Компресионни чорапи за спорт

Има ли носенето на чорапи за компресиране, за да подобри действително възстановяването?

Компресионните чорапи са били наоколо за доста време, но само през последните няколко години спортистите добавиха плътно прилепналите чорапи към чантата си с трикове за изпълнение и възстановяване. Така че чорапите за компресия спомагат за спортно представяне или възстановяване?

Облеклата за компресиране, включително чорапи, чорапи, ръкави и обвивки, са предназначени основно да спомогнат за подобряване на кръвообращението при пациенти след операцията, диабетици, тези с циркулаторни проблеми или лица, които са склонни към подуване (едем), флебит, разширени вени и дълбока вена тромбоза (ДВТ).

За тези неактивни и леглото болни пациенти, плътно прилягащите крака обвиват кръвта да се върне в сърцето, така че да не се обединява в долните крайници и да причини подуване. Компресията намалява и риска от образуване на кръвни съсиреци.

Спортистите започнаха да използват компресионни чорапи с надеждата, че ще получат подобни ползи по отношение на подобрения кръвен поток. Отначало малка шепа бегачи носеха здравите чорапи след тренировки и след това по време на по-дълги издръжливости. Анекдотичните съобщения за по-бързо възстановяване, подобрена производителност и понижена болезненост при използване на компресионни чорапи започнаха да се строят и с него се появи дълъг списък с потенциални ползи от чорапите за компресия.

производителност

Носенето на чорапите по време на тренировка се смяташе, че спомага за постигането на резултати, увеличава доставянето на кислород и притока на кръв, намалява сътресенията, вибрациите и стресът на мускулите и предотвратява увреждането на меките тъкани, като например шийките .

Някои спортисти усетиха, че добавената компресия около телетата и глезените също подпомогна собственото поведение и дори подобри баланса. Също така се надяваше, че подобряването на венозния кръвоток и добавянето на компресията на мускулите ще доведат до повишена издръжливост, по-ефективно изстрелване на мускулите и по-бързо време на действие.

Някои, но не всички от тези теории са изброени в изследването. По-голямата част от проучванията все още не са открили статистически значими разлики в производителността при носенето на чорапите за компресия. Няколко проучвания са съобщили, че по време на свръх-издръжливост събития в някои спортисти, но по-голямата част от изследванията не са намерили драматични ползи в използването на компресия чорапи за подобряване на спортните резултати , раса пъти или издръжливост. Досега ползата от носенето на компресионни чорапи по време на тренировка е неясна, но някои спортисти са убедени, че работи за тях.

възстановяване

Когато става въпрос за носенето на компресионни чорапи за възстановяване на спорта, изследването боядисва малко по-различна картина: нарастващ брой проучвания предполагат, че използването на компресионни чорапи може всъщност да ускори възстановяването и да намали болезнеността след напрегната тренировка. Резултатите се различават, но тенденцията сочи към намаляване на съобщената мускулна болезненост и вероятно по-малко мускулни увреждания и по-бързо възстановяване при използване на компресионни чорапи след тренировка. Някои проучвания също подкрепят теорията, че носенето на компресионни чорапи по време на интензивни издръжливост, plyometrics или спринт обучение също може да намали размера на след тренировка болки, съобщени от спортисти.

Имайте предвид, че прецизното измерване на болезнеността е трудна работа и оценката на нивото на болезненост, която изпитва един спортист след обучението, е субективен и трудно измерим. Също така има и много истински плацебо ефект, който някои спортисти могат да изпитват, докато носят компресионно облекло. Психологическият тласък и убеждението, че облеклото може да подобри възстановяването, заедно с усещането за компресия, може да има по-голям ефект върху възприемането на болка от страна на атлет. И както всеки спортист знае, това, което вярваме, може да има много реално въздействие върху нашето изпълнение.

Така че докато компресионните чорапи може да не са магическият куршум, за да подобрят производителността и по-бързото възстановяване на всички състезатели във всяка ситуация, те могат да предложат друга добра помощ за възстановяване за някои състезатели при правилните обстоятелства.

Настоящите препоръки на експерти и спортисти, изглежда, предполагат, че спортистите могат да намерят известно усилване на механичната ефективност, когато носят компресионни чорапи за дълги, тежки издръжливост. По-вероятно е използването на чорапи за компресия да осигури друг инструмент за подпомагане на възстановяването в продължение на 24 часа след тежка тренировка или състезание.

Вземете правилната подредба

За да получите ползите от компресионните чорапи, необходимото количество компресия е от съществено значение. Тя трябва да бъде по-стегната в глезена и постепенно да намалява компресията към коляното. Затова не забравяйте да следвате инструкциите на производителя, преди да купите компресионно облекло. Идеалното компресиране все още се открива, но текущите проучвания показват, че компресията от около 15-25 mmHg на налягането е идеална, стига да е градуирана (малко повече натиск върху глезена и по-малко докато се движите нагоре по крака). Твърде многото компресиране може да намали кръвния поток и твърде малкото компресиране предлага малко предимство, така че да го постигнете е прав.

Когато купувате компресионни чорапи, ще трябва да измерите обиколката на телетата и глезена, а не размера на обувката. Повечето марки на пазара предлагат подобно прилягане, но следвайте инструкциите на производителя и използвайте размера, препоръчван за измерването на телето ви, за да получите подходящо компресивно налягане.

Все още не сте сигурни, че те са истинска помощ за обучение или просто друга мода? Най-добрият начин да разберете дали чорапите работят е вероятно да експериментирате с тях сами и да видите какво мислите. Те може да не са за всеки, но със сигурност няма да навредят на възстановяването ви.

Източници

Ali, A .; Caine, MP; Сняг, БГ, Хибридни компресионни чорапи: Физиологични и възприемащи реакции по време и след тренировка. Journal of Sports Sciences 2007, 25 (5), 413 - 419.

Ali, A .; Creasy, RH; Edge, JA, Ефектът на деликатните компресионни чорапи върху ефективността при работа. Journal of Strength and Conditioning Изследвания 2011, 25 (5), 1385-1392

de Glanville KM, Hamlin MJ., Положителен ефект на облеклото за компресия на долната част на тялото при последващите 40-километрови циклични времеви изпитания. J Strength Cond Res. 2012 Feb; 26 (2): 480-6.

Kemmler, W .; von Stengel, S .; Köckritz, C .; Mayhew, J .; Wassermann, A .; Zapf, J., Ефект на компресионните чорапи върху ефективността при мъжете. Journal of Strength and Conditioning Изследвания 2009, 23 (1), 101-105.