Битката на вътрешните велосипедисти

Вътрешен поглед към това, как се сравняват двата най-добри закрити велосипедни франчайзи

Освен ако не сте пристигнали от далечна галактика, несъмнено сте чували бръмча за SoulCycle, франчайзингът за колоездене на закрито, който е завладял страната с буря. Известни личности като Кейти Холмс, Кели Рипа, Джейк Гиленхал и футболната звезда Дейвид Бекъм се кълнат в него. (Някои фенове и наблюдатели дори го описват като имащи култов статус.)

Но това, което може би не знаете, е това: Най-големият конкурент на SoulCycle е друг закрит велосипеден франчайз, наречен Flywheel, който беше създаден от един от основателите на SoulCycle.

(За записа, Flywheel има свои собствени последователи, включително Джонатан Бенет, София Вергара, Джими Фалон и труден треньор на знаменитости Джилиан Майкълс.)

Така че може да си помислите, че двете закрити марки за велосипедисти ще бъдат въглеродни копия един на друг. Но това просто не е вярно. Разбира се, и двамата имат своя собствена марка велосипеди и предлагат 45-60 минути в тъмни студия с пулсираща музика; и да, те предлагат онлайн резервации и наемане на обувки на място, както и безплатни кърпи. Но приликите спират там.

Ето един поглед към това как двама закрити колоездачни гиганти се натрупват един срещу друг:

SoulCycle

Атмосферата: Очаквайте да намерите редици от десетки мотоциклети, подредени много близо една до друга (натъпкани като сардини, наистина), за да симулират езда в пакет в топло, затъмнено студио. Най-малкото е уютно. Настроеното осветление помага да се създаде псевдо-духовно виене, благодарение на мекото светене на свещите на платформата на инструктора.

Велосипедите: Те предлагат гладко, удобно каране, но не осигуряват никаква обратна връзка (по отношение на скоростта , вата или други показатели на мощността) или измерване на съпротивлението. Така че вашата интензивност е свързана с това как се чувствате.

Инструкцията: Няма загряване, но инструкторите често карат велосипедистите да мислят защо са там, какво им е намерението (хубав треньорски стил).

По време на пътуването инструкторите често казват на участниците да се возят на ритъма или да гледат краката на инструкторите, за да преценят темпото. Те прекарват около половината от свободното време на мотора, което може да е добре, ако един инструктор се свърже с ездачите, ги изпъди и коригира формата им. Но често женските инструктори просто гледат собствените си движения в огледалото, предизвикват провокативно косите си, или прокарват около стаята. Това е повече упражняване и DJ'ing, отколкото инструкции за колоездене на закрито. В края на класа, не се изненадвайте, ако инструкторът озъби за ездачите и вдигне бутилката си за вода в тост, създавайки приятен миг на приятелско отношение.

Музиката: бързи темпове, които ви мотивират бързо да натискате тези педали и да се изгубите в музиката. Но силата на звука е изключително силна (има причина, поради която се предлагат безплатни предпазни тапи за уши, когато се разхождате за първи път - ще се нуждаете от тях!).

Тренировката: В по-голямата си част бърза крачка е името на играта тук. Състезателите се насърчават да педали възможно най-бързо, често с малко съпротивление на мотоциклета, дори когато правят гирации като натискане, откъсване отзад и упражнения за изолация на стената - всички от които са табу, според пуристи на закрито за велосипедисти.

Истината е да се каже, извършване на лицеви опори на седящо положение не е голяма работа, но те наистина са просто нервни, тъй като не работите срещу гравитацията; когато сте обучени, за да ги направите в изправено положение, обаче, от едната страна до друга се опира между тях, това е само рецепта за бедствие (както при евентуално нараняване). В много класове ще видите много подскачащи в седлото от участниците и инструктора - сигурен признак на твърде малко съпротивление, прекалено висока скорост и лоша форма на мотора. Към края на тренировката ще бъдете помолени да правите упражнения от горната част на тялото, като използвате малки ръчни тежести, като продължавате да педалите; освен да поставят нови състезатели за наранявания, движенията няма да доведат до никакви реални ползи, защото тежестите са просто твърде леки.

В края на класа има малко разтягане, направено на велосипеда - още един опасен ход, който по всяка вероятност не увеличава гъвкавостта или предотвратява възпалението на мускулите по-късно.

Как ще се почувствате след това: Потопете се в пот , което може да ви накара да почувствате, че сте имали голяма тренировка. Всичко това, че бързо педалите в такова топло студио, заедно с колегите си в такава непосредствена близост, превръща тренировката в невероятен пот фест. Но в крайна сметка това не е особено предизвикателна тренировка по отношение на изграждането на сила, издръжливост или цялостна фитнес. Пътуването наистина е като да въртите двигателя си неутрално, по леко френетичен начин. Ето защо някои хора се чувстват леко разочаровани след класа, сякаш са видели един много аплодиран филм, който съвсем не се е справил с неговия представител.

Подробности: Класовете започват от $ 30 или по-висока наведнъж; можете да купите пакети от класове за леко намалена цена (те изтичат в рамките на 45 дни до една година). SoulCycle Studios се намират в Ню Йорк, Калифорния, Кънектикът, Ню Джърси, Масачузетс, Вашингтон, Тексас, Маями и Чикаго.

маховик

Атмосферата: Елегантните, модерни студиа се отличават със слабо осветена, стъпаловидна структура на стадиона, която се чувства като малко като нощен клуб с десетки добре разположени велосипеди. (Настройката се чувства направо просторна в сравнение със студиата на SoulCycle.) Към предната част на театралното пространство има дисплей на Torqboard и се класират резултатите на състезателите (можете да изберете да участвате в това или не) - това е функция, която определя Flywheel на части. Ако се откажете, компютърът на вашия мотор ще ви даде показания за съпротивлението ви (известен още като въртящ момент), ритъм (RPM), обща енергия и текуща и обща мощност . За щастие, Torqboard светва само понякога по време на тренировката, така че състезателните типове да не стават обсебени от спечелването на тази виртуална конкуренция.

Велосипедите: Те предлагат комфортно пътуване, което е гладко като разтопено масло. Всеки мотор е оборудван с брояч на въртящ момент, който не лежи; ще разберете колко трудно работите, като разгледате номерата на екрана на компютъра. Както казва Рут Жукерман, съосновател и творчески директор на Flywheel, "Flywheel е първият, който внедрява иновативни технологии за моторни превозни средства и в студио, за да помогне да се сдобият с предположения за закрито колоездене".

Инструкцията: Високо мотивираща, ясна и лесна за разбиране, въпреки че не се обръща внимание на коригирането на формата на индивидуалните ездачи (инструкторите са склонни да останат на велосипеда по време на пътуването). За щастие, те не питат ездачите да правят нищо опасно или табу; те наистина искат да ви помогнат да получите това, за което сте дошли, а именно, предизвикателна тренировка, предназначена за спортисти (реални и амбициозни). Докато някои инструктори се редуват между треньор и играят като диджеи (пълна с канавка на мотора), други наистина са усвоили изкуството да служат като вдъхновяващ треньор и треньор.

Музиката: Оптимална, бърза темпо музика (смеси са чести), която е мотивираща и енергизираща, така че да педалите с бързи темпове. Силата на звука е напълно разумна - можете ясно да чуете показанията на инструктора и да не се нуждаете от слушалки, за да предпазите слуха си.

Тренировката: Това е хардкор интервал тренировка, която симулира разходка на открито с удари на скорост, спринт, симулирани състезания, хълмисти изкачвания и други реални сценарии. Вместо да бъдете аеробна тренировка с нечетливи натоварвания на велосипеда, пътуването на Flywheel се чувства истинско. Натискането на мощта и разширяването на вашата зона за комфорт (заедно с вашето фитнес ниво) са целите и те са удовлетворяващи, особено ако сте заловени в инерцията на състезанието и състезанието. Енергията често става осезаема в студиото, тъй като всеки велосипедист се стреми да постигне своето лично най-добро. Към края на тренировката за колоездене, състезателите се насърчават да вдигнат претеглена лента, която е поставена в рамката на мотора за тренировка на горната част на тялото. Тъй като използвате две ръце, за да направите бицепс или натискане на гръдния кош или разширения на трицепса, докато продължавате да педалите, има по-малък риск от нараняване, отколкото с повдигане на светлинни дъмбели с всяка ръка, но теглото е толкова леко, че движенията няма много за изграждане на горната част на тялото strength.There е кратък пристъп на стречинг в края на класа, но не много; за предотвратяване на болезненост и скованост по-късно, бихте се възползвали от повече упражнения за разтягане сами, след като сте напуснали студиото.

Как ще се почувствате след това: Уморени (и напоени), но вероятно оптимистични и доволни, сякаш сте постигнали нещо като спортист (което имате!). Като допълнително предимство, показателите за ефективността от всяко каране са запазени в профила ви в Flywheel, който е достъпен онлайн или в приложение за телефони iPhone, което улеснява проследяването на вашия напредък във времето. В крайна сметка това е най-добрият подход - да се стремите да подобрите собственото си представяне от една тренировка до следващата.

Подробности: Обикновено класовете започват от $ 28; можете да си купите пакети от класове с леко намалена цена (те изтичат за една година). Някои студия Flywheel предлагат по-дълги часове (90 минути) или по-кратки (30 минути), както и тренировки от FlyBarre (класове за тяло-скулптура, които разчитат на леки тежести и укрепващи упражнения). Flywheel Studios се намират в Ню Йорк, Флорида, Калифорния, Северна Каролина, Ню Джърси, Тексас, както и в Атланта, Бостън, Чикаго, Филаделфия, Сиатъл и Вашингтон.

Така че имаш го - вътрешен поглед към това как се сравняват тези две франчайзи за колоездене на закрито. Вероятно ще намерите велосипедисти, които са силно лоялни към едно място или друго (изглежда относително рядко хората да се редуват между двете). Но това не е лошо нещо - всеки трябва да има възможност да избере къде да вземе бисквитката си - и поне хората са склонни да се връщат за повече в SoulCycle или Flywheel.