Има ли протеинови барове добро за вас?

Въпрос: Приятелите ми казаха, че трябва да получа повече протеин, така че трябва да ям протеинови барове. Когато пазарувам, виждам толкова много различни видове протеинови ленти. Някои изглеждат по-скоро като бонбони, а други изглеждат така, сякаш биха могли да бъдат добри за мен. Не съм сигурен, защо ми е нужен, затова можете да отговорите на няколко въпроса за протеиновите барове?

Отговор: Мисля, че основната причина за закупуването на протеинови барове е само за удобство.

Независимо дали купувате предварително опаковани протеинови барове или правите домашни протеинови барове у дома, те просто правят протеин малко по-лесен. Не е голяма работа да отстранявате вкусната протеинова лента в раницата си, чантата или фитнеса. Така че просто прави планирането на хранене малко по-лесно за хора, които искат да получат повече протеини в диетата си.

Трябва ли да ям протеинови барове, ако тренирам?

Или или и двете. Храненето на протеиновата лента преди тренировката ще ви даде енергията, която ви е необходима за вашата тренировка, особено ако протеиновата лента има доста количество въглехидрати от пълнозърнести храни или сушени плодове. Най-доброто време за ядене на протеиновия бар е един или два часа, преди да започнете да упражнявате. Друга протеинова лента веднага след тренировката ви осигурява същата комбинация от въглехидрати и протеини, които мускулите ви трябва за възстановяване и растеж.

Какво прави протеинът и откъде идва?

Имате нужда от протеин всеки ден, така че тялото ви да поддържа мускули, органи и други структури и течности в тялото ви.

Богатите на протеини храни включват месо, птици, риба, бобови растения, ядки, семена и млечни продукти, но протеините се намират в по-малки количества в други храни. Ако се занимавате с тежки физически дейности, ще ви е необходим малко повече протеин, отколкото ако сте по-малко активни. няма значение дали вашият протеин идва от растителни или животински източници, тъй като заедно с всички основни аминокиселини, които изграждат протеини, вие сте добри.

Имам ли нужда от допълнителен протеин?

Може би, но докато ядете балансирана диета , вероятно ще получите достатъчно протеини от храните, които ядете. Дори ако вашата диета не е толкова здравословна, все още е вероятно, че вашият протеинов прием е достатъчен. Ако сте спортист или ако имате изключително физическа работа, може да се нуждаете от повече протеини. Можете да изчислите дневната си нужда от протеини въз основа на текущия прием на калории. Повечето хора ще се нуждаят от някъде между 55 и 100 грама протеин на ден.

Протеинови барове за управление на теглото

Да, протеиновите барове могат да ви помогнат да загубите или да наддаете. Храненето на протеиновия бар между храненията може да ви помогне да контролирате апетита си, но не яжте твърде много, защото ще свършите да приемате повече калории, отколкото имате нужда. Повечето протеинови барове съдържат от 150 до 250 калории всяка. Не забравяйте да четете етикети и да търсите барове, направени с по-малко захар и мазнини.

Протеинови барове също могат да помогнат Ако се опитвате да наддават на тегло. Добавете една или две бара към ежедневната си диета, но бъдете внимателни, за да не изрежете калории от другите си ястия. Това може да помогне да изберете протеинови барове, които също са по-високи в мазнините и въглехидратите.

Видове протеини в протеиновите барове

Повечето протеинови барове използват соеви протеини или суроватка (което е млечен протеин), плюс те често имат малко допълнителен протеин от ядки и семена.

Понякога ще намерите белтъчини, направени с ориз, зелен грах или други растителни протеини, така че те да са полезни за хора със соя или млечни алергии и вегани.

Има ли някакви лоши протеинови барове?

Не мисля, че наистина има лоши протеинови барове, но не забравяйте да прочетете етикетите, преди да ги купите. Може да се изненадате от броя на калориите, които приемате, защото много марки имат високо съдържание на добавена захар. Всъщност, бихте могли да ядете един бонбон бар с фъстъци или бадеми в този момент.

Някои протеинови барове са подсладени със захарни алкохоли, които имат по-малко калории от захар, но не са калорийни и могат да доведат до разстройство на храносмилането, което не е добро.

Трябва също да избягвате белтъчните пръчки, направени от частично хидрогенирани масла, които съдържат транс-мазнини.

Източници:

Академия по хранене и диететика. "Времето за вашето преди и след тренировка хранене." Публикувано на 15 февруари 2016 г.

Министерството на земеделието на Съединените щати, ChooseMyPlate.gov. "Всичко за групата за протеинови храни". Актуализирано на 29 юли 2016 г.