Термогенеза (NEAT) и здравословно състояние

НЕАТ или термогенеза на упражнения, които не са свързани с упражнения, са движенията, които правим, когато се занимаваме с ежедневния ни бизнес . NEAT включва физическото движение в нашия живот, което не е планирано упражнение или спортно-спане, а храненето също не се брои. Примерите за NEAT включват дейности като готвене, пазаруване и дори малки движения като неспокойствие. Макар че може да не изглежда много, се оказва, че NEAT може да окаже значително въздействие върху метаболизма ни и разходите ни за калории.

Колко калории NEAT изгаряния могат да варират от човек на човек. Проучване от 2014 г. установи, че редица калории, изгорени от NEAT, варират до 2000 килокалории ден между две лица с подобен размер. Съществуват редица фактори, които могат да обяснят тази разлика, включително околната среда и генетиката. Вашата работа и начин на живот също могат да повлияят на NEAT; тъй като двама души с подобни ИТМ , но различни работни места - заседнал или активен - вероятно ще изгорят различни калорични количества.

Използване на NEAT за подобряване на Вашето физическо здраве

NEAT се смята за един от начините, по които нашите тела управляват нашето тегло. Ако наддадем, NEAT има тенденция да расте; докато когато губим тегло, NEAT често се срива и хората седнат повече, без да се движат толкова. Както казва изследователят на NEAT Джеймс Левин, "Може да дойдем да оценим, че спонтанната физическа активност не е спонтанна, а е внимателно програмирана".

Начини за включване на NEAT във вашия живот

Има малки начини да включите NEAT в живота си.

На работното място и вкъщи, се откажете от стоящо бюро, вместо да седите. Можете също така да използвате топка за стабилност вместо или в допълнение към стоящо бюро.

Според Националната академия по спортна медицина, човек със 145 паунда може да очаква да изгори около 102 калории на час, докато е на служба. Ако този човек стоеше по време на работа, те биха изгорили 174 калории.

Допълнителните 72 калории може да не изглеждат много, но могат да добавят до повече от 18 000 калории, изгорени годишно, което води до загуба на тегло от около 5 фунта. Без да използвате NEAT, ще трябва да правите 60 30-минутни писти на 5 мили в час, за да изгорите същата скорост калории.

Ако чакате на линия или седите в трафик, намерете малки начини да се движите. Тя може да не изгори толкова калории, колкото да се разхождате, но дори и да почукате краката си или да поклатите глава, помага на тялото ви да се възползва от NEAT. Направете съзнателни решения, за да се движите и да използвате тялото си повече. Ако пазарувате в храна, носете кошница, вместо да използвате количка. В търговския център? Вземете стълбите вместо асансьора или ескалатора.

Източници:

Levine JA. Термогенеза (NEAT), която не се упражнява. Best Practice Res в клиничната ендокринология и метаболизъм 16: 679-702, 2002.

Levine JA. Безработична дейност Термогенеза (NEAT): Околна среда и биология. American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism 286 (5): Е675-Е685. 1 май 2004 г.

Национална академия по спортна медицина. Подход NEAT за отслабване.

> von Loeffelholz, C. Ролята на термогенезата при неактивна дейност при затлъстяването при човека. EndoText. 2014 година.