Пропорционално невромускулно улеснение при пропускливост (PNF)

Пропорционалното невромускулно улеснение (PNF) е популярен метод за дълбоко разтягане . Тя обикновено включва пасивно разтягане на мускула (или мускулна група), след което извършва изометрично свиване на този мускул, докато се простира, и отново пасивно разтяга същата мускулна група при по-дълбоко разтягане при по-голям обхват на движение.

Този тип разтягане е използван за първи път в рехабилитационните центрове, но през годините спортистите са открили предимства от разтягането на PNF.

PNF се основава на принципите на човешката анатомия и неврофизиологията. Договарянето на напълно разтегнат мускул срещу съпротива предотвратява разтягащия рефлекс и позволява на мускула да се простира по-далеч от нормалното. Това може да звучи опасно и може да бъде, така че е важно да следвате точно техниката и да не насилвате участъкът. Но когато се направи правилно, собственото невромускулно улеснение позволява на спортиста да увеличи обхвата на движение около ставата. Това е полезно по време на рехабилитация след нараняване, както и по време на след тренировка дълбоко разтягане .

употреби

Най-честият начин за използване на опъване на PNF е да се извърши серия от опции, но съществуват различни начини за възпрепятстване на разтягащия рефлекс и получаване на по-дълбоко разтягане, което води до увеличаване на обхвата на движение в ставата.

Технологията stretch-contract-relax е изпълнена чрез придвижване на целевия мускул в пълен (пасивен) участък и след това придържането му в положение (често с помощта на партньор или твърд обект, поддържащ тази част от тялото) и след това извършване на изометрично свиване на мускула за десет или петнадесет секунди, отпускане на мускула за няколко секунди и след това го премества в малко по-дълбоко пасивен участък за още десет секунди или така.

Целият мускул е напълно отпуснат за най-малко 20 секунди, преди да се повтаря процеса. Въпреки че може да се извърши самостоятелно, то е много по-прецизно и ефективно с помощта на партньор.

Необходимо е да се затопли, преди да се изпълни PNF, за да се увеличи кръвообращението и да се повиши температурата на мускула. Това помага за предотвратяване на наранявания, които могат да възникнат при прекалено разтягане на студен мускул. В идеалния случай този тип стречинг се извършва с треньор, треньор или терапевт, но спортистите могат да използват тази техника след тренировка за увеличаване на обхвата на движение.

Как да направите простряне на PNF

Внимание

Имайте предвид, че протягането на PNF винаги трябва да се извършва след активност за най-добри резултати. Когато е направено преди упражнението, изследванията показват, че собственото невромускулно улеснение намалява ефективността при упражнения с максимално усилие.

Протягане преди упражнение може значително да намали силата на мускулните контракции, така че ако сте силен или мощен спортист, е още по-важно да се простирате след вашите тренировки. Това обаче не означава, че трябва да прескочите загряването. Затоплянето преди упражнението е от съществено значение, за да се подготвите за дейност и да намалите риска от нараняване.

източник

Брад Епълтън. Разтягане и гъвкавост: Всичко, което никога не сте искали да знаете. [http://www.bradapp.com/docs/rec/stretching/stretching_4.html#SEC36] последно достъпно през ноември 2014 г.

Kayla B. Hindle, 1 Tyler J. Whitcomb, 1 Wyatt O. Briggs, 1 и Junggi Hong1. Персоефективно невромускулно улеснение (PNF): неговите механизми и ефекти върху обхвата на движение и мускулната функция. [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3588663/] Journal of Human Kinetics. Mar 2012; 31: 105-113.Apr 3, 2012.

Sharman, М., Cresswell, А. и Riek, S. Продължително улесняване на невромускулното улесняване на стречинг. Journal of Sports Medicine, 2006. 36, 929-939