Използване на сърдечната честота за възстановяване за здравето

Скоростта на възстановяване на сърцето е измерване на импулса, което се взема веднага след интензивно физическо натоварване . Възстановява сърдечната честота се използва при някои фитнес тестове, за да се оцени способността на сърцето да се възстанови от физически упражнения. Скоростта на възстановяване на пулса може да се използва за оценка на фитнес ниво на упражнения.

Какво е сърдечен ритъм за възстановяване?

Ако приемате групови упражнения или тренирате във фитнес залата , вероятно сте чували фитнес инструктори да се позоват на сърдечната честота на възстановяване.

В много класове за предене , например, инструкторът може да ви помоли да вземете сърдечна честота на възстановяване веднага след като трудната част от класа е приключила. Но може да не знаете определението за сърдечен ритъм на възстановяване .

Възстановяването на сърдечния ритъм е просто пулсът Ви след тренировка. Някои фитнес специалисти го наричат ​​като сърдечен ритъм след тренировка. Номерът на импулса се използва по различни причини в различни настройки.

Във фитнес класа може да предприемете възстановяване на сърдечната честота в рамките на 3-5 минути след тренировка, за да сте сигурни, че сърцето ви се възстановява правилно. Много групови инструктори за тренировки ще Ви препоръчат да възстановите скоростта на възстановяване до 100 бита в минута, преди да излезете от вашия велосипед, например, или да се преместите на пода за разтягане.

Скоростта на възстановяване на сърцето също се използва при популярни тестове за фитнес като YMCA Submaximal Step Test. По време на оценката за физическа подготовка упражняецът стъпва нагоре и надолу по 12-инчова кутия със скорост от 24 стъпки в минута.

Тестът продължава три минути. Скоростта на възстановяване на сърцето се измерва за една пълна минута непосредствено след теста.

Възстановяването на сърдечната честота не трябва да се използва като фитнес измерване при хора, които приемат лекарства, които влияят на сърдечната честота.

Възстановяването ми сърдечна честота е добро?

И така, откъде знаеш, че сърдечната честота на възстановяване е нормална?

Като общо правило, по-ниска сърдечна честота след интензивно физическо натоварване е по-добра. В настройките за фитнес (като тренировъчен клас) обучаващите ви искат да видят, че сърдечната честота пада под 100 удара в минута през първите три минути след тренировка.

При тестовете за упражнения , лекарите искат намаляване на сърдечната честота с най-малко 12 удара в минута в първата минута след тренировка, ако пациентът стои и намаление с 22 удара на минута, ако пациентът седи.

Има и диаграми за възстановяване на сърдечната честота, които се използват за оценка на вашето фитнес ниво. Ако правите YMCA стъпков тест, можете да сравните си сърдечната честота на възстановяване до стойностите, изброени в тези диаграми:

Как да подобрите възстановяването на сърдечната честота

Ако сърдечната честота на възстановяване не е толкова ниска, колкото искате, има няколко неща, които можете да направите. Първо, можете просто да изчакате няколко дни. Ако сте особено уморени, ако сте имали кофеин през деня или ако не сте добре хидратирани, сърдечната честота може да е по-висока от нормалното.

Но ако забележите, че сърдечният Ви ритъм е по-висок, може да искате да говорите с Вашия лекар . В много случаи, Вашият лекар може да Ви препоръча да подобрите нивото на годност, за да обучите сърцето си да се възстанови по-ефективно.

Но Вашият лекар може също да прегледа вашата здравна история или да препоръча по-нататъшно изследване, за да разберете защо сърдечната честота е висока.

Източници:

Нейт Бруксъсън. Американски колеж по спортна медицина. ACSM Сертифициране. "Използване на мониторинг на сърдечната честота за лично обучение." Юли 2015 г.

Американски съвет за упражнения. Оценки за физическа годност. Ръководство за здравето на треньора. 2013