Класическа рецепта Шачуука с домашен доматен сос

Акценти на храненето (на порция)

Калории - 298

Мазнини - 19гр

Въглехидрати - 16гр

Протеин - 17g

Общо време 55 мин
Подгответе 15 минути , готвяйте 40 минути
Сервирания 2 (2 яйца + 1 чаша сос всяка)

Повечето рецепти за шахшука (алтернативно написани на shakshouka, chakchouka или на мрачното име на яйцата в чистурка) използват много лук в доматен сос. За щастие за тези, които следват ниско FODMAP диета, тя може да бъде също толкова вкусна, без.

Сервира се най-често като ястие за закуска в Северна Африка и части от Средиземноморието и Близкия изток. Шакушката може да се ползва по всяко време на деня. Макар че това отнема известно време, нашата шаксука е проста и проста рецепта.

Съставки

подготовка

  1. В 8-инчов тиган при умерено нагряване, загрейте натрошеното с чесън масло. Добавете копър, червен пипер и повечето гарнитури, като резервирате някои гарнитури за гарнитура.
  2. Добавете кимион, червен пипер, сол, черен пипер и вода; накиснете за кратко, след това покрийте и нагласете топлината, за да къкри, докато зеленчуците са нежни около 20 минути. Ако течността се изпари преди зеленчуците да са приготвили и смекчени по ваше желание, можете да добавите вода една супена лъжица в даден момент, за да удължите този етап.
  1. Добавете домати и доматено пюре и оставете да къкри за още 15 минути, докато сосът прилича на парченце сос със спагети.
  2. Използвайки гърба на голяма лъжица, създайте диаманти на повърхността на доматения сос, по един за всяко яйце. Хвърлете яйцата един по един в малка купа, проверете за парчетата черупки и внимателно навлизайте в дивотите, за да избегнете развалянето на жълтъците. Покрийте тигана и готвяйте, често проверявайте до предпочитаното ниво на годност, до 10 минути.
  3. Нагоре с разбито сирене от фета и останалите кренвирши и сервирайте.

Варианти и замествания на съставките

Една кутия от 14 грама от внесени натрошени или фино нарязани домати може да замести кутийките домати. Докато американските марки не доставят смачкани домати в 14,5-унция кутии, можете да използвате половината от 28-унция кутия и замразяване на другата половина за друга употреба.

Ако предпочитате пюрената консистенция, можете да охладите малко соса и да го пюрете в блендер, преди да го върнете в тигана, за да ядете яйцата.

Съвети за готвене и сервиране

Необработените яйца могат да бъдат източник на болести, пренасяни от храни. Препоръчваме да готвите яйца, докато жълтъците и белите са твърди.

Shakshuka често се сервира с тост. За да го запазите с ниско ниво на FODMAP, използвайте препечена филийка, направена от сладък хляб. Ако следвате диета без глутен, тост без глутен хляб без високо съдържание на FODMAP съставки.

Малките яденици може да открият, че тази рецепта прави достатъчно за 4 порции.