Кое маслено масло е по-здравословно за вас?

Фъстъчено масло е наоколо за векове, но сега има конкуренция от други ядки, като кашу масло и бадемово масло. Вероятно сте чували, че ядките са добри за здравето на сърцето ви. Но дали по-новите и по-скъпи ядки са по-добри за вас от фъстъчено масло? Време ли е да преминете от сандвичи PBJ към ABJ или CBJ?

Хранителната информация показва, че маслото от бадеми или кашу може да е малко по-добре, но не и от много.

Ето фактите за тези три типа масло от ядки.

Хранене с фъстъчено масло

Фъстъчено масло е отличен източник на белтъчини и мононенаситени мастни киселини и има малко магнезий, калий, селен и няколко витамини от вида B. Една супена лъжица фъстъчено масло има 94 калории, 4 грама протеин и 8 грама общата мазнина.

Хранене с бадемово масло

Бадемовото масло има малко повече обща мазнина от фъстъчено масло , но това включва повече мононенаситени мазнини и около половината количество наситени мазнини . Бадемовото масло също има повече фибри и по-малко въглехидрати, така че има около същия брой калории, колкото фъстъчено масло .

Бадемовото масло има повече минерали, отколкото фъстъчено масло, с изключение на селен. Фъстъчено масло съдържа повече витамини от вида B.

Хранене на кашу

Маслото от кашу също има същия брой калории и мазнини като фъстъчено масло, но по-малко протеини и повече въглехидрати. Маслото от кашу има повече желязо и магнезий, отколкото фъстъчено масло.

Маслото от кашу също има малко повече мононенаситени мазнини.

Ползите от всички масла от ядки

Фъстъчено, кашу и бадемово масло съдържат фитостероли, които са растителните варианти на холестерола на животните. За разлика от холестерола, фитостеролите могат да помогнат за намаляване на повишените нива на холестерола при хората. Долната линия е, че те са добри източници на протеини, минерали и здравословни мазнини.

Можете да похарчите допълнителните пари за кашу и маслото, ако предпочитате вкуса, но всъщност нямате добавена хранителна стойност за нещо, което струва два или три пъти повече.

Избягване на нежеланите добавки и съставки

Може да се наложи да бъдете малко внимателни, когато купувате фъстъчено масло, защото някои марки съдържат добавени захари, от които не се нуждаете. Много супермаркети и магазини за здравословни храни имат насипно състояние, където можете да смилате собствените си овесени масла от техните насипни ядки. Това избягва всякакви нежелани съставки. Вкъщи можете да добавите сол и малко мед, захар или друг подсладител, ако желаете.

Алергии към масло от магданоз

Имайте предвид, че хората, които имат алергии с фъстъци, са изложени на по-висок риск от алергии от дървесни ядки, така че бадемовото масло или кашевото масло може да не са подходящи заместители. Говорете с вашия доставчик на здравни услуги, ако вие или някой от вашите членове на семейството имате алергии с фъстъци или ядки.

> Източници:

> Министерство на земеделието на САЩ Национална база данни за хранителните вещества за стандартна референция, издание 27. "Фъстъчено масло, гладка стил, със сол". https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/4811.

> Министерство на земеделието на САЩ Национална база данни за хранителните вещества за стандартни справки, издание 27. "Бадемово масло, гладко стил, със сол". https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3768.

> Министерство на земеделието на Съединените американски щати Национална база данни за хранителните вещества за стандартна референция, издание 27. "Кашу масло, гладко стил, със сол". https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3758.