Какви са хранителните вещества и защо ги нуждаете

Речникът на термина "хранителни вещества" е нещо, което осигурява хранене, което е широко определение. Но в областта на храненето и диетата, хранителните вещества са по-специфични. Всъщност има шест специфични категории хранителни вещества, всички от които са необходими за поддържането на живота:

Групиране на хранителните вещества

Хората обичат да поставят нещата в категории, защото е лесно да си спомнят какво правят и ние можем да ги сравняваме и контрастираме с други неща.

В храненето ние често групираме хранителните вещества по размер или какво правят в организма. Започваме с две групи, микронутриенти и макронутриенти (водата обикновено остава сама в собствената си група).

Въглехидратите, протеините и мазнините се наричат макронутриенти, защото те са големи и енергийни хранителни вещества, защото те осигуряват горивото, което тялото ви трябва да прави. Витамините и минералите се наричат микронутриенти, защото те са много по-малки в сравнение. Това не означава, че те са по-малко важни; те са все още жизненоважни хранителни вещества, но имате нужда само от малки парченца.

Микронутриентите могат да бъдат класифицирани според това дали са разтворими в мазнини или разтворими във вода. Витамините А, D, Е и К са мастноразтворими , а витамините В-комплекс и витамин С са водоразтворими . Минералите се групират като основни минерали или следи от минерали , в зависимост от това колко от всеки минерал е необходимо.

Можете също така да групирате хранителни вещества, независимо дали те са биологични или не, с които се разбира органичната химия, а не биологичното земеделие или производството на храни .

Водата и минералите са неорганични, докато останалите са органични, защото съдържат въглеродни атоми.

Три причини, поради които хранителните съставки са важни

  1. Те осигуряват енергия. Въглехидратите , мазнините и протеините осигуряват енергията, която вашето тяло се нуждае, за да извърши всички биохимични реакции, които се случват през целия ден (и през нощта). Енергията се измерва в калории (килокалории, технически, но обикновено ги наричаме калории). Грама за грам, мазнините имат повече калории, отколкото въглехидрати или протеини; една грам мазнина има девет калории, а другите две имат четири калории на грам.
  1. Те са необходими за структурите на тялото. Мазнините, протеините и минералите се използват като суровини за изграждане и поддържане на тъкани, органи и други структури като костите и зъбите. Въглехидратите не са в този списък, но тялото ви може да приема допълнителни въглехидрати и да ги преобразува в мазнини, които могат да се съхраняват в мастната тъкан.
  2. Те спомагат за регулиране на функциите на тялото. Всичките шест класа участват в регулирането на различни телесни функции като изпотяване, температура, метаболизъм, кръвно налягане, функция на щитовидната жлеза, както и много други. Когато всички различни функции са в равновесие, тялото ви се казва, че е в хомеостаза.

Не достатъчно хранителни вещества, но все още важни

Може би сте прочели за фитонутриенти , които не са включени в основните класове. Това вероятно е, защото те са доста нови в света на храненето изследвания и не са от съществено значение за оцеляване.

Фитонутриентите са химични съединения, които се срещат в растения, които предлагат потенциални ползи за здравето. Тъй като обикновено се срещат в храни, които също са хранителни, може да е трудно да се знае колко от ползите за здравето се дължат на редовните хранителни вещества или на фитонутриентите. Някои по-известни фитонутриенти включват полифеноли и каротеноиди.

Влакната са вид въглехидрати, които тялото ви не може да смила, така че да не осигурява енергия или структура.

Фибрите са необходими за функционирането на храносмилателната система, тъй като те добавят насипно състояние към изпражненията, така че е по-лесно да се елиминират. Има два вида влакна: разтворими фибри, които се разтварят във вода и неразтворими влакна, които не се разтварят.

> Източници:

> Gropper, Sareen Анора Степник, и др. Разширено хранене и човешки метаболизъм . Австралия, Обучение по ценности, 2018 г.

> Smolin LA, Grosvenor, MB. "Хранене: наука и приложения". Трето издание. Wiley Publishing Company, 2013.