Как бегачите могат да предотвратят върха на болката в краката

Обичайна жалба сред бегачите е болката в горната част на крака, точно под обувките ви. В много случаи болката в горната част на крака се дължи на възпаление на разширените сухожилия, които се движат по горната част на крака и ви дават възможност да изправите пръстите си. Възпалението на тези сухожилия се нарича тендонит на крака.

Симптоми

Ако имате работа с разширен тенонит, ще усетите болка в горната част на крака, докато бягате.

Може да забележите подуване в горната част на крака и забележите огромна бум някъде по сухожилието.

Прост тест, за да определите дали болката в горната част на крака Ви е резултат от разширителен тендинит, е да се огънете с крака и да натискате пръстите си надолу. (По-ефективно е, ако някой друг ви даде съпротива на пръстите на краката, вместо да го направите сами.) След това опитайте да издърпате пръстите си от съпротивата. Ако чувствате болка в горната част на крака или по протежение на разширителната сухожилие, когато го правите, тогава най-вероятно се занимавате с разширен тендинит.

Причини

Някои често срещани фактори, които могат да доведат до разширение на тендинит, са много тесни мускули , прекомерен и падане на краката.

Екстензорният тендонит може да бъде причинен и от обувките на обувките Ви прекалено стегнати или от обувки, които са твърде малки или не се поставят правилно. Проверете обувките си, за да видите дали те създават точка на натиск по горната част на крака.

За някои бегачи, без обувки за бягане, е проблемът, така че бъдете сигурни, че носите удобни обувки, които се вписват правилно, когато не сте в движение.

Друга възможна причина може да бъде промяна в навиците ви или обучение. Извършването на много движение нагоре, особено на неблагодарна, може да постави повече стрес върху сухожилията на краката ви и да доведе до възпаление.

лечение

За лек разширителен тенонит, най-ефективните лечения са разтягане на телесния мускул и намаляване на възпалението с лед или противовъзпалителни средства (Говорете с вашия доставчик на здравни грижи, за да видите дали трябва да приемате противовъзпалителни средства.) В допълнение към опъването на телетата, можете Също така опитайте самомасаж с пяна или друг масажен инструмент. Щом разширената сухожилия вече не е възпалена, ще можете да продължите сравнително без болка.

Можете също така да опитате да промените шаблона на обувката си и леко да разхлабите връзки. За да облекчите натиска върху горната част на крака, опитайте да поставите обувките си по езика на обувката по стълбище, вместо в типичен кръстосано кръстосан модел.

В някои по-екстремни случаи, подиурист може да препоръча ортези по поръчка или друго лечение, особено ако имате работа с паднали арки.

Обикновено е безопасно да се движите с тентонит на крака, ако болката е лека и това не повлиява на вашето ходене. Ако смятате, че се движите, за да бъдете твърде болезнено, дори и след смяната на обувката си, отнемете няколко дни, преди да започнете, преди да опитате отново. Подобно на много дребни тичащи наранявания, extensor tendonitis често се изчиства след няколко дни почивка, особено ако го хванете рано.

Какво ще стане, ако не е тендинит за разширител на краката?

Ако болката ви не изчезне, след като опитате горепосочените лечения, може да се занимавате с различна травма или състояние. Други състояния с подобни симптоми включват фрактури на метатарзалния стрес, атипична подагра и дегенеративен артрит. Консултирайте се с вашия поддиатек или друг медицински специалист, за да определите точната диагноза и следващите стъпки.

Източник: FootCareMD, Американско ортопедично общество за краката и глезените, http://www.aofas.org