Какво представлява Detox Diet?

Detox, кратък за детоксикация, е естественият, непрекъснат процес на неутрализиране и елиминиране на токсините. Токсините са вещества, които потенциално могат да увредят телесната тъкан, като отпадъчни продукти, които произтичат от нормалната клетъчна активност (като амоняк, млечна киселина и хомоцистеин) и химикали, на които сме изложени в нашата околна среда, храна и вода.

Черният дроб, червата, бъбреците, белите дробове, кожата, кръвта и лимфната система работят заедно, за да трансформират токсините в по-малко вредни съединения и да ги отделят от тялото.

Преглед

Въпреки че детоксикацията се смята предимно за лечение на алкохолна или наркотична зависимост, терминът се използва и за краткосрочна диета, за която претендентите твърдят, че могат да улеснят отстраняването на токсините и да насърчат загубата на тегло.

Въпреки че има много различни видове детоксикационни диети, те като цяло следват същите принципи:

Някои изследвания показват, че много от химичните вещества, които поемаме ежедневно чрез храна, вода и въздух, могат да се отлагат в мастните клетки в тялото ни. Токсините включват пестициди, антибиотици и хормони в храните, химикали от хранителни опаковки, домакински почистващи препарати, препарати, хранителни добавки, тежки метали, замърсяване, наркотици и цигарен дим.

Поддръжниците твърдят, че кумулативният товар, наречен "тежест на тялото", може да доведе до заболяване и е свързан с хормонален дисбаланс, нарушена имунна функция и хранителни недостатъци. Признаците включват нарушено храносмилане, лоша концентрация, умора, главоболие, лош дъх, лоша кожа и мускулни болки.

Ефикасност

Въпреки, че детоксикационните диети са популярни диетични планове, има много малко клинични проучвания, които да подкрепят употребата на тези диети. Предварителните проучвания показват, че някои храни и вещества могат да имат свойства, които помагат за детоксикация, но по-голямата част от изследванията се основават на животни или лаборатории.

Някои хора смятат, че фокусирането върху нови рецепти на зеленчуци, питейната вода, упражняването и намаляването на нивата на стрес по време на храненето им помага да направят положителни, устойчиви диети и промени в начина на живот.

Кой не трябва да го опита

Ако обмисляте диета за детоксикация, говорете с вашия доставчик на здравни услуги, за да прецените плюсовете и минусите и да обсъдите дали е подходящо за вас (това може да е вредно за хора с определени състояния, като диабет). Бременните или кърмещи жени или деца не трябва да ходят на детоксикационна диета. Диетата не е предназначена за алкохол или детоксикация на наркотици.

Умора, лошо храносмилане, кашлица, мускулна болка и лош сън могат да бъдат признаци на основно медицинско състояние.

Ако имате постоянни симптоми, важно е да се запознаете с доставчика на първичната помощ, за да се уверите, че симптомите не се дължат на заболяване, което изисква медицинско лечение. Самостоятелно лечение на състояние и избягване или забавяне на стандартната грижа може да има сериозни последици.

Странични ефекти

Страничните ефекти зависят от плана и колко дълго сте на него. Може да се чувствате гладни и слаби, или да имате ниска енергия, ниска кръвна захар, замаяност или замаяност. Една от най-честите нежелани реакции е главоболие в рамките на първите няколко дни от началото на детоксикационната диета, което често се дължи на отнемането на кофеин. Поддръжниците често препоръчват постепенно намаляване на количеството кофеин преди започване на детоксикационна диета, за да се избегнат симптомите на отнемане на кофеин.

Освен това някои хора изберат да започнат диета през уикенда.

Другите нежелани реакции включват прекомерна диария, която може да доведе до дехидратация и загуба на електролити. Запек може да възникне, ако хората консумират излишни влакна, без да увеличават приема на течности. Всяко влошаване на симптомите или нови симптоми, които се появяват по време на детоксикационна диета, трябва да доведат до посещение на квалифициран медицински специалист.

Ако детоксикацията продължава по-дълго време, това може да доведе до ниско телесно тегло и недостиг на хранителни вещества, особено протеини (някои диети пропускат животински продукти) и калций.

Долния ред

Въпреки че няма достатъчно изследвания, за да се каже, че детоксикационните диети могат да премахнат токсините от тялото ви, балансираният план, който се фокусира върху храненето на плодове и зеленчуци, пиенето на достатъчно вода и консумирането на храни, които са богати на хранителни фибри, може да помогне за очистването на храносмилателния тракт безопасно и насърчаване на здравето и благополучието.

Ако искате да пропуснете диета за детоксикация, но се интересувате от включването на някои специфични "чисти" храни в диетата си, помислете за лимон вода, псилиум и тези храни. Също така помислете за тези пет прости начина да детоксирате тялото си всеки ден.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.