Стомашен байпас Дъмпинг: Превенция и съвети

Какво представлява синдром на дъмпинг след процедура на стомашен байпас?

Ако сте претърпели операция за отслабване, Вашият лекар може да ви е предупредил за синдром на дъмпингов байпас . Може би сте имали симптоми на синдром на дъмпинг и не знаете какво да правите. Най-добрият Ви ресурс за помощ при всякакви усложнения след операцията е винаги Вашият лекар. Но тези основни факти ще ви помогнат да разберете, лекувате и предотвратите дъмпинговия синдром.

Какво представлява дъмпинговият синдром?

Дъмпинговият синдром е проблем, който се появява при някои пациенти след хирургична операция, която намалява размера на стомаха. Това е резултат от преминаването на храната в тънките черва. Това често се случва, когато пациентът яде определени храни, като например сладкиши или някои въглехидрати, като прости въглехидрати като захар и някои нишестета ). Това може да се случи и в резултат на изяждането на твърде много храна наведнъж.

Експертите не знаят точно защо се случва дъмпинг. Някои изследователи смятат, че състоянието е причинено от бързата промяна в размера на стомаха. Около 15-20% от пациентите, които се подложат на стомашна байпас или всяка операция за намаляване на размера на стомаха, ще получат симптоми на дъмпинг.

Както може да се очаква, синдромът на дъмпинг на стомашен байпас е неудобен и може да бъде неудобен. Поради тази причина е важно да се свържете с вашия бариатричен хирург преди процедурата, за да научите как да предотвратите това състояние.

Може да сте в състояние да упражнявате контрола върху порциите и други навици за здравословно хранене, за да предотвратите дъмпинг, дори преди да извършите процедурата.

Различни видове дъмпингов синдром

Има два различни вида синдром на дъмпинг и всеки има различен набор от симптоми. Ако имате симптоми на дъмпингов синдром, обърнете внимание на времето на началото.

Информацията може да бъде полезна за Вашия лекар, когато се опитвате да предотвратите продължаването на състоянието.

Синдромът на ранно дъмпиране е по-често срещан в сравнение със синдрома на късен дъмпинг и възниква скоро след хранене. Ранният синдром на стомашен байпас обикновено се случва в рамките на първите 10 до 30 минути след хранене. Според Националните здравни институти симптомите на синдрома на ранно дъмпиране включват:

Синдромът на късен дъмпинг се появява 2-3 часа след като ядете храна. Симптомите на синдрома на късен дъмпинг могат да включват:

Лечение на дъмпинг синдром

Говорете с лекаря си за загуба на тегло, ако мислите, че изпитвате синдром на джобен байпас. Има медицински тестове, използвани за диагностициране на дъмпинговия синдром и медицинско лечение, които могат да ви помогнат да управлявате и предотвратите симптомите. Много пъти Вашият лекар ще Ви предложи да промените диетата си, за да намалите вероятността синдромът да продължи.

За да се предотврати дъмпинг синдром, медицинските специалисти обикновено препоръчват:

Медицинските специалисти в Медицинския център на Университета в Рочестър също препоръчват да се поставят 30 минути след хранене за предотвратяване или лечение на симптоми на дъмпинг.

Редактиран от Malia Frey, .com Отслабване Експерт