Хронични наранявания при употреба при деца

Веднъж рядкост, повече деца развиват хронични, прекалено големи наранявания по време на спорта.

Броят на децата и тийнейджърите, които се появяват в кабинета на лекарите с тежки наранявания, като тендонит, се качва драматично, според Бостънската детска болница. Националният ортопедичен хирург д-р Джеймс Андрюс заяви, че е виждал четири пъти повече прекарани наранявания в младежките спортове, отколкото преди пет години, а повече деца са оператори за хронични спортни травми.

Защо децата прекаляват наранявания?

Експертите приписват това увеличение на факта, че повече младежи днес са специализирани в един спорт в ранна възраст и обучение през цялата година. Всички тези наранявания могат да бъдат свързани с прекомерна употреба; прекалено много, твърде често. Отминаха дните на преминаване към нов спорт всеки сезон; двама или трима спортни млади спортисти изглежда са нещо от миналото, тъй като конкуренцията, достъпът и сезоните се разширяват до целогодишно.

Друг фактор, цитиран в прегледа на свързаните със спорта наранявания при деца, е, че има намаление в ежедневната физическа активност извън определеното време за спортно обучение. Травмите най-често се наблюдават в епифизния хрущял, особено в коленете, глезените и краката. Момичетата са по-изложени на риск, според проучване от 2015 г. Най-високи пропорции от наранявания, причинени от прекомерна употреба, се наблюдават при тенис, плуване, танци, писти, бягане, гимнастички и мажоретки.

Младежката спортна специализация има цена в злоупотреба с наднормено тегло

Тази спортна специализация изглежда е дошла с цена. Играенето на разнообразни спортове през цялата година е било форма на кръстосано обучение, което е изключително полезно за физическото развитие на младото тяло. Играенето на многобройни спортове в различни периоди от годината дава възможност на някои мускули да се отпуснат, докато други се работи.

Сега същите тези мускули и стави се използват без прекъсване и нямат време за възстановяване.

Обучението на едни и същи мускули целогодишно се смята за основната причина за увеличаването на нараняванията при млади спортисти. Повтарящият се стрес може да доведе до разрушаване на младите тела. Когато подчертавате отново едни и същи части на тялото отново и отново, съществува опасност от нараняване.

Децата трябва да играят разнообразни спортове - избягвайте да се специализирате в един спорт

Младите спортисти трябва да променят обучението си точно както правят професионалистите. Всички професионалисти имат извън сезона, когато променят тренировката си и почиват повече . Те все още се специализират в един спорт, но коригират своето сезонно обучение, за да позволят пълно възстановяване. Никой не може да отиде 100% в спорт целогодишно, без да рискува нараняване или намалено представяне.

Много лекари, които лекуват тези ранени деца, смятат, че решението е образованието на родителите и треньорите, за да могат да видят предупредителните знаци и да издърпат децата от областта, преди да са станали сериозни наранявания.

Американския колеж по спортна медицина публикува насоки за превенция на нараняванията за млади спортисти като референция за деца, родители и треньори, които се стремят да държат децата безопасни по време на спорта.

Източници:

Американският колеж по спортна медицина

Алабама Спортна медицина и ортопедичен център

Лаунай Ф. "Спортно-свързаните наранявания при деца." Orthop Traumatol Surg Res. 2015 Feb; 101 (1 Suppl): S139-47. doi: 10.1016 / j.otsr.2014.06.030. Epub 2014 декември 30.

Stracciolini A, Casciano R, Friedman HL, Meehan WP 3rd, Micheli LJ. - По-внимателен поглед към прекалените наранявания при педиатричния спортист. Clin J Sport Med. 2015 Jan; 25 (1): 30-5. doi: 10.1097 / JSM.0000000000000105.