Защо трябва да пиете повече вода по време на гореща атмосфера

Когато прекарате известно време в горещо време, вероятно ще започнете да се чувствате жадни за доста кратко време. Това е нормален отговор и трябва да обърнете специално внимание - това означава, че тялото Ви се нуждае от повече вода, за да се справи с топлината.

Тялото ви функционира най-добре в рамките на определен температурен диапазон, а когато станете твърде топло, трябва да се охлади. Има няколко начина, по които тялото ви изпълнява това разхлаждане.

Първо, кръвоносните съдове се разширяват, за да увеличат притока на кръв към кожата. Това позволява излишната топлина да излъчва от тялото ви. След това също започва да се поти. Изпарението на пот охлажда кожата, което на свой ред помага да се охлади цялото тяло. Но проблемът е, че прекомерното изпотяване може да доведе до дехидратация.

Потивате повече, когато температурата е гореща, особено ако работите или упражнявате в топлината. Питейната вода помага да се напълнят течностите, загубени от прекомерното изпотяване. Ако не получите достатъчно вода, може да станете дехидратирани, а комбинацията от горещи температури и дехидратация може да доведе до сериозни заболявания, свързани с топлината.

Признаци, от които се нуждаете повече вода

Дори преди да станете дехидратирани, ще се почувствате жадни и устните ви ще се чувстват сухи или лепкави. След известно време може да станете и летаргични и размити. Други признаци включват намалена продукция на урината (и урината е тъмно жълта). Може да забележите, че очите ви изглеждат малко потънали и се чувстват сухи.

Дори малко обезводняване може да бъде проблем, така че не пренебрегвайте тези ранни признаци. Проучванията показват, че субклиничната (лека) дехидратация намалява когнитивната способност и физическата координация.

Съвети за хидратиране при горещи метеорологични условия

Откъде знаеш, че си изпил достатъчно вода? Един от начините да прецените нивото на хидратация е да погледнете цвета на урината си. Ако сте добре хидратирани, това трябва да е бледо. Също така ще се уринирате по-често.

Източници:

Националната медицинска библиотека на САЩ MedLine Plus. "Дехидратация". https://medlineplus.gov/dehydration.html.

Анализите на професионалната хигиена. "Хидратация, хидратация, хидратация". http://annhyg.oxfordjournals.org/content/54/2/134.long