Защо има толкова много натрий в преработените храни

Ако ви е казано да намалите приема на натрий, повече от вероятно сте били инструктирани да намалите или елиминирате много от преработените храни, които сте яли, дори и храни, които може да не изглеждат солени. Това е така, защото натрият често се използва като консервант и като овкусител, или като сол, или като съставка на някои ароматизанти за храни.

Хранителен консервант

Използването на сол като хранителна добавка не е нищо ново. Всъщност той се използва като консервант от векове. Всъщност солта е много важна в търговията и толкова ценна, че тя се използва почти като валута понякога.

Как действа солта?

Солта се състои от натриеви и хлоридни йони, които намаляват нещо, наречено водната активност на храните. Водната активност е количеството вода, което е на разположение за поддържане на растежа на бактериите или за разрешаването на други химични реакции.

Солта също може да извлича вода от всякакви бактерии, които ги убиват или най-малкото ги забавят доста. Освен това солта подобрява ферментацията, която може да се използва като друга техника за съхранение на храни.

Солта е ефективен консервант самостоятелно, но понякога са необходими допълнителни химикали. Някои от тях работят точно като обикновената сол, за да променят водната активност, но други работят, като променят химическите реакции, които обикновено водят до развалени храни и гранясни мазнини.

И в двата случая крайният резултат е храната, която продължава по-дълго.

Натриевите консерванти включват:

Вие ще намерите тези химикали в различни храни, включително салата превръзки, консервирани храни, печени стоки, излекувани меса, консервирани меса, сирене, конфитюри, желета и плодови пълнежи. Погледнете съставките, изброени в пакетите.

Усилвател на вкуса

Солта е подобрител на вкуса, който вероятно използвате при готвенето или на масата. Но това представлява само малко количество от средния дневен прием на натрий, по-малко от 25%. Можете да използвате настолна сол и да останете под препоръчителния дневен прием на натрий от 1500 до 2400 милиграма, стига да избягвате други натриеви съставки.

Някои аромати, които не съдържат сол, все още съдържат големи количества натрий. Мононатриев глутамат укрепва вашето възприятие за умами вкус, открит в солени храни като месо и риба. Натриевият ацетат е друг подобрител на вкуса, който е само леко солен на вкус, но изглежда, че потиска горчивите вкусове в храните, така че подобрява възприемането на сладки вкусове. Соевият сос също се използва като съставка, подобряваща аромата, и е изключително високо в натрий.

Гледане на Вашия прием

Потърсете натрий върху етикета "Хранителни факти". Дори и "намалените натриеви" храни все още могат да съдържат повече натрий, отколкото очаквате. Съдържанието на натрий е милиграми на порция и това може да не означава цялата опаковка.

Ако ядете цяла пилешка супа, вие наистина ядете две или три порции, така че не забравяйте да отчетете всички натрий.

Общите преработени храни, които са с високо съдържание на натрий, включват:

Източници:

Американската сърдечна асоциация. "Преработени храни: откъде идва цялата сол?"

Институт по медицина Комитет по стратегиите за намаляване на приема на натрий. "Запазване и физическа собственост Роли на натрий в храните."

Институт по медицина Комитет по стратегиите за намаляване на приема на натрий. "Вкус и ароматни роли на натрий в храните: уникално предизвикателство за намаляване приема на натрий."

Институт по медицина. "Диетични референтни количества: електролити и вода".