Предимствата на кокосовата вода

Какво трябва да знаете

Популярна здравна тенденция през последните години, кокосовата вода е бистрата течност, получена чрез рязане на дупка в горната част на младите зелени кокосови орехи. Тъй като кокосовата вода придоби популярност, тя вече е широко достъпна в хранителни магазини, опаковани в отделни картонени кутии.

Без мазнини и холестерол, кокосовата вода съдържа електролити , минерали като калий и натрий, които губим, когато се потим.

Поддържането на баланс на електролитите е от съществено значение за поддържане на хидратирането. В допълнение, електролитите влияят върху кръвната Ви киселинност и мускулно действие.

Кокосовата вода е особено висока в калий. Типична пакетираща напитка от кокосова вода има 644 милиграма калий. Калият е в много храни, включително плодове и зеленчуци. Един банан или 1/2 чаша спанак, например, съдържат 420 милиграма калий.

Разликата между кокосовата вода и кокосовото мляко

Около шест месеца зелен кокос се пълни предимно с кокосова вода. Тъй като кокосовият зрее, кокосовото "месо" вътре се уплътнява и чистата течност се превръща в млечнобяла, когато съдържанието на мазнини се увеличава. До десет месеца външността на кокосото се превърна в кафяво и твърдо и течността вътре е известна като кокосово мляко.

Използва се за кокосова вода

Кокосовата вода е широко популяризирана като здравословен начин да се замени загубата на течност след тренировка или диария. Всъщност кокосовата вода понякога се предлага на пазара като спортна напитка за хидратация или средство за махмурлук.

Освен това някои поддръжници твърдят, че кокосовата вода може да помогне със здравни проблеми (като запек и висок холестерол) и да насърчи загуба на тегло .

Предимствата на кокосовата вода

Кокосовата вода е ли полезна за вас? Към днешна дата малко научни изследвания са изследвали ефектите върху здравето на кокосовата вода. Има обаче някои доказателства, че употребата на алкохол може да предложи някои предимства.

Ето някои от изводите от наличните изследвания.

Кокосовата вода може да не е по-добра от водата, когато става въпрос за рехидратиране след тренировка, според малко проучване, публикувано в списанието на Международното дружество по спортна храна през 2012 г.

Проучването включваше 12 мъже, всеки от които ходеше или джогирал в продължение на 60 минути на бягаща пътечка. След тренировката им участниците бяха изпили бутилирана вода, кокосова вода, кокосова вода от концентрат или електролитна спортна напитка. Три часа след завършването на първата сесия за бягаща пътека, резултатите от теста за неблагодарна се измерват.

След тестването на всеки участник в четири отделни дни, изследователите установиха, че кокосовата вода или спортната напитка не са по-добри от водата при рехидратиране или подобряване на последващите упражнения.

Друго проучване, публикувано в Международния дневник за спортно хранене и упражнения метаболизъм през 2017 г., е установено, че кокосовата вода не е по-добра от водата при хидратиране или подобряване на последващото изпълнение на времеви тест за велосипед.

Странични ефекти

Участниците, които пиеха кокосовата вода, съобщиха за подуване на корема и раздразнение, отколкото тези, които пиеха вода или спортна напитка.

Консумирането на голямо количество богати на калий кокосови води в кратък период от време може да доведе до твърде много калий в организма (състояние, известно като хиперкалиемия).

Хората с определени състояния (като сърдечни или бъбречни заболявания, диабет, кистозна фиброза или ниско кръвно налягане) и тези с риск от електролитен дисбаланс трябва да бъдат особено предпазливи да не пият прекалено много кокосова вода. Ограничете приема в рамките на две седмици от планираната операция.

Кокосовата вода не трябва да се използва като алтернатива на стандартното лечение за дехидратация, особено поради диария. Хората с тежка дехидратация трябва да потърсят незабавна медицинска помощ.

Избягвайте кокосовата вода, ако имате алергия към кокосовите орехи.

Направи си сам

Докато кокосовата вода от пресен зелен кокос може да бъде освежаваща напитка от време на време, понастоящем няма доказателства, че опаковани напитки от кокосова вода са по-добри от водата за рехидратиране след светлинно упражнение.

За да попълвате течности след обезводняване, говорете с вашия доставчик на здравни услуги за най-добрия начин за рехидратация. За тежка дехидратация не забравяйте да потърсите незабавна медицинска помощ. Докато кокосовата вода често се изписва като рехидратираща напитка, експертите не считат състава на електролита за подходящ за орална рехидратираща течност. (Например кокосовата вода обикновено има повече калий и по-малко натрий, отколкото оралните течности за рехидратиране.)

> Източници:

> Калман ДС, Фелдман С, Кригър ДР, Блумер RJ. Сравнение между кокосовата вода и спортната напитка с въглехидрати и електролити по отношение на мерките за хидратация и физическото представяне при обучените мъже. J Int Soc Спорт Nutr. 2012 януари 18; 9 (1): 1.

> Национални институти по здравеопазване. "Калиев в диетата: MedlinePlus Медицинска енциклопедия". Октомври 2011 г.

> Peart DJ, Хенсби А, Шоу. Кокосовата вода не подобрява маркерите на хидратацията по време на под-максималното упражняване и производителността в последващ времеви пробен период в сравнение с водата само по себе си. Int J Спорт Nutr Exerc Metab. 2017 Jun; 27 (3): 279-284.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.