Кой беше Феидипид, първият маратон?

Защо Маратонът е 26,2 мили?

Първото състезание, което някога е било наречено маратон, се проведе през 1896 г. на първите съвременни олимпийски игри в Атина, Гърция, но корените на маратона се проследяват далеч по-далеч. Състезанието на дълги разстояния беше последното събитие на тези олимпийски игри и имаше за цел да пресъздаде и да отбележи легендарния тираж на Феипипидите (Фидипидис) през 490 г. пр. Хр.

През тази година персите нахлули в Гърция и се призели близо до равнините на Маратон на източното крайбрежие на Гърция.

Феипипдид, херодимом или атински бегач, изпратен в Спарта, за да поиска помощ. По това време се смята, че гръцките пратеници са успели да покрият повече от 100 километра на ден. Според легендата, обаче, Феидипиди е бил изключителен бегач и е покрил 250-километровите разстояния до Спарта само за два дни, голяма част от които са в неравен и скалист терен.

За съжаление, когато Филипидес стигна до Спарта, градът беше в средата на религиозен празник, който не им позволи да мобилизират войските до пълнолуние. Когато спартанците напуснаха Атина няколко дни по-късно, битката вече свърши. Макар и преобладаващо превъзхождан от нахлуващата персийска армия, атиняните побеждават врага си, убиват 6 400 персийски войници и губят много малко от собствените си мъже.

Втората (вероятно легендарна) история казва, че Феидипидите се завтечеха от Атина до Маратон, за да вземат участие в битката, и след това се върнаха с новината за зашеметяващата победа в Атина.

Предполагаше се, че е тръгнал по маршрут, който го отвел на юг по крайбрежието и покрай серия крайбрежни подножия, преди да се отправи в Атина, на около 25 мили от равнините на Маратон. Според легендата Феидипид обявява: "Радвай се, ние сме победители!", Когато пристигна в Атина. Казват, че това са последните му думи, преди да се срине и да умре.

Първият модерен маратон

Пътят до Атина, който Фелидипед бе избягал, бе възстановен на първите съвременни олимпийски игри в Гърция, където маратон конкурентите се отправиха от равнините в Маратон до олимпийския стадион в центъра на Атина. Гръцкият маратонец на име Спиридон Луес спечели събитието, което беше единственият златен медал в песента и полето, спечелен от страната домакин тази година. Днес в Атина маратонът се провежда всеки ноември, давайки на участниците в състезанието шанса да ръководят един и същ легендарен исторически курс.

Легендата за феидипидите живее

Въпреки че някои историци се съмняват в точността на епичните пътувания на Феидипидите, столетия по-късно той все още напомня уважението и легендарния статус сред маратонските състезатели и феновете като първи маратон. Той дори понякога се позовава на маратонски зрителни знаци с линии като "Знаеш ли, че първият човек да направи това, умря, нали?" Или "Не искаш ли Феидипидите да са умрели тук?"

Защо е разстоянието от Маратон 26,2 Miles?

Ако пътят на Феидипидите от Маратон до Атина беше около 25 мили, защо е съвременното разстояние на маратона сега 26,2 мили?

За първия модерен маратон през 1896 г. и около десетина години след това официалното разстояние е било 25 мили. Това беше разстоянието, което се проведе в олимпийския маратон през 1900 г. в Париж и в олимпийския маратон през 1904 г. в Санкт Петербург.

Луис, както и разстоянието до Бостънския маратон, който започва през 1897 г.

После за олимпийските игри в Лондон през 1908 г. британците подготвиха маратонски курс, който започна в замъка Уиндзор, така че кралското семейство да може да види началото на състезанието и да завърши на олимпийския стадион. В тези дни състезателните курсове не бяха сертифицирани, така че никой не оспори точността на курса. От начало до край, курсът на олимпийския маратон от 1908 г. е точно 26 мили и 385 ярда и по каквато и да е причина стана стандарт за бъдещите курсове по маратон. Така че, ако някога сте се борили по време на последната 1.2 мили от маратон (и, нека да се изправим пред него, кой няма трудно време в този момент?), Можете да благодарите на британците за това, ,

Къде мога да провеждам маратон?

Не е нужно да пътувате до Гърция, за да проведете първоначалния курс по маратон. Вижте тези списъци с някои от най-добрите маратони, които се провеждат в САЩ и в целия свят.

> Източници:

> Хигдън, Хал. Маратон: Пътеводителят за най-добрите тренировки и състезания . Ню Йорк: Родале, 1993 г.

> "Феидипидите" http://www.encyclopedia.com/people/history/ancient-history-greece-biographies/pheidippides

> "Феипипидите и първият маратон" https://www.pbs.org/empires/thegreeks/background/15_p1.html