Олимпийски вдигане на тежести

Разберете основните положения на конкурса

Олимпиадата по вдигане на тежести е спорт за мъже и жени, категоризирани по класове за тегло от огромните тежки тежести до малките мъже. Във всеки клас се присъждат златни, сребърни и бронзови медали.

Изпълняват се само два отделни асансьора - чистата и дръпнала. Вдигане на тежести е популярен спортен зрител на летните олимпийски игри, въпреки че е по-популярен като спорт в някои европейски, близкоизточни и азиатски страни.

Ето какво можете да очаквате от Олимпийските игри.

История на олимпийското вдигане на тежести

Вдигането на тежести беше представено за първи път на Олимпийските игри през 1896 г. като част от пистата и полето. Тя имаше история, която се оказала извън играта от 1900 г., отново се появила през 1904 г. и не се връщала отново на Олимпиадата до 1920 г., когато тя бе приета сама по себе си. Първоначално олимпийското вдигане на тежести включваше някои критерии за събития, които изглеждаха необичайни в текущата епоха. Те нямаха отделения по тегло и имаха само едни ръкави и двуръчни асансьори.

До 1932 г. са създадени пет категории тегло и три състезания - конкурсът - пресата, грабването и чистият. Пресата беше преустановена през 1972 г., оставяйки грабежа и чистата драскотина като два асансьора на спорта. Конкурсът за жени беше включен за първи път на Олимпиадата в Сидни през 2000 г.

Тежести раздели в олимпийските вдигане на тежести

Мъжете се състезават в осем класа от 56 килограма до 105 кг и по-големи, а жените в седем класа от 48 кг до 75 килограма и повече.

Килограмите са официалната олимпийска единица тегло. На страните се допускат двама състезатели във всеки тегловен клас, подлежащи на олимпийските квалификационни стандарти.

Теглилките, използвани в олимпийското вдигане на тежести

Плочи
Кръглите тежести, прикрепени към лентата, варират от 2,5 килограма до 25 килограма. Те са цветно кодирани за удобство на конкурент и аудитория.

щанги
Мъжете ползват ленти с тегло 20 кг, а жените използват ленти с тегло 15 кг. Всяка лента трябва да има два затегателни скоби с тегло 2,5 кг.

Съденето и оценяването на олимпийското вдигане на тежести

синхронизиране
Спортистът има една минута, за да извърши асансьор, и се чува сигнална камбана, когато остават 30 секунди. Допълнителното време се разпределя, когато се опитват последователно два асансьора.

съдии
Трима съдии се произнасят и оценяват. Приемливостта на асансьора се признава от светлините, контролирани от панела на съдиите - бели за положителни и червени за отрицателни. Две от всеки три са достатъчни, за да може асансьорът да бъде записан като успешен.

Победителите
Всеки състезател има право на три опита на всеки асансьор. За всеки човек се записва най-голямото тегло, което се вдига във всяка дисциплина. Най-тежката комбинация от двата асансьора печели златния медал. Ако се получи вратовръзка при вдигане на тежести, човекът с най-ниско телесно тегло печели.

Олимпийските асансьори

Clean-и-Jerk
Чистият и мършав започва с мрака на пода. Подемникът грабва бара с две ръце и го дърпа нагоре към гърдите, докато клекна. Той стои в изправено положение и след това го притиска нагоре с разделена позиция.

посягане
Отвличането може да се различава от чистата и дръзка от ранното движение над главата. Повдигачът започва от една и съща позиция, патици под бара и хвърля горната част на бара, докато е в клекнала позиция. След това той или тя застава на финалната позиция с лентата над главата.

Техниката за тези асансьори е много взискателна и изисква не само голяма сила, но и изключителна гъвкавост и баланс.

Необходими са много месеци на практика за усъвършенстване на движенията.

Ако обичате да гледате вдигане на тежести на Олимпиадата, малко фон може да го направи толкова вълнуващо, колкото и много по-популярни спортове.