Изисквания за магнезий и хранителни източници

Магнезият е основен минерал и е четвъртият най-богат минерал в човешкото тяло. Около половината магнезий в тялото ви се съхранява в костите ви, докато останалата част е в действие в клетките на вашите органи и други тъкани.

Магнезият се изисква, за да се случат стотици биохимични реакции. Това е от решаващо значение за нормалната мускулна и нервна функция и помага за поддържането на редовен здравословен ритъм.

Вие също се нуждаете от магнезий за силни кости и здрава имунна система.

Националната академия на науките, инженерството и медицината, отдел "Здравеопазване и медицина" е определила приема на диетични референтни количества магнезий (DRI). Предлаганият дневен прием варира според възрастта и пола. В допълнение, жените, които са бременни, се нуждаят от повече магнезий.

Диетични референтни количества

Женските
1 до 3 години: 80 милиграма на ден
4 до 8 години: 130 милиграма на ден
9 до 13 години: 240 милиграма на ден
14 до 18 години: 360 милиграма на ден
19 до 30 години: 310 милиграма на ден
31 години: 320 милиграма на ден
Жени, които са бременни: 360 милиграма на ден
Кърмещи жени: 320 милиграма на ден

Мъжките
1 до 3 години: 80 милиграма на ден
4 до 8 години: 130 милиграма на ден
9 до 13 години: 240 милиграма на ден
14 до 18 години: 410 милиграма на ден
19 до 30 години: 400 милиграма на ден
31 години: 420 милиграма на ден

Богатите на магнезий храни включват тъмно зелени листни зеленчуци, бобови растения, ядки, семена и пълнозърнести храни. Симптомите на недостиг на магнезий са редки при здрави хора.

Симптоми на недостига

Магнезиев дефицит може да възникне, когато не консумирате достатъчно храни, които съдържат магнезий. Това може да се случи и ако страдате от някои здравословни проблеми или приемате лекарства, които могат да доведат до загуба на магнезий или намаляване на количеството, което тялото ви може да абсорбира в тънките черва.

Диабетът, алкохолизмът, болестта на Crohn, целяка или чревната хирургия могат да доведат до недостиг на магнезий.

Симптомите на магнезиев дефицит не са чести, но могат да имитират други разстройства. Ако не получите достатъчно, може да увеличите риска от сърдечносъдови заболявания и да намалите функцията на имунната система.

Може да се почувствате слаби и уморени, да изгубите апетита си, да се превърнете в гадене и да започнете да повръщате, ако имате недостатъчност. Може да се развият чувствителност, мравучкане, мускулни спазми, гърчове и абнормни сърдечни ритми, докато дефицитът напредва.

Ако имате тези симптоми, трябва да видите доставчик на здравни услуги, който може да нареди кръвни тестове, за да определи дали магнезиевият дефицит е проблем или има други причини.

Магнезиеви добавки

Магнезиевите добавки могат да бъдат от полза за хора, които приемат някои лекарства, които могат да причинят загуба на магнезий или да намалят абсорбцията, като диуретици и антибиотици. Пациентите в напреднала възраст, алкохолиците, хората, които имат затруднения с контрола на диабета, и хората, които страдат от възпалителни чревни нарушения, могат да се възползват от приемането на добавки.

Приемане на прекалено много магнезий

Получаването на прекалено много магнезий от храните, които ядете, е много малко вероятно, но приемането на големи количества хранителни магнезиеви добавки може да причини диария и коремни спазми.

Приемането на прекалено много магнезий за по-дълъг период от време може да доведе до промени в психичното състояние, гадене, загуба на апетит, диария, слабост, ниско кръвно налягане, затруднено дишане и неравномерен сърдечен ритъм.

Не приемайте магнезиеви добавки в големи дози, повече от 350 mg, без да говорите с вашия доставчик на здравни услуги.

Източници:

Национален институт на здравеопазването на диетични добавки. Магнезиев фактор за здравните специалисти.

Националната академия на науките, инженерството и медицината, отдел "Здравеопазване и медицина". "Диетични референтни количества за приемане на таблици и приложение." http://www.nationalacademies.org/hmd/Activities/Nutrition/SummaryDRIs/DRI-Tables.aspx.