Има ли минимални възрастови изисквания за провеждане на маратон?

Младите хора могат да мислят два пъти за маратон

Насърчаването на младите хора да се движат е отличен начин за насърчаване на живота на упражнения и здравословен начин на живот. Младите бегачи може да пожелаят да поемат страстта си за спорта на ново ниво и да участват в маратон, но възрастовите ограничения може да се окажат по пътя. Колко години трябва да бъдете, за да управлявате маратон?

Изисквания за минималната възраст за маратон

Повечето маратони имат възрастови изисквания и минималната възраст обикновено е на възраст 16 или 18 години.

Имат маратони, които имат по-нисък възрастов минимум. Манастирът в Хонолулу, например, е имал деца от 10 години в предишни години. Въпреки това, за тийнейджъри или всеки под 15 години, се препоръчва да изчакате няколко години преди да участвате.

Маратонът е подходящ за вас?

Направили ли сте състезания на други разстояния? Това е важен въпрос, който трябва да зададете, защото най-добре е да направите някои 5K или 10K, преди да вземете маратон. Завършването на едно от тези разстояния ще бъде невероятно постижение, особено за млад човек, и това със сигурност ще ви подготви за бъдещ маратон. Плюс това ще имате и нещо, което да очаквате в бъдеще.

Обучението за маратон е изключително времеемко, изтощително и трудно, физически и психически. В толкова млада възраст тя ще има голям ефект върху други приоритети в живота ви, като например училище и прекарване на времето с приятели и семейство.

Преди да влезете в състезание, проверете правилата на участниците, за да видите какви са възрастовите изисквания и дали имате нужда от формуляр за разрешение за родители. Обсъдете вашето желание да направите маратон с родителите си. Това е голямо решение, защото обучението за маратон ще отнеме месеци и ще окаже влияние върху семейния ви живот и социалния живот.

Защо има ограничения?

Много често състезанието ще определи минималното изискване за възраст въз основа на препоръките или изискванията на техния доставчик на застраховка за отговорност. Никой не иска да бъде съден от родителите, когато нещо лошо се случва на непълнолетно лице по време на състезание, което може да доведе до по-високи разходи за сетълмент или привилегии на журито. В резултат на това организаторите на състезанията са склонни да се заблуждават от страна на предпазливост и съответно да определят възрастовите изисквания.

Повечето експерти биха препоръчали да изчакат поне докато децата не преживеят пубертета, преди да започнат маратон. Лекарите обикновено препоръчват да се избегне екстремно разстояние за деца и млади тийнейджъри, тъй като повтарящата се травма може да причини увреждане на костите, които все още растат.

Какво казват изследователите?

Изследване на завършилите маратон на възраст между 7 и 17 години, които завършиха Маратон на близките градове, установиха, че само четирима от 310 се нуждаят от медицинско обслужване на състезанието. Всички те са били незначителни. Въпреки това, това проучване не обхваща дългосрочните ефекти, които дистанционното движение и обучението са имали върху тези младежи. Но може да е увереност на директорите на състезанията, които обмислят какво трябва да бъде минималният участник за техния маратон.

Едно малко проучване разглежда ефекта от маратона, провеждан върху тийнейджъри, и не открива никакви данни за увреждане на черния дроб или бъбреците.

Друго проучване разглежда сърдечните нива на тропинин, което е признак за увреждане на сърцето, което може да се забележи при миокарден инфаркт. Те често са издигнати с бегачи на маратон за възрастни и те са били подобни при бегачите на тийнейджърския маратон. Те бързо се нормализират, както при възрастните. Обаче фактът, че маратонът има такъв ефект върху сърцето, е една от причините, поради която той се смята за екстремен спорт и трябва да се прави с повишено внимание.

Словото от

Работа, когато сте млад, е страхотно, но има много неща, които трябва да се вземат предвид, преди да вземете решение за маратон. Това не е решение, което трябва да вземете сами, затова бъдете сигурен, че имате разговор с родителите си.

Най-добре е да поговорите със семейния си лекар, за да получите мнението си дали трябва да тренирате да провеждате състезания на дълги разстояния, като например маратон.

> Източници:

> Робъртс WO, Nicholson WG. Младежки маратон бегачи и раса Ден Медицински риск Над 26 години. Клиничен дневник на > Спорт > Медицина . 2010; 20 (4): 318-21. doi: 10.1097 / JSM.0b013e3181e6301d.

> Traiperm N, Gatterer H, Wille M, Burtscher M. Сърдечни тропонини при бегачите на Млад маратон. Американският вестник на кардиологията . 2012; 110 (4): 594-8. doi: 10.1016 / j.amjcard.2012.03.052.

> Traiperm N, Gatterer H, Pariwat P, Burtscher М. Енергиен метаболизъм, функцията на черния дроб и бъбреците при подрастващите маратонки. European Journal of Clinical Investigation . 2016; 46 (1): 27-33. doi: 10.1111 / eci.12561.