Мога ли да намалявам мастните запаси със сезамин?

Масло от сусамово семе, свързано с повишено оксидиране на мазнините

Намаляването на мазнините може да се окаже борба и мнозина все още се стремят да преодолеят това.

Загуба на захар и мазнини

Сезаминът допринася за загубата на мазнини. Дейвид Якъл / Гети изображения

Сезаминът е лигнан, извлечен от сусамово семе и съединение от сусамово масло. Лигнаните са молекули, които общуват в тялото, за да извършват действие като стимулиране на окисляването на мазнини например. Маслото от сусамово семе е свързано с увеличаване на изгарянето на мазнини , намаляване на мастните запаси плюс високите антиоксидантни качества, предлагащи богатство от други ползи за здравето. Изследване, публикувано в The Journal of Biology and Medicine , "намаляването на телесното тегло и индекса на телесната маса в нашето изследване може да се дължи главно на заместването на сусамовото масло, тъй като стойностите се повишават, след като заместителят на сусамовото масло бъде оттеглено".

Sesamin: Предоставя превъзходни ползи за здравето

Сезаминът идва от сусамовите семена. Крит от Студио OMG / Гети изображения

Човек може да мисли, че удряте джакпот за изгаряне на мазнини, просто ядете ястия от сусами, покрити със суши, прехвърляте галоните на скъпоценното масло в салатата си или се насочвате направо към бутилката със сусаминова добавка . Не ме разбирайте погрешно, ползите за здравето на сусамовото масло са абсолютно по-добри, но проучванията, свързващи сесамина с изгарянето на мазнините, са все още в ранна детска възраст. Докато проучвахме този въпрос, всъщност беше трудно да се намерят клинични изследвания, специфични за окисляването на мазнините, но по-скоро се опираха на намален холестерол и хипертония. Нека да разгледаме по-отблизо сесамина и как може да стимулира загубата на мазнини.

Sesamin Research разкрива великите новини

Сусамовото масло съдържа превъзходни антиоксиданти. Ивон Дюитенвоорден Радиус Изображения / Гети изображения

Yale Journal of Biology and Medicine проведе проучване през 2006 г., в което се съобщава за ефектите на сусамовото масло върху хипертонични пациенти с лоши липидни панели. Имаше 50 участници на смесен пол на възраст между 35 и 60 години, които бяха измерени на изходно ниво и инструктирани да консумират сусамено масло в продължение на 45 дни, като елиминират всички други масла от диетата си. Пациентите са измерени отново след 45 дни с резултати от понижени липидни панели и нормални стойности на кръвното налягане. След това маслото се отстранява в продължение на 45 дни и участниците се преоценяват, показвайки връщане на повишени липидни панели, особено триглицериди, и отчитане на кръвното налягане. По време на 45-дневната сусамово-маслена част от проучването, намаленото телесно тегло и показанията за BMI са разкрити, показващи възможна връзка със сесаминова и мастна оксидация . Докладвана през 2010 г. от Agriculturae Conspectus Scientificus (ACS) , "сезаминът се свързва и активира рецептор в тялото, наречен Peroxisome Proliferation Activator Receptor Alpha (PPARalpha) и участва в регулирането на липидния метаболизъм, по-специално транскрипцията на гените, участващи в окислението на мастни киселини и липогенеза. "Науката просто казва, че сесамин увеличава процеса на изгаряне на мазнините и намалява съхранението на мазнини в тялото. В заключение, "сесамин притежава способността да увеличава процеса на изгаряне на мазнините и да намалява съхраняването на мазнини в организма чрез промяна на генната експресия на ензимите на окисляването на мастни киселини".

Сезаминът има добро тяло

Бъдете наясно с размера на порциите, когато консумирате всички мазнини в диетата си. silverlining56 / Гети изображения

Сезаминът показа многобройни ползи за здравето, включително възможни връзки с повишена загуба на мазнини. Сусамените семена / маслото са прекрасна здравословна мазнина, богата на антиоксидантни свойства и свързани с намалено кръвно налягане и намалени триглицериди (мастна тъкан в кръвта). Както при всички мазнини, повече не винаги е по-добре и е важно да сте наясно с препоръчителния размер на порцията за ежедневния калориен прием и за успеха в отслабването.

Бонусът на такъвъра!

Sesamin е страхотно за загуба на мазнини. imagenavi / Getty Images

Сезаминът е популярна добавка за загуба на мазнини. Сезаминът може да се получи и от естествени източници като сусамово семе и сусамово масло. Тъй като добавките не са регулирани, препоръчително е да се изпълняват изискванията за хранителни вещества чрез цели храни. Въпреки това, масло добавки може да бъде най-добре за тези, които не се наслаждават на вкуса и текстурата на яденето на масла. Във всеки случай направете проучването си преди да купите добавки или добавяне на нещо ново към ежедневния прием на храна. Сусамовото масло е чудесна, здравословна мазнина с многобройни ползи за здравето и в правилната си част осигурява страхотни антиоксиданти за организма, като същевременно насърчава загубата на мазнини.

Източници:

Дисциплина за биохимия и хранене, Лаборатория за изследване на отбранителната храна, Мисор, Индия, Хранителни, медицински и промишлени употреби на семена от семена (Sesamum indicum L.) - Общ преглед, Kandangath Raghavan et al., 12/10

Journal of Agriculture and Food Chemistry, Ефект на семена от семена, богати на сезамин и сесамолин върху окисляването на мастни киселини при плъхове от черния дроб, Satoko Sirato-Yasumoto et al., 4/01

Yale Journal of Biology and Medicine, Ефект на сусамово масло върху диуретици или ß-блокери при модулирането на кръвното налягане, антропометрия, липиден профил и реоксидационен статус, D. Sankar et al., 9/2007