове и зеленчуци

Пресните плодове и зеленчуци осигуряват витамин С.

протеин

Протеин (аминокиселини) се изисква от черния дроб за детоксикация. Боб, бобови растения, ядки, семена са само някои примери. Някои хора могат да решат да ядат риба с умереност.

Лук и чесън

Лук и чесън съдържат съдържащи сяра съединения, които участват в сулфатирането, пътя на детоксикация за химикали за околната среда, някои лекарства и хранителни добавки.

Корен от глухарче

В билковото лекарство коренът на глухарче е бил използван като средство за увеличаване на потока жлъчка. Билкарите понякога го препоръчват под формата на чай.

Уговорки

Допълненията не са тествани за безопасност и поради факта, че хранителните добавки са до голяма степен нерегулирани, съдържанието на някои продукти може да се различава от посоченото на етикета на продукта.

Неблагоприятните ефекти не са добре разбрани, защото често не се отчитат. Също така, имайте предвид, че безопасността на добавките при бременни жени, кърмачки, деца и тези с медицински състояния или които приемат лекарства не е установена. Можете да получите допълнителни съвети за употребата на добавки тук, но винаги трябва да обсъждате съответствието и евентуалните нежелани ефекти с вашия доставчик на първична помощ, преди да опитате добавка.

Използване на добавки за здравето на черния дроб

Поради липсата на подкрепящи изследвания, е твърде рано да се препоръча добавки за подобряване на здравето на черния дроб. Ако обмисляте употребата на добавки, първо се консултирайте с Вашия лекар. Имайте предвид, че алтернативната медицина не трябва да се използва като заместител на стандартната грижа.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.