Предимствата на витамин В5

Какво трябва да знаете за витамин В5

Витамин В5 е витамин, често наричан пантотенова киселина. Намерено естествено в много храни, витамин В5 също се предлага под формата на добавка. Поддръжниците твърдят, че приемането на добавки от витамин В5 предлага разнообразни ползи за здравето.

употреби

В алтернативната медицина витамин В5 се нарича естествено средство за лечение на редица здравословни проблеми, включително:

В допълнение, витамин В5 се предполага, че засилва имунната система и подобрява атлетичното представяне .

Ползи

Изследванията за ползите за здравето на витамин B5 са доста ограничени. Например, в момента липсват научни доказателства в подкрепа на твърденията, че витамин В5 може да обърне загубата на коса, да подпомогне отслабването и да лекува умората на надбъбречните жлези.

Ето някои от основните изводи от наличните изследвания върху предполагаемите ползи за здравето на витамин В5 (имайте предвид, че две от проучванията са на повече от 15 години):

1) Акнето

Дефицитът във витамин В5 може да доведе до развитие на акне, според доклад от 1995 г., публикуван в медицинските хипотези . Въпреки че в доклада се посочва, че приемането на добавки от витамин В5 може да излекува акнето, понастоящем липсват клинични изпитвания за тестване на ефективността на добавките на пантотенова киселина при лечение на акне.

2) Атлетично представяне

Приемането на добавки, съдържащи витамин В5, не изглежда да подобри атлетичното представяне, според малко проучване, публикувано в Journal of Applied Physiology през 2012 г. За проучването осем здрави доброволци от мъжки пол взеха или плацебо или добавка, съдържаща по 1,5 g от витамин B5 и 1-цистеин (аминокиселина) всеки ден за една седмица.

Резултатите от проучването показват, че добавките не успяват да подобрят атлетичното представяне (измерено чрез експеримент, включващ колоездене).

3) Радиационни странични ефекти

Използването на кремове, съдържащи витамин В5, може да не помогне да се лекуват кожни реакции на радиационна терапия, предполага проучване, публикувано в Acta Oncologia през 1996 г. В тестове на 86 пациенти, подложени на лъчение, изследователите установиха, че кремът на основа на пантотенова киселина не е по- като се използва локално маз за лечение на кожни реакции, предизвикани от лъчева терапия.

Източници на храна

Хранителните източници на витамин В5 включват:

Знаци за недостатъчност

Дефицитът на витамин В5 е много рядък. Докато се знае малко за здравните ефекти от недостиг на достатъчно пантотенова киселина, се смята, че недостатъците водят до умора, безсъние, изтръпване и изтръпване в ръцете и краката и дразнене на кожата.

Дозите

Препоръчваният дневен прием на витамин В5 е 5 mg за хора на възраст над 14 години. Дозировката за повечето хранителни добавки, съдържащи витамин В5, е от 5 до 10 mg.

Според Националните институти по здравеопазването приемането на повече от 5 mg витамин В5 дневно може да увеличи риска от странични ефекти като диария.

Използвайки го за здраве

Поради ограничените проучвания е твърде рано да се препоръчат добавките на витамин В5 като лечение за всяко състояние. Важно е също така да се отбележи, че самолечението при хронично състояние и избягването или забавянето на стандартната грижа може да има сериозни последици. Ако обмисляте да използвате витамин B5, първо се консултирайте с вашия лекар.

> Източници:

> Leung LH. "Дефицит на пантотенова киселина като патогенеза на акне Вулгарис". Медийни хипотези. 1995 Jun; 44 (6): 490-2.

> Løkkevik E, Skovlund E, Reitan JB, Ханисдал Е, Танум Г. "Лечение на кожата с крем Bepanthen Versus без крем по време на радиотерапия - Randomized контролиран опит" Acta Oncol. 1996; 35 (8): 1021-6.

> Национални институти по здравеопазване. "Пантотенова киселина (витамин В5)." 11 ноември 2011 г.

> Стенна БТ, Стивънс ФБ, Маримуту К, Константин-Теодосиу Д, Макдоналд IA, Грийнхаф PL. "Острата добавка на пантотеновата киселина и цистеина не оказва влияние върху мускулния коензим върху съдържанието, избора на гориво или физическите упражнения при здрави хора." J Appl Physiol. 2012 Jan; 112 (2): 272-8.