Какви издръжливост спортисти трябва да знаете за ибупрофен и упражняване

Аматьорските и елитните спортисти за издръжливост постоянно търсят нови начини да се възстановят по-бързо и да се конкурират по-трудно и по-дълго. Някои от тях са се обърнали към лекарства за облекчаване на болката, които спомагат за намаляване на мускулната болка след тренировка и възстановяване. По-скоро спортистите с издръжливост използват ибупрофен и други нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) преди и по време на състезанието, опитвайки се да се конкурират с най-високата интензивност за най-дълга продължителност.

Но това работи ли и е безопасно?

НСПВС са нестероидни противовъзпалителни средства. Те включват аспирин, ибупрофен (Advil и Motrin), напроксен натрий (Aleve) и кетопрофен (Orudis KT). НСПВС възпрепятстват организма да произвежда простагландини. Простагландините са вещества, произведени естествено от организма, които действат като медиатори за различни физиологични функции, включително защита на стомашната лигавица и регулиране на кръвното налягане. Те също така медиират болка и възпаление.

НСПВС блокират всички простагландини; тези, които причиняват болка, както и тези, които защитават стомашната лигавица. Поради това приемането на НСПВС може понякога да причини стомашно разстройство или гастроинтестинално (GI) кървене. Рискът от стомашно дразнене или GI кървене се увеличава при продължително приложение на НСПВС.

НСПВС и атлетично представяне

Дали приемането на НСПВС наистина подобрява атлетите? Предотвратява ли или намалява болезнеността на мускулите ? Досега изследването не подкрепя използването на НСПВС за спортисти.

Ето какво са открили досега.

Няколко проучвания са открили малко ефективно предимство от използването на ибупрофен и предупреждават, че може да маскира болка, което може да доведе до повишен риск от нараняване.

Едно проучване заключава, че приемането на 400 mg ибупрофен четири часа преди тренировка намалява възприемането на мускулната болезненост, но всъщност не предотвратява увреждането на мускулните клетки, което е показано с креатин киназа, протеин, открит в мускулните клетки, който се освобождава, когато е ранен.

Допълнителни проучвания предупреждават, че употребата на НСПВС по време на упражнения с ултра дистанция, като Ironman Triathlon, е свързана с повишен риск от хипонатриемия . Изследователите вярват, че този ефект вероятно се дължи на променена бъбречна функция. Проблемите, свързани с променената бъбречна функция при спортистите, не са трудни за намиране. Лошото транспортиране и ограничаване на флуида може да доведе до дехидратация, хипонатриемия и в крайна сметка до бъбречна недостатъчност.

Най-убедителното проучване в реалния живот може да е било това, което се проведе по време на провеждането на надпреварата от 100 мили на западните държави. Изследователят Дейвид Нийман измерва влиянието на употребата на ибупрофен по време на изтощителната раса, като изучава участниците в три групи: контролна група, група, приемаща 600 mg ибупрофен един ден преди и в деня на състезанието, и група, приемаща 1200 mg ибупрофен един ден преди и в деня на състезанието.

Резултатите от проучването:

Долния ред

Долната линия е била употребата на ибупрофен от издръжливост, спортистите не повлияват изпълнението, мускулните увреждания или възприеманата болезненост, но се свързват с повишени показатели на възпаление и увреждане на клетките. Това е разумно предположение, че използването на НСПВС няма положителен ефект върху спортните резултати. Всъщност това може да доведе до сериозен риск за здравето на някои атлети.

Кога е безопасно да използвате НСПВС?

Употребата на противозачатъчни облекчаващи средства, включително НСПВС, трябва да се запази за умерена употреба след интензивно физическо натоварване. Правилното загряване и доброто спортно хранене, включително адекватна хидратация, може да са по-важни, по-полезни и със сигурност по-безопасни за намаляване на болезнеността от каквото и да било лекарство.

Източници:

> Donnelly AE, Maughan RJ, Whiting PH. Ефекти на ибупрофен върху мускулната болка, причинена от физически упражнения, и индекси на мускулните увреждания.

> Rahnama N, Rahmani-Nia F, Ебрахим К. Изолираните и комбинирани ефекти на избраната физическа активност и ибупрофен върху забавена мускулна болка. Вестник на спортните науки. 2005 Aug; 23 (8): 843-50.

> Wharam PC, Speedy DB, Noakes TD, Thompson JM, Reid SA, Holtzhausen LM. Употребата на НСПВС увеличава риска от развитие на хипонатремия по време на триатлон на Ironman. Медицина и наука Спорт и физически упражнения. 2006 април; 38 (4): 618-22.