Ползите и употребите на Nopal (бодлива круша)

Известен също като бодлив кактус, нопалът е кактус, отглеждан в Мексико, Средиземно море, Югозападна САЩ и части от Южна Америка. Висок в витамин С, нопал е богат и на антиоксиданти, известни като каротеноиди и пектин (вид разтворими фибри).

Плоските стъбла или подложки от кактус се наричат ​​nopales или nopalitos. Кактусът произвежда малки, кръгли плодове, известни като бодлив крушов плод.

И двете части на растението обикновено се консумират като лекарство и като храна.

Използва за Nopal

Nopal обикновено се предлага като лекарство за следните здравословни условия:

В допълнение, се казва, че nopal насърчава загуба на тегло , стимулира имунната система, намалява възпалението, подобрява атлетичното представяне и подобрява здравето на черния дроб.

Предимствата на Nopal

Докато изследванията върху здравните ефекти на nopal са ограничени, има някои доказателства, че nopal може да предложи определени ползи. Ето някои от основните констатации от наличните проучвания на nopal:

махмурлук

Nopal може да помогне за облекчаване на някои симптоми на махмурлука с алкохол, според проучване от 2004 г., публикувано в Archives of Internal Medicine .

За проучването 64 здрави млади възрастни получават или екстракт от нопа, или плацебо пет часа, преди да консумират до 1,75 грама алкохол на килограм телесно тегло.

Резултатите показват, че тези, които са приемали nopal, са получили значително по-малко гадене, сухота в устата и загуба на апетит на следващата сутрин (в сравнение с групата на плацебо групата). Nopal изглежда също така намалява С-реактивния протеин (маркер на възпалението, силно свързан с тежестта на махмурлука).

Изследване на изследването, публикувано в БМЖ, разглеждаше както конвенционалните, така и допълнителните интервенции за предотвратяване или лечение на махмурлука с алкохол и не намери "убедителни доказателства" за всяка намеса.

Диабет

Няколко проучвания показват, че нопалът може да помогне за предпазване от диабет. В едно малко проучване, публикувано в списанието на Академията за хранене и диететика през 2014 г., изследователите установили, че участниците, които са яли нопал с високо въглехидратна закуска, са имали ниски нива на кръвна захар и инсулин след хранене.

Оксидативен стрес

Малко проучване, публикувано в Американския вестник за клинично хранене през 2004 г., показва, че нопалът може да помогне за борба с оксидативния стрес (биологичен процес, свързан със стареенето, тясно свързан с редица заболявания).

В двуседмично проучване, включващо 18 здрави доброволци, изследователите установиха, че нопалната пресния плодов пулп спомага за намаляване на оксидативния стрес и подобряване на антиоксидантния статус.

Странични ефекти

Въпреки че нопалът обикновено се счита за безопасен, когато се консумира в нормални количества храна, малко се знае за страничните ефекти от дългосрочното или редовното използване на добавки от нопа.

Нежеланите реакции могат да включват гадене, диария, подуване на корема, повишен обем и честота на изпражненията и главоболие). Nopal не трябва да се приема като средство за толериране на повишената консумация на алкохол.

Тъй като нопалът може да понижи кръвната Ви захар, приемането на нопал в комбинация с лекарства за диабет може да има вредни ефекти.

Поради потенциала на нопала да понижава кръвната захар, също е от решаващо значение да се избягва употребата на нопал преди операцията.

Имайте предвид, че добавките не са тествани за безопасност и хранителните добавки са до голяма степен нерегулирани. Важно е да се отбележи, че самолечението на състояние (като диабет) с нопал и избягването или забавянето на стандартната грижа може да има сериозни последствия.

Също така, безопасността на добавките при бременни жени, кърмачки, деца и тези с медицински състояния или които приемат лекарства не е установена. Можете да получите допълнителни съвети за безопасно използване на добавки тук.

Къде да намерим Нопал

В Мексико, Южна Америка и югозападната част на САЩ може да намерите свежи ноктови кактуси и сокове. В някои пазари на селскостопански производители или в магазините за хранителни стоки може да се намерят плодови плодове. Сокът може да се намери в пресния или опакован сок.

Широко достъпни за покупка онлайн, добавки, съдържащи нопал, се продават в много магазини за наркотици и аптеки.

Направи си сам

Храненето на нопалните плодове или кактусите (от надежден доставчик) е един от начините за добавяне на разнообразие към приема на плодове. Поради липсата на научни изследвания, нопал не трябва да се разчита на лечение на диабет или друго заболяване. Въпреки че съдържа неразтворими фибри и антиоксиданти, нопалът съдържа и захар, а някои форми на нопа (като сок от крушови плодове) могат да бъдат подсладени с добавена захар или смесени с други плодови сокове.

Ако все още смятате да използвате нопал за каквото и да е състояние, уверете се, че първо се консултирате с Вашия лекар, за да видите дали е подходящо за Вас.

Източници:

Godard MP, Ewing BA, Pischel I, Ziegler A, Benedek B, Feistel В. "Остри ефекти на понижаване на глюкозата в кръвта и дългосрочна безопасност на добавките на OpunDia при мъже и жени, страдащи от диабет". J Ethnopharmacol. 2010 Aug 9; 130 (3): 631-4.

> Лопес-Ромеро Р, Пичардо-Онтиверос Е, Авила-Нава А, и др. Ефектът на нопал (Opuntia ficus indica) върху постпрандиалната кръвна глюкоза, инкретини и антиоксидантна активност при мексикански пациенти с диабет тип 2 след консумация на две различни закуски за композиция. J Acad Nutr Диета. 2014 Nov; 114 (11): 1811-8.

> Pittler MH, Verster JC, Ernst E. Интервенции за предотвратяване или лечение на махмурлук с алкохол: системен преглед на рандомизирани контролирани проучвания. BMJ. 2005 декември 24; 331 (7531): 1515-8.

Tesoriere L, Butera D, Pintaudi AM, Allegra М, Livrea MA. "Допълнението с плодове от кактус (Opuntia ficus-indica) намалява оксидативния стрес при здрави хора: сравнително проучване с витамин С." Am J Clin Nutr. 2004 авг; 80 (2): 391-5.

Wiese J, McPherson S, Odden MC, Shlipak MG. "Ефектът на Opuntia ficus indica върху симптомите на махмурлука с алкохол". Arch Intern Med. 2004 Jun 28; 164 (12): 1334-40.

> Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.