Може ли Detox Диета наистина да ми помогне да отслабвам?

Някои модерни планове правят повече зло, отколкото добро

Диетоксичната диета обикновено започва с ограничен във времето бързо и насърчава пиенето на много вода и яденето на натурални храни като плодове и зеленчуци. Въпреки, че те често звучат здравословно и безопасно, детоксикационните диети, като диетата на прищявка, могат да имат потенциално вредни странични ефекти и като цяло не водят до постоянна загуба на тегло .

За да разберете как работят детоксикалните диети и защо те не работят, е полезно да разберете някои от езика, който се използва за пускане на пазара на детоксикационни диети.

Какво е диетоксична диета?

Детоксикалните диети обикновено включват някакъв вид бърза процедура , по време на която се налага да отстранявате напълно храната в продължение на няколко дни и след това постепенно въвеждате определени храни в диетата си. Някои детоксикационни диети също така насърчават някакъв вид "почистващ" процес чрез напояване на дебелото черво или чрез използването на клизми. Някои планове за детоксикация също могат да препоръчат използването на добавки или лаксативи за подпомагане на процеса на пречистване. Някои хора вярват, че този процес помага да се отърве тялото от токсини.

Какво представляват токсините?

Токсините са химически вещества, за които е известно, че оказват неблагоприятно въздействие върху човешкото тяло. Те могат да бъдат намерени в храната (или вещества, използвани в отглеждането на храна), водата и дори във въздуха. Токсините се обработват чрез органи като черния дроб и бъбреците и се елиминират чрез изпотяване, уриниране и движения на червата.

Има ли Detox Диета се отървете от токсини?

Хората, които популяризират и пускат на пазара детоксикационни диети, вярват, че токсините не оставят напълно телата ни през естествените системи на организма.

Те вярват, че вместо това те се задържат в храносмилателната или лимфната системи и могат да причинят вредни ефекти като главоболия или умора. Детоксикалните диети изискват да се откажат от определени храни, които могат да съдържат токсини, за да изчистят тялото от тях. Някои хора твърдят, че тези диети могат да направят всичко, от увеличаване на енергийните нива до предотвратяване или дори втвърдяване на здравните условия.

Детоксичните диети работят ли?

Храненето на диета с ниско съдържание на мазнини, високо съдържание на фибри и пълна с здравословни, естествени храни е здравословно за всеки и подобреното хранене може да увеличи здравето и благосъстоянието. Въпреки това, няма съществени научни доказателства, че детоксикационните диети отслабват тялото на токсините по-ефективно от естествените процеси на организма или че диетите подобряват цялостното здраве или лекуват всякакви медицински състояния.

Ще Detox диета ми помогне да отслабвам?

Много хора вярват, че могат да отслабнат с детоксикационни диети . И може да забележите промяна на скалата, след като сте ограничили количеството храна, която ядете за няколко дни. Но тези планове не са най-добрият начин за здравословни, постоянни резултати за загуба на тегло. Диетите, които включват гладуване или ограничаване на цели групи храни, не са идеални за никого.

Докато хората, които бързат, изглежда губят тегло, това тегло е всъщност загуба на вода, а не загуба на мазнини (което е необходимо, за да се намали трайно теглото ви). Този тип катастрофа диета може да доведе до загуба на мускули. Повечето хора получават обратно цялото тегло, което губят по време на бърза или детоксикация.

Накрая, гладуването или "детоксикирането" на регулярна основа може действително да причини забавяне на метаболизма , което прави по-трудно да се загуби или да се поддържа теглото в бъдеще.

Кой трябва да избягва Detox диети?

Деца, тийнейджъри, диабетици, бременни жени, хора със сърдечни заболявания или хора, страдащи от заболявания, не трябва да следват диета за детоксикация. Всеки, който има хранително разстройство, не трябва да следва детоксикационна диета.

Освен това, детоксикационните диети не са подходящи за хора, които са много активни, имат физически изискващи работа или участват в спорт, защото не осигуряват достатъчно енергия или храна.

Използването на добавки от лаксатив тип може да бъде особено проблематично, тъй като те могат да причинят дехидратация или минерални дисбаланси, както и храносмилателни проблеми.

Преди да започнете каквато и да е програма за отслабване, особено тази, която включва ограничаване на храната или елиминирането на цели хранителни групи, е важно да говорите с вашия доставчик на здравни услуги .