Калциятът е неефективен за подобряване на костната плътност?

Калций плюс витамин D се препоръчва от години като ефективно лечение за подобряване на здравето на костите. Хроничните изследвания са показали калций за намаляване на риска от остеопороза и фрактури, особено при лица на средна възраст и по-възрастни хора. Няколко скорошни проучвания разбуниха някои противоречия, което показва, че това може да не е така, а потенциалът за фрактури е еднакъв независимо от калциевата добавка.

Изследването на калций, публикувано в британския вестник "Медицина", предизвиква размирици от новинарски съобщения, в които се поставя под въпрос ефективността на калциевата добавка за намаляване на фрактурите на костите. Много от нас слушат и четат ежедневно новините, които вярват в тези заглавия. Проблемът е, че новините често се случват, преди да се създадат солидни доказателства. Предварителните проучвания изискват по-нататъшно изследване и изследванията върху животни наистина не могат да се приложат към физиологията на човека. Много новинарски материали произтичат от този тип изследвания.

Заглавията са за стойност на ударите, така че преди да хвърлим бутилки калций и да изсипем мляко надолу по изтичането, пресичането на доказателствата наистина се изисква. Ние сме дошли от възрастта на "млякото прави тялото добро" и намаляване на случаите на остеопороза с предписани калциеви добавки. Как може няколко новинарски доклада, основаващи се на минимални изследвания, да предизвикат такъв скептицизъм? Това е по-скоро тревожен подход към придобиването на читатели, отколкото споделянето на подробни точни факти за изследването на калций в новинарска история.

Какво ли остана от заглавията, че хората, които допълват или искат да добавят с калций трябва да знаят?

Какво трябва да знаете

Стив Хоррел / Гети изображения

Британската журналистика на медицината публикува изследване дали увеличаването на калция от хранителни източници или добавки би било от полза за намаляване на фрактурите. Хванахте ли това? Изследванията не се отнасят до стандартните дневни стойности на калций или казват, че калцийът не е от полза. Те проверяват дали е необходим допълнителен калций над нормалната балансирана диета . Това разискване продължава от години и остава неубедително.

Необходими са допълнителни доказателства за поддържане на повече калций, както е необходимо за подобряване на костната плътност или за намаляване на риска от фрактури. Проучванията на изследванията са впечатляващи, но продължават да съществуват несъответствия между проучванията. Изглежда, че изследователите все още не са идентифицирали и сравняват точно резултатите от повишен прием на калций и риск от фрактури.

Някои от силните страни на проучванията с калций включват:

Някои от слабостите на калциевите проучвания включват:

Изводите от изследването се считат за неубедителни, тъй като не са с по-широк обхват от хора и по-точна крайна точка. Някои от тези открития разкриха минимални доказателства за поддържане на повишен хранителен калций като фактор за намаляване на фрактурен риск, но добавките показаха непоследователни подобрения. Проучването показва плюсове и минуси на приема на калций чрез диетични и допълнителни източници .

Друга важна информация

Акцентите са склонни да се ориентират към негативите, отколкото да споделят положителна информация, каквато се е случила в случай на съмнение за ефективността на калция. Според резултатите от изследванията, калциевите добавки могат да бъдат полезни при популациите, ако се използват широко, се толерират и се считат за безопасни. Тази информация не беше включена в новината.

Очевидно, възможно гастроинтестинално разстройство и потенциални сърдечно-съдови проблеми с повишен калций стимулира обща препоръка да не се допълва с калций. Очевидно неблагоприятният риск надхвърля малките ползи според няколко проучвания.

Други заключения показват малки подобрения в костната минерална плътност (BMD). Тъй като маржът измерва 1-2% подобрение, проучването счита тези констатации за незначителни, за да подкрепят намаления риск от фрактури. Въпросът, който трябва да разгледаме тук, е кога малките подобрения стават незначителни?

Други проучвания доведоха до статистически значим 15% намален риск от пълни фрактури, допълващи с калций плюс витамин D. Освен това многобройни научни открития подкрепят добавянето на калций + витамин D като ефективна интервенция за намаляване на фрактуриращия риск сред възрастните хора.

Словото от

Калций плюс витамин D се оказва ефективно лечение, което намалява риска от остеопороза и последваща фрактура. Когато се разпитват солидни изследвания на важни хранителни вещества като калций, важно е да прочетете отвъд новинарска история и да работите с реални факти. Изследването е важна част от осигуряването на доказателства в подкрепа на ролята на витамините и минералите в нашето здраве и уелнес. Хроничните изследвания от хора от надеждни източници са отличен начин да прегледате доверената информация. Ако обмисляте приема на калций, препоръчваме Ви да се консултирате с Вашия лекар, преди да вземете тази или друга добавка.

> Източници:
CM Weaver et al., Добавяне на калций плюс витамин D и риск от фрактури: актуализиран мета-анализ от Националната фондация за остеопороза, 2016 г.

> Карл Михаелсон и други, калциевите добавки не предотвратяват фрактури, British Journal of Medicine , 2015

> Mark J Bolland et al., Приема на калций и риск от фрактура: систематичен преглед, British Journal of Medicine , 2015

> Вики Тай и др., Прием на калций и костна минерална плътност: систематичен преглед и метаанализ, изследване, British Journal of Medicine , 2015