Как работят двигателните единици

Докато се гмурвате във вдигане на тежести, кардио или друга програма за упражнения, може да чуете термина "моторно устройство". Какво точно означава това? По принцип моторното устройство контролира скелетните мускули и е движещата сила зад всяко движение, което правите. Това включва доброволни движения като ходене или бягане, както и неволеви такива като дишането.

Какво представлява моторно устройство?

Мускулите на човешкото тяло са изключително сложни и отговорни за всяко движение, което правим.

Упражнението може да ги направи по-силни и бездействието ще ги отслаби.

Мускулите са съставени от различни видове влакна. Те са прикрепени към костите с съединителна тъкан и това трябва да бъде дори по-силно от самия мускул.

Агрегатът на двигателя се състои от една нервна клетка или неврон, който инервира група от скелетни мускули. Невроните получават сигнали от мозъка и стимулират всички мускулни влакна в конкретната моторна единица.

Моторните единици са различни в зависимост от това къде се намират и какво правят. Те идват в различни размери. Има малки моторни агрегати, които могат да стимулират само пет или десет влакна, за да направят неща като мигване или подуване. Имате и моторни единици, които включват стотици мускулни влакна. Те са отговорни за големи движения като ритане или скачане .

Как работят

Веднага щом двигателната единица получи сигнал от мозъка, всички мускулни влакна в този апарат се свиват едновременно с пълна сила.

Не можете да отидете наполовина с моторни единици - това е всичко или нищо. Количеството сила, което генерирате във всеки един момент, зависи от броя на моторните единици, които вашето тяло изисква.

Например, ако взимате молив, вашите моторни единици ще генерират само толкова сила, колкото е необходимо, за да вземете този молив. Но кажи, че взимате топка за боулинг.

Използвате същите моторни агрегати, но този път се нуждаете от много по-голяма сила, за да вдигнете по-тежкото тегло.

Можете да генерирате повече сила, когато имате по-големи, по-силни мускули. Това може да се случи, ако редовно повдигате тежести и се съсредоточавате върху претоварване на мускулите с по-голяма тежест, отколкото могат да се справят.

Моторни блокове и адаптация

Целта на повдигането на тежести е да предизвикате мускулите си. По този начин те се адаптират към новото предизвикателство и стават все по-силни. Моторните агрегати са голяма част от тази адаптация.

Когато започнете тренировка за сила, мозъкът ви реагира, като набира все повече и повече моторни единици всеки път, когато свивате мускул. Докато продължавате да работите, можете да генерирате повече сила и моторните Ви устройства да се запалят с по-бързи темпове. Това прави движенията ви по-бързи и по-ефективни.

След като генерирате тази връзка между мозъка, мускулите и двигателните единици, тази връзка остава, дори и да спрете да работите. Пътят винаги ще бъде там, когато се върнете на тренировка.

Независимо колко дълъг е почивката ви, тялото ви винаги ще помни как да се направи, да речем, бицепс къдря или клякам. Разбира се, това няма вашите мускули да имат същата сила. Все още трябва да изградите обратно всяка сила или издръжливост, които може да сте загубили.

Споменът за това движение остава.

Използвай го или го загуби

Ключът към преподаването на тялото ви да набирате повече моторни единици, да генерирате повече сила и да поддържате мускулната маса е да повдигате тежести редовно.

Общите насоки предполагат повдигане на тежести за всички мускулни групи от два до три последователни дни в седмицата. Съгласуваността е истинският ключ към поддържането на мускулната маса и редовните гаранции за прогресията няма да ударите разочароващо плато.

Ако току-що започвате, опитайте се да започнете тренировка за цялото тяло . Ще почувствате разликата за около седмица и ще започнете да тренирате тези моторни агрегати.

> Източник:

> Американски съвет за упражнения. ACE Personal Trainer Manual, 4th ed. Сан Диего, А: Американски съвет за упражнения, 2010 г.