Готвене със

Чайът Matcha е гореща тенденция за храна, но можете да се насладите и на студено. Има няколко неща, които поставят това извън традиционния зелен чай и нови начини да го използвате непрекъснато се появяват. Научете повече за тази тенденция съставка и как може да се използва в голямо разнообразие от рецепти.

Какво е Matcha?

Matcha прах може да бъде нова за много в САЩ, но този зелен чай на прах е бил централен компонент на японските чайни церемонии от векове.

Matcha е фино смлян прах, направен от листа зелен чай. Вместо да накисвате и изхвърляте част от чая, вие пиете всичко това и затова се възползвайте от допълнителните хранителни ползи.

Matcha може да се ползва, горещо, студено или включено в различни техники за готвене (повече по-долу). Яркият смарагдов цвят е несъмнено, но вкусът е малко по-трудно да се обясни, ако никога не сте опитали зелен чай. Matcha е по-мощен от листата на зеления чай и има по-зелени вкусови елементи. Има бележка за лека сладост, последвана от хапка от умами; някои хора го смятат за абсолютно горчиви.

Акценти на храненето

Matcha прах е богат на възпалителни антиоксиданти, известни като катехини, както и други растителни съединения, наречени полифеноли. Тези вещества могат да помогнат да се предпази тялото от дегенеративни заболявания като сърдечни заболявания и някои видове рак. Малко проучване, публикувано през 2017 г., разкрива, че пиенето на мача може да бъде свързано и с по-добро внимание и подобрена памет.

Изследванията, публикувани през януари 2018 г., показват, че пиенето на напитки със зелен чай преди упражнението увеличава изгарянето на мазнините по време на тази дейност; изследователите отбелязват, че ползите от matcha не трябва да се надценяват въз основа на техните открития, но със сигурност са насочени към по-нататъшно проучване на тази тема. Необходими са повече изследвания, за да се определят истинските ползи, свързани с мача и упражнения.

Matcha съдържа кофеин и следи от олово, така че има добри причини да се консумира с умереност, за да се избегнат потенциалните странични ефекти.

Научете повече за ползите и потенциалните странични ефекти, свързани с мача.

Начини да използвате повече Matcha

Няма никакво отричане, че увисването с чаша чай matcha е чудесен начин да се насладите на него, но не спирайте там. Ето още няколко начина да се отдадете на антиоксидантите, като добавите matcha към по-малко очевидните рецепти.

По-добри напитки
Елементите от менюто за кафе и бутилираните чаени напитки могат да имат супена лъжица на супена лъжица захар на порция. Вместо всички тези празни калории, направете свой собствен matcha bevvie, като разбъркате праха в топла или студена вода с дрипав мед. Сервирайте с доза задушено мляко за домашна лате и не забравяйте да замразите остатъците в тави за лед, за да ги използвате по-късно в сладкиши и други студени напитки.

Разбъркайте Fry и Noodles
Хвърли мача в бульон за юфка. За уникален разбъркан сос за пържене комбинирайте няколко супени лъжици мача с намален натриев соев сос, чесън, джинджифил, сусамово масло и мед. Извадете соса в горещ тиган със зеленчуци и ленти от пиле, говеждо, скариди или тофу. Ако желаете по-дебел сос, добавете няколко супени лъжици царевично нишесте към соса.

Парен риба
Кук любимите си морски дарове в парна баня на мача! Поръсете над скариди или твърда бяла риба и гответе в пергаментни пакети .

Зърна
Добавете прах matcha към течността за готвене за зърна като овесена каша и ориз. Започнете с 2 супени лъжици на чаша течност и добавете повече на вкус. За още един вариант, поръсете с прясно пукане пуканки (да, пуканки се брои към вашите порции от пълнозърнести храни) с комбинация от канела, мача и морска сол.

Смеси от подправки
По същите линии от пуканки, използвайте Matcha като част от пикантни или сладки подправки. Добавете към маринати, дресинг за салата или сухи треви за риба и домашни птици.

Печени изделия
Добавянето на matcha към печени стоки е един от най-модерните начини за включване на зелен чай на прах в рецепти. Добавете няколко супени лъжици към любимата си комбинация от палачинки, тесто за кифла или тесто за бисквити. Използвайте като естествен оцветяващ агент, като набучете бели рецепти за заледяване с поп на зелено.

Шоколад и замразени храни
Има и място в десертната маса за мача. Подходящите порции шоколад могат да бъдат обединени със сушени плодове и хрупкави ядки за безвкусно (и силно пристрастяване) munchie. Matcha също така приветства добавянето към ледовете и домашно замразеното кисело мляко.

> Източници:

> Dietz C, Dekker M, Piqueras-Fiszman B, интервенционно проучване за ефекта на чай мача, във формати на напитки и снек барове, върху настроението и когнитивните ефекти. Food Res Int. 2017 септември 99 (Pt 1): 72-83. doi: 10.1016 / j.foodres.2017.05.002

> Вилемс МЕТ, Шахин У. Маус, Кук. Matcha Зелен чай напитки Подобряване на оксидацията на мазнините по време на оживено ходене при жените. Int J Спорт Nutr Exerc Metab. 2018 януари 18: 1-21. doi: 10.1123 / ijsnem.2017-0237.