Могат ли андро добавките да увеличат нивото на тестостерона?

Адромните добавки са вид хранителна добавка, съдържаща стероиден хормон, наречен андростендион. Те често се предлагат като природна алтернатива на анаболните стероиди - клас лекарства с ефекти, подобни на тестостерона. Понякога наричани вещества, подобряващи производителността, добавките на андро често се използват за такива цели, като подобряване на здравината и повишаване на издръжливостта.

Естествено присъства в тялото ви, андростендеони играе ключова роля в производството на тестостерон и естроген. Андростендион се произвежда главно в тестисите при мъжете и в яйчниците при жените, както и в надбъбречните жлези.

Използва за добавки от Andro

Адроновите добавки обикновено се използват за повишаване на нивата на тестостерон. Смята се, че постигането на по-високи нива на тестостерон може да доведе до следните предимства: подобрена атлетична производителност , по-голяма мускулна маса, подобрена сексуална функция и производителност, повишена енергия и повишено либидо.

Предимствата на добавките на Андро

Към днешна дата има много малко научна подкрепа за твърдението, че добавките на Andro могат да повишат нивото на тестостерона и да подобрят здравето.

Наличните изследвания върху добавките на Andro включват едно малко проучване, публикувано в JAMA през 1999 г. Това проучване обхваща 30 здрави мъже (на възраст от 19 до 29 години), всички от които имат нормални нива на тестостерон.

За това проучване, 20 участници извършиха осем седмици обучение за устойчивост на цялото тяло. През това време тези мъже са получили добавки от andro или плацебо. Останалите десет участници в проучването са получавали единична доза андростендион, но не са преминали тренировка за съпротива.

В анализа си и на двете групи участници, които са получили андростендеонион, изследователите установиха, че добавките на Andro нямат ефект върху нивата на тестостерон.

Отчитайки фактори като увеличаване на телесната маса и намаляване на мастната маса, изследователите също не откриха разлики между участниците в проучването, получавали андростендион, и тези, получавали плацебо. Нещо повече, използването на добавки от andro се свързва с намаляването на холестерола ("добрия") HDL, който е вида на холестерола, който помага да се премахне LDL ("лошия") холестерол от артериите ви.

Освен това, проучване, публикувано в канадския вестник "Приложна физиология" през 2000 г., установява, че употребата на добавки на андро не успя да увеличи тестостероновите нива в малка група от мъже, настанени на тренировъчна програма, базирана на тежка резистентност. Изследването също така установява, че употребата на добавки на андро може да увеличи нивата на естроген, когато се комбинира с тренировка с тежка резистентност.

Странични ефекти и опасения за безопасността

Употребата на андро добавки е свързана с широк спектър от странични ефекти, включително:

• необичайни менструални периоди
• акне
• промени в поведението
• развитие на гърдите при мъжете
• депресия
• растеж на космите при жените
• плешивост при мъжете
• болезнени или продължителни ерекции
• намалено производство на сперма
• свити тестиси

Има също така известно безпокойство, че употребата на добавки на андро може да доведе до повишен риск от заболявания като сърдечни заболявания, чернодробни заболявания и рак на гърдата, простатата и панкреаса.

Освен това, добавките на andro трябва да се избягват от хора с чувствителни към хормони състояния, като рак на гърдата, рак на простатата, ендометриоза и маточни фибромии.

Алтернативи на добавките на Andro

Редица други хранителни добавки обикновено се предлагат на пазара като естествен подход към повишаването на нивата на тестостерона. Тези добавки включват билки като сминдух, както и вещества като DHEA. В момента обаче липсват проучвания, които показват, че тези добавки могат да окажат значително влияние върху нивата на тестостерона.

Въпреки че нивата на тестостерон естествено падат, докато сте на възраст, здравословното поведение като редовно упражняване, достатъчно сън, управление на стреса, наблюдение на теглото и ограничаване на приема на алкохол може да помогне за предпазване от понижаване на тестостерона през годините.

Ако смятате да използвате някакъв вид хранителна добавка (включително и добавки от Andro), за да увеличите нивото на тестостерона, консултирайте се с Вашия лекар преди да започнете Вашия допълнителен режим.

Източници

Ballantyne CS1, Phillips SM, MacDonald JR, Tarnopolsky MA, MacDougall JD. "Острият ефект на добавяне на андростендион при здрави млади мъже." Може да J Appl Physiol. 2000 Фев; 25 (1): 68-78.

Бекъм SG1, Earnest CP. "Четирите седмици добавка на андростендион намалява реакцията на лечението при мъже на средна възраст". Бр J Спорт Мед. 2003 Jun; 37 (3): 212-8.

Браун GA1, MD Vukovich, Martini ER, Kohut ML, Franke WD, Джаксън DA, крал DS. "Ефекти на андростендион-билкови добавки върху серумните концентрации на полов хормон при мъжете от 30 до 59-годишна възраст." Int J Vitam Nutr Res. 2001 Sep; 71 (5): 293-301.

Крал DS1, Sharp RL, MD Vukovich, Brown GA, Reifenrath ТА, Uhl NL, Parsons KA. "Ефектът на пероралния андростендион върху серумния тестостерон и адаптациите към тренировка за резистентност при млади мъже: рандомизирано контролирано проучване". JAMA. 1999 юни 2; 281 (21): 2020-8.

Leder BZ1, Catlin DH, Longcop C, Ahrens В, Schoenfeld DA, Finkelstein JS. "Метаболизъм на орално администриран андростендион при млади мъже". J Clin Endocrinol Metab. 2001 Aug; 86 (8): 3654-8.

Leder BZ1, Leblanc КМ, Longcope С, Lee H, Catlin DH, Finkelstein JS. "Ефекти на приложението на андростенедион върху серумните нива на тестостерон и естрадиол при жени в менопауза". J Clin Endocrinol Metab. 2002 Dec; 87 (12): 5449-54.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.