Какви са Proprioceptors и Proprioception?

Proprioception е чувство за усещане на тялото и крайниците

Протеоцепторите са специализирани сензорни рецептори на нервните окончания, открити в мускулите, сухожилията, ставите и вътрешното ухо. Тези рецептори предават информация за движението или позицията и ви информират за положението на тялото и движението в пространството. Приемните рецептори установяват фини промени в движението, позицията, напрежението и силата в тялото.

Какво е Proprioception?

Proprioception позволява на човек да усеща ориентацията на тялото си в своята среда.

Благодарение на proprioception можете да се движите без съзнателно да се фокусирате върху това къде сте във вашата среда.

Например, ако вдигнете ръката си над главата си с затворени очи, вие все още знаете къде е ръката ви, въпреки че не можете да я видите. Ако ходите по тротоара и повърхността се променя (например от бетон на трева), тялото ви знае как да настроите крачка, дори ако не гледате земята.

Персонацепцията идва от сензорните нервни окончания, които общуват с информация от крайниците ви. Имате нервите в мускулите и ставите, които разказват на мозъка кой е позицията на вашето ставане.

Притежаващи рецептори в тялото

Пропорьорите на мускулно-скелетната система се намират в сухожилията и мускулните влакна. Тези свойства включват:

Как Propriocepters ви предпазват от увреждане

В допълнение към предоставянето на информация за движението и позиционирането на тялото, главата, ръцете и краката, собствените рецептори могат да задействат определени защитни рефлекси. " Рефлексът на разтягане ", например, се активира, когато проприоцепторите усещат твърде много разтягане или сила върху мускула или сухожилието. За да се противопоставят на опасна промяна в мускулната дължина, която може да доведе до разкъсан мускул или сухожилие, рефлексът кара изтегления мускул да се свие, съкрати и предпазва мускула или сухожилието от нараняване.

Какво се случва, когато собствените рецептори се провалят?

Въпреки че не е възможно да загубят всички свойства, за хората с множествена склероза (МС), има забавяне в комуникацията на нервната система, известна като демиелинизация. МС оставя хората по-малко информирани за тялото си, по някакъв начин, с проблеми в контрола на равновесието - ранен признак на състоянието.

Навяхването на глезена може да увреди чувството ви за собственост и може да почувствате, че ставата е нестабилна и ще се разнесе.

Професионалните упражнения са обща рехабилитационна терапия, която ви помага да се научите как да контролирате позицията на ставата.

> Източник:

> Пурвес Г. Невронаука . Ню Йорк: Oxford University Press; 2018.