Защо гъвкавостта е толкова важна за новите работници

Защо трябва да се простирате

Гъвкавостта е една от областите на фитнес, за които не мислим много, освен да направим няколко разтягания преди или след тренировка. Всъщност протягането е едно нещо, което повечето от нас пропускаме, тъй като изтичаме извън времето, енергията и мотивацията . В края на краищата, стречинг не изгаря много калории, така че защо да се притеснявате?

Да бъдеш здрав и подходящ е повече от просто изгаряне на калории. Една от причините да отделите време за разтягане е простият факт, че гъвкавите мускули позволяват на ставите ви да се движат в пълен обхват на движение.

Тази пълна гама от движения е начина, по който се възползвате максимално от всяко упражнение и в резултат на това си тренирате.

Как здравите мускули могат да навредят на вашите тренировки

Помислете какво ще стане, когато сте здрави някъде в тялото си. Ако имате стегнати хълбоци, може би не можете да направите правилно клякане - бедрата надолу към земята и зад вас, корените са закрепени, коленете зад пръстите на краката.

Ако бедрата ви са стегнати, може би не можете да слезете толкова ниско, а може би и други части на тялото ви да влязат, за да компенсират тези стегнати бедра.

Това означава две неща: Вие не получавате най-много, че можете от това упражнение и, ако продължавате да го правите по този начин, може да се окажете с повтарящи се наранявания.

Предимствата на стречинг

Протягането не само ви помага да извлечете максимума от вашите тренировки, всъщност може да ви помогне да се чувствате по-добре с напредването на възрастта. Всъщност само някои от предимствата на стречинг включват:

Как да се стреля

Създаването на гъвкава програма е лесно, след като имате някои упражнения и добра представа как да ги направите правилно.

Протягането е един от най-нежните начини за работа на тялото ви и най-хубавото е, че можете да го направите по всяко време, почти навсякъде.

Не е необходимо специално оборудване, само малко време и солиден набор от разтягания за цялото ви тяло.

Някои основни насоки за разтягане:

  1. Протегнете след тренировката - Проучванията показват, че опъването преди тренировка не намалява риска от нараняване или болезненост. Всъщност протягането на студени мускули може да доведе до нараняване. Ако целта ви е да увеличите гъвкавостта, най-добре е да се простирате след тренировката, когато мускулите ви са топли и гъвкави. Можете също така да се простирате след гореща вана или да се накиснете във ваната.
  2. Удължете мускулите, които сте работили по време на тренировката си - Ако нямате много време, съсредоточете се върху главните мускули или мускулите, които са най-тесни, като ханша, квадрат, камшик, телета и гръден кош.
  3. Не скачайте - Когато правите статични разтегливи, не скачайте. Задръжте удобна позиция, докато почувствате леко издърпване на мускулите. Това не бива да навреди и подскачането може да ви накара да издърпате мускули.
  4. Задръжте всеки участък за 15-30 секунди, за да получите най- голяма полза от гъвкавостта .
  5. Протегнете през целия ден - Разтягането, когато сте топло, може да увеличи гъвкавостта, но разтягането през целия ден може да ви помогне да намалите напрежението и стреса. Ако останете на работа, опитайте тези седалки за офис служители .

Вашата тренировка за гъвкавост

Твърдата тренировка за гъвкавост не трябва да отнеме много време. Всъщност, можете да получите голямо общо тяло разтягане само с няколко основни упражнения.

Упражненията по-долу са предназначени да се простират на всички основни мускули, особено на мускулите, които са склонни да бъдат по-строги като гърдите, hamstrings и бедрата.

Направете ги след тренировка и през целия ден, за да насърчите по-малко стрес, повече отпускане и по-добро кръвообращение.

Упражнения за гъвкавост
Удари с тежести - Постоянни, вземете единия крак право пред вас, почивайки на петата. С плосък гръб, върха от бедрата, докато не усетите разтягане в задната част на краката. Задръжте за 30 секунди и повторете от другата страна.
Calf Stretch - Вземете един крак зад себе си, краката прав. Натискайте задната пета върху пода, докато огъвате предното коляно, усещайки опъване в телето. Задръжте за 30 секунди и повторете от другата страна.
Стреч на гръдния кош - Седнал или изправен, вдигнете ръцете зад себе си, ако сте в състояние да го сложите заедно (ако не просто вземете ръцете назад, доколкото е възможно). Изправете ръцете и леко ги повдигнете, усещайки разтягане в гърдите.
Triceps Stretch - седнал или изправен, с една ръка право нагоре и огъване на лакътя, като ръката зад главата си. Използвай другата ръка, за да дръпнеш внимателно лакътя, усещайки протежение зад ръката. Задръжте и повторете от другата страна за 30 секунди.
Удължаване на раменете - Седни или изправени, вдигнете дясната ръка право в гърдите, така че пръстите ви да сочат към лявата стена. Използвай лявата си ръка, за да дръпнеш ръката и да протегнеш рамото. Задръжте за 30 секунди от всяка страна.
Хип стречинг - лежащ на пода, кръстосайте левия крак над дясното коляно. Закопчайте ръцете зад дясното бедро и внимателно издърпайте крака към себе си, като държите горната част на тялото спокойно. Задръжте за 15-30 секунди и повторете от другата страна.

> Източници:

> Херберт Р.Д., де Noronha M, Kamper SJ. Протягане за предотвратяване или намаляване на мускулната болка след тренировка. Cochrane Database of Systematic Reviews 2011, Issue 7. Чл. No .: CD004577. DOI: 10.1002 / 14651858.CD004577.pub3.

> Техники за разтягане на мускулна и ставна болка (Част 2). > ACE Фитнес. https://www.acefitness.org/prosourcearticle/5414/stretching-techniques-for-alleviating-muscle.