Енергийни напитки Хранене факти, съставки и повече

Енергийните напитки са консервирани или бутилирани напитки, продавани в хранителни магазини, магазини за бързо хранене и барове и нощни клубове (където понякога се добавят към смесените напитки).

Енергийно пиене Хранене факти

Monster Energy, оригинални хранителни факти
Размер на сервиране 8.0 ет. унция. (240 mL)
На порция % Дневна стойност *
Калории 110
Калории от мазнини 0
Общо мазнини 0g 0%
Наситена мазнина 0 g 0%
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 180 mg 8%
Въглехидрати 27g 9%
Диетични фибри 0g 0%
Захар 27g
Протеин 0 g
Рибофлавин (витамин В2) 100% · ниацин (витамин B3) 100%
Витамин В6 100% · Витамин В12 100%
> * Въз основа на диета с 2 калории

Повечето енергийни напитки са газирани напитки, съдържащи кофеин , големи количества захар и допълнителни съставки като витамини В, аминокиселини (напр. Таурин ) и билкови стимуланти като гуарана.

Обърнете внимание, че в този етикет за хранителна стойност "Monster Energy Drink" се посочва размера на сервиране, равен на 8 унции, което е половината от 16 унции. мога. Red Bull®, друга популярна енергийна напитка, обикновено идва в 8,4 унция кутии, съдържащи 117 калории, 98 mg натрий, 8 mg калий, 28 g въглехидрати, 2 g захар и 77 mg кофеин. Той също така предлага витамини B-12 и B-6.

История на енергийните напитки

Ред Бул е създаден от Дитрих Матешиц, австриец, който адаптира енергийната напитка от тайландска напитка, наречена Krating Daeng , популярна напитка с рикши шофьори в Тайланд. Основната съставка в тайландската енергийна напитка е тауринът - аминокиселина, която за първи път е открита в бикове (тази асоциация отговаря за градската легенда на "Ред Бул", че активната съставка на напитката е бикът или спермата).

Red Bull® е представен в Европа през 1987 г. и в САЩ през 1997 г.

Според обобщените факти общите продажби на САЩ за енергийни напитки и снимки през 2012 г. са над 12,5 милиарда долара. Тези напитки се предлагат основно на хора на възраст между 18 и 30 години като стимулант, поради което имат имена, които предават сила, сила, скорост и сексуалност:

Кофеинът в енергийните напитки

Повечето енергийни напитки съдържат кофеин. Red Bull®, например, съдържа почти 80 мг кофеин на кутия, приблизително същото количество кофеин като чаша кафе с кафе и два пъти кофеин като чаша чай. Други енергийни напитки съдържат няколко пъти тази сума.

Количеството кофеин в енергийната напитка не винаги е посочено на етикета, така че е трудно да се изчисли колко е консумирана.

Друг проблем с енергийните напитки е, че за разлика от горещото кафе или чай, което се отпива бавно, често срещано е, че типичните потребители на енергийни напитки пият големи количества бързо.

Някои хора са чувствителни към кофеина и изпитват тревожност, сърцебиене, раздразнителност, затруднения в съня, нарушено храносмилане и други симптоми с относително малки количества. Хората със сърдечни състояния трябва да избягват големи количества кофеин, защото това е стимулант.

Комбинацията от съставки в енергийните напитки

Една от най-големите опасения е, че просто не знаем достатъчно за ефекта на комбинацията от съставки в енергийните напитки.

Много съставки се смята, че работят синергично с кофеина, за да увеличат стимулиращата си сила.

Например, една кутия от Red Bull® съдържа 1000 mg таурин. Германско двойно сляпо проучване сравнява таурин и кофеин, питие само с кофеин и плацебо. Обемът на инсулт - обемът на изхвърлената кръв с всяко потискане на сърцето - се увеличава само в групата, приемаща таурин и кофеин. Тауринът играе важна роля в мускулната контракция (особено в сърцето) и в нервната система.

Red Bull® също съдържа 600 mg глюкуронолактон - вещество, което се намира естествено в организма.

Липсва публикувана информация за ефектите върху здравето на добавките на глюкуронолактон при хора или върху безопасността на тази комбинация.

Енергийните напитки съдържат захар (въпреки че вече няма на разположение захарни енергийни напитки), тъй като това е бърз източник на енергия.

Б витамините понякога се добавят към енергийните напитки в малки количества. Това прави енергийните напитки да изглеждат здрави, въпреки че вероятно допринасят малко. Б витамини са необходими за превръщането на храната в енергия.

Някои енергийни напитки съдържат гуарана, южноамериканска билка, която е допълнителен източник на кофеин.

Енергийните напитки не трябва да се смесват с алкохола

Red Bull® и водка се превърнаха в популярна смесена напитка в баровете, защото има репутация за намаляване на депресиращите ефекти на алкохола (напр. Умора), като същевременно подобрява "блясъкът". Но докато хората не се чувстват увредени, концентрацията на алкохол в кръвта им все още е висока. В резултат на това хората могат да консумират по-големи количества алкохол.

Едно проучване сравнява ефектите само на алкохола с комбинация от алкохол и енергийни напитки. Изследователите установяват, че алкохолът плюс енергийната напитка значително намалява субективните симптоми, свързани с алкохола, като главоболие, слабост, сухота в устата и нарушение на моторната координация, въпреки че дихателната концентрация на алкохол и обективните тестове за моторна координация и време за реакция не отразяват това.

Кофеинът в енергийните напитки също се дехидратира, което може да забави способността на организма да метаболизира алкохола.

Енергийните напитки не трябва да се консумират по време на тренировка

Енергийните напитки не трябва да се бъркат със спортни напитки като Gatorade®, които се консумират, за да помогнат на хората да останат хидратирани по време на тренировка. Спортните напитки също така осигуряват въглехидрати под формата на захар и електролити, които могат да бъдат загубени чрез изпотяване.

Кофеинът в енергийните напитки действа като диуретик и насърчава дехидратацията.

Потенциални опасения за безопасността

Съставките варират от марка до марка, но някои от съставките, които трябва да бъдат загрижени, са кофеинът, захарта и добавените витамини и билки. Много хора, които консумират енергийни напитки, пият няколко кутии на ден или ги комбинират с кафе или други стимуланти.

Ако консумирате енергийни напитки в големи количества, лесно можете лесно да надвишите препоръчителната дневна стойност за витамини. Човек, който пие четири до пет енергийни напитки на ден в продължение на три седмици, развива остър хепатит, според доклада, публикуван в Докладите на BMJ през 2016 г. Приема се, че причината е наднорменото потребление на ниацин (витамин В3).

"Тъй като пазарът на енергийни напитки продължава да се разраства бързо, потребителите трябва да са наясно с потенциалните рискове от различните им съставки", пишат авторите в проучването. "Витамините и хранителните вещества като ниацин присъстват в количества, които превишават значително препоръчителния дневен прием, като се отпускат високи рискове за вредното натрупване и токсичност".

Съществуват и случаи на други сериозни медицински състояния, свързани с употребата и прекомерното използване на енергийни напитки (като сърдечно-съдови инциденти, бъбречни заболявания и дори смърт).

Бременни и кърмещи жени и деца трябва да избягват енергийни напитки.

Долния ред

Енергийните напитки може да изглеждат безобидни, тъй като те са повсеместни, но съставките могат бързо да се добавят и да увеличат риска от токсичност, ако ги консумирате редовно или в големи количества. Добра идея е да говорите с вашия доставчик на здравни грижи, ако мислите, че ги пиете редовно, за да обсъдите потенциалните ползи и рискове, особено ако имате медицинско състояние или приемате лекарства или добавки.

> Източници:

> Baum M, Weiss M. Влиянието на таурин, съдържащ напитка върху сърдечните параметри преди и след тренировка, измерена чрез ехокардиография. Аминокиселини. 2001; 20 (1): 75-82.

> Бихлер А, Суонсън А, Харис МА. Комбинацията от кофеин и таурин не е имала ефект върху краткотрайната памет, но предизвиква промени в сърдечната честота и средното артериално кръвно налягане. Аминокиселини. 2006 15 май.

> Ферейра SE, де Мелло МТ, Помпей С, де Соуза-Формагони МЛ. Ефекти от поглъщането на енергийни напитки върху интоксикацията с алкохол. Alcohol Clin Exp. Res. 2006 Apr; 30 (4): 598-605.

> Seidl R, Peyrl A, Nicham R, Hauser E. Таурин и кофеин, съдържащи напитки, стимулира когнитивното представяне и благополучие. Аминокиселини. 2000; 19 (3-4): 635-42

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.