Почивка на сърцето и фитнес

Вашият сърдечен ритъм на почивка (RHR) е броят пъти, в които сърцето ви бие в минута при пълно почивка. Това е индикатор за физическа годност, тъй като вашият пулс за почивка ще намалее, докато сърцето ви стане по-силно с аеробни упражнения. Ниският сърдечен ритъм на покой показва по-добра физическа форма при хора, които са в спортна тренировка или тренировъчна програма, но може да има и друго значение за хора, които не са физически годни.

Ето някои факти за този номер:

Как да измерите Вашата почивка сърдечна честота

Вашата почивка сърдечна честота трябва да бъде взета първото нещо сутрин, преди да излезе от леглото. Вземи пулса си за 60 секунди. Нуждаете се от устройство, което брои секунди - използвайте хронометъра на мобилния си телефон или приложението с часовник или часовник или часовник, който има втора ръка или показва секунди.

Съществуват и приложения като Azumio Instant Heart Rate, които използват светкавицата на вашия мобилен телефон, за да отнемат пулса ви. Някои фитнес ленти и smartwatches имат LED сензори за сърдечен ритъм, които измерват вашите пулсации на почивка или сърдечната честота при поискване.

Какво означава Вашият почивен сърдечен ритъм

Силното аеробно упражнение , като бягане или колоездене, има най-голям ефект върху понижаването на сърдечния ритъм. Упражнението с умерена интензивност, като бързо ходене, има по-слаб ефект. RHR се понижава, тъй като сърдечният мускул става по-силен и е в състояние да изпомпва повече кръв на сърцето. Тялото се нуждае от по-малко сърдечни удари, за да изпомпва същото количество кръв. Ако сърдечният мускул е слаб, трябва да победите повече пъти, за да изпомпате същото количество кръв.

Възстановяване на упражнения и преустройство

Атлетите често следят своя RHR, за да определят кога са напълно възстановени от тежка тренировка или раса. Те познават обичайните си RHR и го наблюдават, за да видят кога ще се нормализират след ден или повече.

Високият сърдечен ритъм на покой е знак за претрениране . Скоростта на почивка може да бъде повишена за един или повече дни след енергична тренировка за издръжливост, като например състезание от 10 килограма или ходене половин маратон. Може да отложите друга тежка тренировка, докато сърдечната честота на почивка не се върне към обичайната си стойност.

Фитнес мониторите и приложенията, които записват сърдечната честота на почивка на ден, могат да използват тези данни, за да ви уведомят кога сте готови за друга упорита тренировка. Ако не сте напълно възстановени, те могат да препоръчат тренировка за интензивност на светлината вместо това.

Словото от

Вашият пулс за почивка е полезен номер, който можете да знаете и наблюдавате, когато започнете фитнес програма. Тъй като все повече носещите се фитнес тракери включват детекция на сърдечната честота, дори няма да трябва да вземете своя пулс, за да го следвате. Въпреки това е умно да проверите пулса си с няколко метода, за да сте сигурни, че функционалните бандероли или детекторите за импулсни смартфони работят правилно.

> Източници:

> Всичко за сърдечната честота (импулс). Американската сърдечна асоциация. http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/More/MyHeartandStrokeNews/All-About-Heart-Rate-Pulse_UCM_438850_Article.jsp#.WXU9V4jyvmZ.

> Liu X, Luo X, Liu Y, et al. Сърдечна честота на почивка и риск от метаболитен синдром при възрастни: мета-анализ на доза-отговор на наблюдателни изследвания. Acta Diabetologica . 2016; 54 (3): 223-235. Дой: 10.1007 / s00592-016-0942-1.

> Zhang D, Shen X, Qi X. "Спиране на сърдечната честота и смъртност от всички причини и сърдечно-съдови заболявания в общото население: мета-анализ". CMAJ . 2015 ноември 23. pii: cmaj.150535. [Ебб пред печат]