Захарни напитки и намален метаболизъм на мазнините: Възможна връзка

Захарните напитки могат да намалят ползите от високата ви протеинова диета, казва проучването

Вие сте здравословен ядец, който се опитва да изгради питателна храна около беден протеин? Много интелигентни потребители са се научили да запълват плочите си с растителни, рибни или слаби животински източници на белтъчини, за да се възползват от наградите, които предлагат макроелементите: повишено удовлетворение след хранене, понижено желание за по-малко здравословни храни и увеличаване на метаболизма.

Но ако пиете захарна напитка с високо протеиновото ви хранене, може би ще се смените от тези важни награди.

Захарни напитки и богати на протеини храна: Проучването повдига въпроси

Малко проучване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition , хвърли светлина върху възможното въздействие на захарните напитки върху метаболизма и наддаването на тегло. Изследването предоставя още една причина да бъдете предпазливи относно консумирането на захар подсладени напитки по време на хранене или през целия ден, особено ако сте изградили храна около протеини, за да получите ползи за здравето.

В проучването изследователите хранели 23 млади, здрави теломехници, подлагали на подобни ястия 15% от калориите от протеини или 30% от калориите от протеини. При всяко хранене субектите също пили или захар подсладена напитка (120 калории), или еднакви напитки, които са изкуствено подсладени (0 калории). След като се хранят, учените са събрали данни за това как са метаболизирани различни макронутриенти, чувства на пълнота, както и за глад за храна, които остават след хранене.

Резултатите бяха очарователни. Участниците в теста изпитват повишено желание за солени и пикантни храни след консумирането на висококачествени протеинови ястия със захарната напитка. Те също се чувстваха по-малко пълни и доволни, въпреки че захарната напитка добави повече калории към храната.

И лошата новина може да не свърши там. Изследователите установяват, че по-малко мазнини се метаболизират, когато добавите подсладена напитка към храната си.

Намаляването на мастния метаболизъм е още по-голямо, когато храната е богата на протеини. И въпреки, че захарната напитка увеличи приема на калории с 120 калории, само 80 от тези калории се изгарят през целия ден, оставяйки излишък от 40 калории.

На диетата с високи протеини? Помислете два пъти за вашата напитка

Въпреки че обхватът на изследването е ограничен, той добавя гориво към огъня, когато става въпрос за загриженост за захарните напитки . Ако сте здравословен ядец, който следва диета с по-високо съдържание на протеини, може да ви даде още една добра причина да преразгледате избора си за пиене по време на хранене.

Хранителните изследователи отдавна знаят, че създаването на храна, по-високо в протеина, ни помага да се чувстваме задоволени. Протеинът ни помага да се чувстваме пълноценни и удовлетворени, така че е малко вероятно да се яде отново малко след хранене. Повишаването на приема на протеини може да ви помогне да избегнете безсмислена паша или жажда, че допълнителна закуска от автоматите.

Но тези открития показват, че тази важна полза може да бъде намалена, когато консумирате захарна напитка с протеина. - обяснява д-р Шарън Касперсън. "Що се отнася до апетита, нямаше разлика в желанието за сладки храни, но добавянето на захарна напитка с протеиновото брашно увеличи желанието за солени и солени храни". Касперсън е изследовател биолог в USDA и водещ автор на изследването.

"Ако добавите захарна напитка към протеиновото си брашно, желанието ви за типични храни за вендинг машина като чипс и леки закуски може действително да се увеличи", казва тя.

И тъй като ние вече знаем, че консумацията на захарни напитки може да допринесе за увеличаване на теглото, неизгорелите содови калории, разкрити в изследването, могат да имат смисъл, защото много от нас пият повече от 120 калории всеки ден от захарни напитки. "Ако трябва да вземете тези резултати и да я приложите към по-голямото потребление на напитки, това не е само 40 калории", казва Касперсън. - Около една трета от калориите на сода не се използват.

Как да се намали обратно на захарни напитки

Ако сте един от тези, които харесват да запълнят чашата си с подсладен чай, сок или сода по време на хранене, има десетки причини да намалите, особено ако се опитвате да достигнете или поддържате здравословно тегло .

"Това проучване наистина не ме изненада относно промяната на теглото и захарта.Всъщност това изследване е в съответствие със сходни проучвания Sugar и захарните напитки могат да добавят значителен източник на калории към диетата и по този начин да допринасят за увеличаване на теглото, "казва Лори Райт, д-р, RDN, LD. Райт е асистент и директор на докторска степен по програма за клинично хранене в университета в Северна Флорида и говорител на Академията по хранене и диететика. Тя казва, че тя винаги препоръчва клиентите да комбинират белтъчини с въглехидрати в храната и закуската си, но качеството на въглехидратите има значение.

Добавените захари са виден и нездравословен източник на въглехидрати. "Добавените захари представляват приблизително 16% от общия прием на енергия.Това е около 6 супени лъжици (91 грама) добавена захар всеки ден.Най-големият източник на добавени захари в нашата диета е от захар подсладени напитки. Д-р Каспърсън пише в блога си BioMed Central.

Как да намалите приема на захарни напитки? Бавен и стабилен подход вероятно е най-добрият. Райт предлага няколко съвета, които ще ви помогнат да намалите:

Тя също така казва, че е обичайно да се бориш със зависимостта от захарта. Тя предлага помощ от професионалист:

Важно е хората, които искат да отслабнат, да имат индивидуален план, който съчетава стратегии и променя техния начин на живот за трайни промени. Регистрираният диетолог може да работи с клиент, за да идентифицира най-важните необходими промени, да предложи стратегии и да насърчи устойчив начин на живот, който поддържа здравето.

Словото от

Старите навици са трудни за разбиване. За много от нас навик за сода (или навик за сок или подсладен чай навик) е ежедневната патерица, върху която се навеждаме. Но изследователите продължават да намират причини, поради които да намаляваме. Докато това изследване е малко, то добавя към нарастващите доказателства, че сода и други захарни напитки не са добри за нас - дори когато ядем иначе здравословна диета. Опитайте се да предприемете малки стъпки, за да намалите приема си и да видите как той влияе върху ежедневието ви. Може да откриете, че спите по-добре, се чувствате по-енергични или печелите други ползи, които правят жертвата полезна.