CLA загуба на тегло резултати-само факти

Какво е CLA и може ли да ви помогне да отслабвате?

Конюгираната линолова киселина, известна още като CLA, е добавка, която някои диети приемат, за да отслабнат по-бързо. Това е често срещана съставка в много средства за отслабване, които виждате рекламирани онлайн и в магазините. Но CLA си заслужава да вземете, ако целта ви е да отслабвате? Преди да отворите портфейла си, за да платите хапчето, трябва да научите повече за резултатите от CLA загуба на тегло в научните изследвания и потенциалните ползи и недостатъци на тази добавка.

Какво представлява CLA?

Линолевата киселина е основна мастна киселина. Есенциалните мастни киселини са мазнините, които тялото Ви се нуждае от добро здраве, но тъй като тялото ви не ги прави, трябва да ги извлечете от храната, която ядете. Общите източници на линолова киселина включват говеждо и млечни продукти.

Думата "конюгирана" се отнася до типа на връзката между молекулите. Някои изследователи вярват, че диетата на животното, възрастта му, породата и други сезонни фактори могат да повлияят на това колко CLA е в храната, която консумирате.

Но какво ще стане, ако сте намалили говеждото и млечните продукти като част от вашата диета? Много експерти смятат, че няма достатъчно доказателства, които да подкрепят приемането на конюгирана добавка от линоленова киселина за добро здраве, дори ако не получавате достатъчно от храната, която ядете. Но какво да кажем за приемането му за отслабване?

Резултатите от CLA за загуба на тегло в клиничните проучвания

Много реклами за добавки CLA казват, че има научно доказателство, че конюгираната линолова киселина ви помага да изгаряте телесните мазнини и да отслабвате.

Рекламите не са непременно неточни. Но източниците обикновено не ви казват колко ще загубите. И това е, когато нещата се трудят.

Има много обещаващи проучвания, които показват, че CLA може да подобри състава на тялото и загуба на тегло. Но много от ранните проучвания бяха направени на мишки. Когато изследователите опитаха същите експерименти върху хората, резултатите не бяха толкова ясни.

В проучванията, които показват загуба на тегло при хора, загубата на тегло с CLA обикновено е сравнително малка. Например, проучване, публикувано в списанието Nutrition, показва, че за период от 12 седмици, хората, които приемат CLA, губят около един килограм повече от тези, които не приемат CLA. Това е по-малко от една десета от паунда на седмица. Намалението в процента на телесните мазнини също е много малко. Хората, които приемат добавка CLA, отбелязват намаление на телесните мазнини, което е по-малко от половин процент по-ниско от тези, които не приемат хапчето.

Други проучвания имат сходни резултати. В друг неотдавнашен доклад изследователите оценяват резултатите от осемнадесет проучвания, при които участниците приемали добавката за по-дълъг период от време (6 месеца до 2 години). Учените съобщават, че средно хората, които са приемали добавка CLA, са изгубили повече мазнини от тези, които не приемат CLA, но сумата е била по-малко от една четвърт от паунда на седмица.

Съществуват и много проучвания, които не показват загуба на тегло и загуба на мазнини при хора.

Колко струва CLA?

Както и при повечето хапчета за отслабване и добавки, ще намерите широка гама от цени за конюгирани добавки от линолова киселина. Ще видите бутилки с 90 хапчета за по-малко от $ 15 онлайн.

Но вие също така ще видите бутилки с подобни размери от популярни марки за $ 50 или повече.

За да изчислите общите разходи по приемането на CLA, се уверете, че приемате дозата. Например, много хапчета съдържат 1 грам или по-малко CLA за хапче. Тъй като стандартната доза е 3,4 грама на ден, трябва да планирате да вземете 3 хапчета на ден. Така че бутилката с 90 хапчета ще продължи един месец. Ако купите по-скъпата добавка, общата ви цена на година може да достигне 600 долара.

CLA странични ефекти и рискове

Според няколко медицински източници, съществуват рискове, свързани с приемането на тези хапчета за отслабване. Както NYU, така и Cancer Center Memorial Sloan Kettering съобщават, че приемането на конюгирана добавка от линолова киселина може да увеличи инсулиновата резистентност.

Това може да е загриженост за хората с диабет или преддиабет. Те също така съобщават, че някои хора, приемащи добавки CLA, са имали намаление на HDL холестерола. HDL е това, което наричаме "добър" холестерол, така че намаляването на HDL не е добро нещо.

Словото от

Независимо дали приемате конюгирана добавка от линолова киселина, зависи от вас. Но не забравяйте да разберете истинските факти, преди да купите. Съществува възможност конюгираната линолова киселина да ви помогне да отслабнете, но има и шанс, че няма да забележи никаква разлика. Винаги говорете с лекаря си, за да сте сигурни, че хапчето е безопасно за вас, след което вземете решение въз основа на фактите.

Източници:

> Алисън Дилзер, Парк Йеонхуа. "Последици на конюгираната линолова киселина (CLA) в човешкото здраве". Критични прегледи в хранителната наука и храненето, том 52, бр. 6, 2012

> Арион Кенеди, Кристина Мартинес, Сьорен Шмид, Сюзън Мандроп, Катлийн Лаойнт, Майкъл Макинтош. "Механизми на действие срещу конюгирана линоленова киселина". Списание за хранителна биохимия Агуст 2009.

> gho J. Onakpoya, Пол П. Посадки, Лела К. Уотсън, Луси А. Дейвис, Едзард Ернст. "Ефикасността на дългосрочно добавяне на конюгирана линолова киселина (CLA) върху телесната маса при наднормено тегло и при затлъстели индивиди: системен преглед и метаанализ на рандомизирани клинични проучвания." Европейски вестник на храненето март 2012 г.

> Шама В. Джоузеф, Елен Жак, Мелани Пурде, Патриша Л. Мичъл, Роджър С. Маклауд, Питър Джей Джоунс. "Конюгираната добавка на линолова киселина за 8 седмици не оказва влияние върху състава на тялото, липидния профил или биомаркерите за безопасност при наднормено тегло, хиперлипидемичните мъже". Журнал на храненето 18 май 2011 г.

Smedman A, Vessby B. "Конюгирана добавка на линолова киселина при хора - метаболитни ефекти". Lipids август 2001 г.