Какво е физическа неактивност?

Определение за покой или неактивност

Вие ли сте физически неактивни? Вие сте заседнал? Седенето може да се изисква или да се насърчава в много работни места, в училище и социални ситуации. Кога отговаря на критериите, за да бъдете означени като заседнал или неактивен?

Определения на физическата неактивност

Дефиницията за заседнал или физически неактивен изразходва по-малко от 1,5 ккал / кг / ден при физически активности за отдих, според Националните проучвания на здравето на населението в Канада.

Това е еквивалентът на ходене малко повече от два километра или 1,3 мили или приблизително 3000 стъпки. За повечето хора това е разходка от 25 минути или по-малко.

В проучването на Националното здравно интервю на САЩ възрастните се класифицират като неактивни, ако не съобщават за сесии на светлина до умерена или интензивна физическа активност през свободното време от поне 10 минути на ден. С тази мярка 25% от възрастните в САЩ не съобщават за физическа активност за свободното време и могат да се считат за неактивни или заседнала.

Педрометровият изследовател Katrin Tudor-Locke етикетира всеки, който регистрира по-малко от 5000 крачкомерни стъпки дневно като заседнал или неактивен. Това е последователно, тъй като повечето хора ще регистрират 2000 стъпки само в ежедневните дейности около къщата - от леглото до кухнята до банята до дивана и т.н.

Физическата неактивност е опасна?

Американските центрове за контрол на заболяванията (CDC) твърдят, че "300 000 смъртни случая всяка година в САЩ вероятно са резултат от физическо бездействие и лоши хранителни навици". Физическото бездействие повишава риска от смърт от сърдечни заболявания, инсулт, рак на дебелото черво и диабет.

Проучванията на времето за сядане намират, че дългите периоди на бездействие през деня могат да увеличат риска от заболяване, дори ако получите необходимото количество упражнения в даден момент през деня. Изследователите са открили повишен риск от диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и ранна смърт. Как можете да предотвратите неактивността си?

За да не бъдат неактивни и да намалят рисковете за здравето, здравните власти, като American Heart Association, препоръчват упражнения с умерена интензивност в продължение на 30 минути на ден, 5 дни в седмицата или общо 2 часа и 30 минути на седмица.

Ходенето е лесна дейност, която можете да добавите в деня си. Тя може да работи, за да се прекъсне времето за сядане и да се добавят стъпки по часове през целия ден и това може да се направи и в периоди на ходене по време на почивка, време на обяд и преди или след работния ден.

Педометър или фитнес група може да ви покаже дали получавате достатъчно мерки, за да не сте неактивни. Много хора задават цел от 10 000 стъпки на ден , което е индикатор, с който сте постигнали целта да намалите неактивността.

Някои фитнес групи и приложения имат сигнали за неактивност, които ви напомнят да ставате и да се движите, когато сте били неактивни за определен период от време. Те са полезни за хора, които прекарват дълги часове на заседнала работа или заселнически развлекателни дейности. По-честото придвижване може да помогне за намаляване на здравните рискове от седнало и физическо бездействие.

Източници:

Хакел У.Л., Лий ИМ, Пайт Р.Р., Пауъл К.Е., Блеър С.Н., Франклин Б.А., Марера К., Хют Г., Томпсън П.Д., Бауман А. "Физическа активност и обществено здраве.Актуализирана препоръка за възрастни от Американския колеж по спортна медицина и Американската сърдечна асоциация. " Тираж. 2007 Aug 1. [Epub предпечатна]

Тудор-Лок, Катрин, Басет, Дейвид Р младши "Колко стъпки / ден са достатъчни ?: Предварителни индекси на педометъра за обществено здравеопазване" Спортна медицина. 34 (1): 1-8, 2004.

Насоки за физическата активност за 2008 г. за американците, Office of Prevention & Health Promotion, Министерство на здравеопазването и човешки услуги в САЩ. актуализиран 10/7/2008. Достъп до 10/9/2008.

Физическа неактивност, центрове за контрол и профилактика на заболяванията, 22 февруари 2011 г.

Wilmot, EG, et al. "Застоящо време при възрастни и връзката с диабет, сърдечно-съдови заболявания и смърт: систематичен преглед и метаанализ", DIABETOLOGIA , том 55, брой 11 (2012), 2895-2905, DOI: 10.1007 / s00125-012-2677-z