Противовъзпалителни лекарства в спорта и упражненията

Дали правят повече зло?

Противовъзпалителните лекарства (AI) са клас лекарства, предназначени да облекчат възпалението в телесните тъкани, за да облекчат болката и сковаността. Примерите за медикаменти с АИ са преднизон, ибупрофен, аспирин, целекоксиб и диклофенак.

Противовъзпалителните лекарства също могат да бъдат категоризирани като "стероидни" и "нестероидни" лекарства. Преднизонът е добре известен AI в класа на стероидите, а ибупрофенът и аспиринът са продукти на нестероидния клас, наречени нестероидни противовъзпалителни средства или НСПВС.

С изключение на по-сериозните медицински състояния, спортните ентусиасти и трениращи - включително тежести и тежести - обикновено използват НСПВС за облекчаване на болката от мускулни наранявания и болки и понякога за треска. Аспиринът също така намалява съсирването на кръвта, поради което не се препоръчва по-продължително приложение на аспирин във високи дози. Ибупрофен стана много популярен сред трениращите упражнения и спортистите, не само за съществуващото облекчаване на болката, но и като превантивно лечение преди тренировки или състезание за очаквана болезнена мускулатура.

Ибупрофен и спортисти

С течение на времето, след различни проучвания върху спортистите, приемащи НСПВС, възникнаха опасения относно това как тази практика може да повлияе върху здравните резултати и постиженията. Ню Йорк Таймс съобщава, че до 70% от участниците в дистанцията и другите спортисти за издръжливост вземат хапчетата преди всяка тренировка или състезание като предпазна мярка срещу мускулната болка.

Подобна употреба също е относително често срещана сред сериозните спортисти за тренировка по тегло.

Ибупрофен, като един пример, е известно, че има неблагоприятни чревни ефекти, когато се използва прекомерно. Една тревога е допълнителните щети, които могат да възникнат в червата, като се има предвид стресът от атлетичното обучение и конкуренцията. Проучване в сп. " Медицина и наука в спорта и физическото упражнение" установи, че ибупрофен утежнява предизвиканото от упражняване травма на тънките черва и индуцирана чернодробна дисфункция при здрави индивиди.

При друго изследване на употребата на ибупрофен при спортисти с издръжливост , ибупрофенът и другите НСПВС са повишили чувствителността на спортистите към хипонатремия , сериозно и понякога фатално състояние, причинено от ниско съдържание на натрий в кръвта и обикновено свързани с излишната консумация на вода. Но стресът върху бъбреците от НСПВС може да увеличи риска от хипонатремия, когато са изпълнени други условия.

Експерти предупредиха, че има малко основания за предполагаема употреба на ибупрофен или други НСПВС преди или след тренировка или състезание, за да се предотврати мускулната болезненост и че такова безразборно използване може да има последици за здравето.

Как да използвате НСПВС за болки в мускулите

Най-добрият подход изглежда е да се използват само НСПВС за лечение на мускулни и скелетни наранявания, когато се налага сериозно облекчаване на болката, а след това само за възможно най-кратък курс. Препоръчителната употреба трябва да бъде силно обезкуражена.

Източници

Мед Сис Спорт Изпълнение. 2012 Dec; 44 (12): 2257-62. Влошаване на предизвиканото от упражняване чревно увреждане от ибупрофен при спортисти. VAN Wijck К, Lenaerts К, VAN Bijnen AA, Boonen В, VAN Loon LJ, Dejong CH, Buurman WA.

Мед Сис Спорт Изпълнение. 2006 Apr; 38 (4): 618-22. Употребата на НСПВС увеличава риска от развитие на хипонатремия по време на триатлон на Ironman. Wharam PC, Speedy DB, Noakes TD, Thompson JM, Reid SA, Holtzhausen LM.

J Appl Physiol. 1999 Feb; 86 (2): 598-604. Ефекти на ацетаминофен и ибупрофен върху бъбречната функция при стресирания бъбрек. Farquhar WB, Morgan AL, Zambraski EJ, Kenney WL.