Ползи за здравето на чая: как различните видове се сравняват

Чаят се използва от поколения на много различни култури и в двете социални среди и за да се стимулира здравето и уелнесът. Различните видове чай имат различни предимства. Но не всички чайове, които понастоящем се предлагат на пазара, дават реална полза, когато става въпрос за тялото ви. Всъщност, в някои случаи може би е по-добре да пиете обикновена топла вода с лимон.

Преди да изберете чай, е полезно да разберете основните различия между различните сортове. Целият традиционен чай идва от завода Camellia sinensis. Има само четири категории традиционен чай: бял чай, зелен чай, чай oolong и черен чай. Разликата между всяка е степента, в която всеки лист е окислен или ферментирал. Обикновено чаените листа, които са силно окислени, са по-тъмни или по-червени, а чайките, които са по-малко ферментирали, са по-светли или по-зелени. Традиционният чай обикновено съдържа кофеин.

Билкови чайове и плодови чайове са различни от традиционните чайове. Тези сортове са по-малко склонни да съдържат кофеин. Както можете да си представите от името си, те се произвеждат от сушени билки или плодове. Различните билки могат да осигурят разнообразни ползи за здравето, но журито е на кои ползи е вероятно да спечелите, когато пиете билков чай.

По-долу са изброени някои от най-популярните видове чай, билкови и традиционни. Здравните ползи от чая са очертани заедно с научни доказателства, които могат или не могат да подкрепят претенциите.

Зелен чай и

@treycwong през Twenty20

Зеленият чай е един от най-популярните чайове на пазара, дължащ се отчасти на репутацията му за предоставяне на антиоксиданти и укрепване на уелнес. Matcha, или прахообразен зелен чай, също е много популярен в магазините за здравословни храни и в уелнес общностите. Според някои източници една чаша чай matcha осигурява предимствата на 10 чаши редовно приготвен зелен чай.

Фенове на зеления чай смятат, че може да се използва за предотвратяване и / или лечение на рак, понижаване на холестерола, предотвратяване на сърдечни заболявания, подобряване на умственото функциониране, понижаване на кръвното налягане, предотвратяване на гниене на зъбите, увеличаване на загубата на тегло и увеличаване на загубата на вода.

Зелен чай и зелен чай екстракти са били широко проучени за техните потенциални ползи за здравето. Но само някои от тези ползи се подкрепят от научни доказателства, според Националните институти по здравеопазване.

Според базата данни за интегриращата медицина в Центъра за лечение на рак "Memorial Sloan Kettering" има само ограничени доказателства, че чайът има противоракови свойства. Някои проучвания показват смесени резултати. Същото важи и за възможния ефект на зеления чай върху холестерола и сърдечните заболявания.

Зеленият чай може да има ограничена способност да предотврати гниенето на зъбите, въпреки че теорията не е била тествана в клинични проучвания. Някои проучвания показват, че пиенето на зелен чай може да ви помогне да намалите риска от развитие на високо кръвно налягане.

Кофеинът в зеления чай може да стимулира нервната система, за да увеличи психическото съзнание и може да има някакъв (ограничен) ефект върху метаболизма.

Страничните ефекти от пиенето на зелен чай може да включват гадене и стомашни разстройства при някои хора. Кофеинът в зеления чай може също да предизвика нервност и проблеми със съня.

Черен чай

Традиционният черен чай е най-популярният вид чай в света. Видовете черен чай включват Ърл Грей, Darjeeling, masala chai (когато се смесват с други подправки), английски чай за закуска и ароматизирани черни чайове като розов черен чай и черен чай личи. Има и популярни смеси от черен чай като Lapsang Souchong (пушена смес), черен чай Keemun и черния чай Юнан. Традиционният черен чай съдържа приблизително 50-90 милиграма кофеин на чаша.

Подобно на зеления чай, черен чай съдържа полифеноли, включително катехини, флавоноиди и танини. Полифенолите са растителни химикали, които могат да осигурят ползи за здравето. Изследователите са обвързали консумацията на флавоноиди с важни резултати в областта на здравето, но учените съветват, че е необходимо да се направят повече изследвания, за да се каже със сигурност дали черният чай може значително да стимулира вашето здраве.

Повечето експерти препоръчват, ако искате да се възползвате напълно от предимствата за здравето на черен чай, използвайте листа (вместо чантата) и не добавяйте мляко или захар.

Oolong Чай

Ако предпочитате чай, който е малко по-богат от черния чай, опитайте с чай Oolong. Ще получите около 30 милиграма кофеин на чаша (по-малко от кафе), въпреки че кофеинът в чашата ви ще варира в зависимост от редица фактори, включително времето за варене.

Чаят от Oolong, подобно на зеления чай, има репутация като полезна за отслабване. Някои научни доказателства показват, че консумирането на oolong може да помогне за намаляване на телесните мазнини при хора, които вече са с наднормено тегло или със затлъстяване. Счита се, че чаят има свойства за понижаване на холестерола, а проучванията върху животни показват, че той намалява нивото на триглицеридите.

Имайте предвид, обаче, че просто пиенето на чай оолунг - без да се променят други фактори за начина на живот - е малко вероятно да има драматично или забележимо въздействие върху цялостния здравен профил.

Чай от лайка

Лайка е билков чай. Тя не осигурява кофеин като черен чай или зелен чай, така че не осигурява стимулиране по същия начин, както традиционните чайове. Вместо това, лайка е широко призната като успокояващ чай.

Има някои научни доказателства в подкрепа на използването на чай от лайка за тревожност и безсъние. Съществуват и някои ограничени клинични доказателства, че може да помогне за намаляване на мускулните спазми, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се потвърди това предимство.

Чайковият чай може да се използва и като антисептик за лечение на кожни язви или дори за лечение на хемороиди. Но на хората не са провеждани клинични проучвания, за да докажат, че тя ще работи.

Страничните ефекти от чай от лайка може да включват зачервяване или подуване на хора, които са свръхчувствителни или алергични (особено тези, които са алергични към амброзия или хризантеми).

Pu-erh чай

Pu-erh чай е популярен в Китай от хиляди години и напоследък стана по-популярен в други региони на света. За разлика от други сортове чай, Pu-erh се ферментира, притиска във форми и след това остарява под висока влажност, преди да бъде готова за продажба. Повечето чай Pu-erh има подчертано остър мирис или мирис.

Фенове на този чай твърдят, че притежава както свойства на загуба на тегло, така и детоксикация. Някои хора вярват също, че могат да повишат умствената яснота и да понижат холестерола.

Кофеинът в чая Pu-erh може да осигури ползите за загуба на тегло и умствената яснота, която някои пиячи изпитват, въпреки че Pu-erh има по-малко кофеин, отколкото други традиционни чайове. Изследванията върху животни са показали връзка между консумацията на Pu-erh и намалената телесна мастна тъкан и по-ниските нива на холестерола, но липсват проучвания при хора.

Rooibos и Honeybush Чай

Rooibos (известен също като червен Буш чай) и Honeybush са чай "братовчеди", защото те произхождат от подобна област в Южна Африка. И двете са билкови чайове, които не осигуряват кофеин. Rooibos има вкусен вкус. Honeybush има леко сладък вкус, който често се сравнява с меда.

И двата билкови чайове имат полза за здравето. Някои смятат, че чайът може да предпази от рак, да осигури анти-стареене свойства (включително лечение на бръчки), да подобри здравето на костите, да стимулира имунната система, да облекчи стомашните спазми и да потисне желанието за бонбони.

Има много ограничени изследвания, които показват връзка между консумацията на пчелен восък и възможността за подобряване на здравето на костите. Но в най-добрия случай проучванията са предварителни. И тъй като honeybush има сладък вкус, е разумно, че ако го пиете, вместо да се наслаждавате на десерт, може да сте в състояние да пропуснете висококалоричните сладки храни.

Изследванията върху животни показват, че чайът rooibos може да осигури някои от рекламните ползи за здравето, включително противовъзпалителни ползи, облекчаване на симптомите на диабет тип 2, подобрена имунна функция и предотвратяване на увреждане, причинено от радиация. Но човешките изследвания липсват, така че все още не е ясно дали ще спечелите тези ползи, ако пиете чая.

Turmeric Чай

Turmeric чай придобива популярност в храненето и храненето кръгове, но това не е чай в традиционен смисъл. Не се приготвя с чаени листа или с билки. Вместо това, това е смес от подправки, комбинирани, за да осигурят вкус и ползи за здравето.

Рецепти за чай от куркума обикновено включват куркума, мед и лимон. Рецепти могат да включват и други подправки като джинджифил, черен пипер (за абсорбция), канела и индийско орехче. Черният чай може да се добави и към чай от куркума. Някои рецепти също така включват известно разнообразие от мляко. Когато млякото е включено, напитката често се нарича "златно мляко" или "куркума мляко". Компаниите демонстрират своите уникални смеси на конференции и специализирани хранителни шоута, като Fancy Food Show, организирано от Асоциацията за специални храни.

Много от тях, които пият чай от куркума, смятат, че тя осигурява многобройни ползи за здравето . Фенове на напитката вярват, че има противоракови свойства, намалява възпалението, подобрява акнето, намалява риска от болестта на Алцхаймер, осигурява полза от загуба на тегло и дори може да намали болката и депресията.

Има някои научни доказателства в подкрепа на някои от тези ползи. Куркумикът съдържа куркумин, активна съставка, изследвана както при животни, така и при хора. Изследванията са дали някои доказателства, че куркуминът има противовъзпалителни свойства. Но дали подправката може да предотврати заболяването е друг въпрос.

Проучвания при животни и ограничено изследване на човека показват, че куркуминът осигурява възможни ползи за лечението и профилактиката на някои видове рак. Въпреки че някои проучвания показват, че куркума може да се намесва в някои химиотерапевтични лечения за рак на гърдата.

Има също така проучвания върху животни, които предполагат връзка между консумацията на екстракт от куркума и профилактиката на болестта на Алцхаймер. Изследователите също така забелязват, че заболеваемостта е по-ниска в области (като Индия и Азия), където хората консумират повече куркума.

Макар че изглежда като куркума е чудо подправка, има и недостатъци да я консумираме. Националните здравни институти твърдят, че високите дози или дългосрочното използване на куркума може да предизвика стомашно-чревни проблеми.

Висок октанов чай

Високо октановите чайове са ароматизирани чайове, които са супер-кофеинизирани. Типична чаша традиционен черен чай може да съдържа 50-90 милиграма кофеин. Типична чаша кафе може да има 100-150 милиграма. Но чаша високо октанов чай ​​може да достави 150 милиграма или повече. Хората, които не харесват вкуса на кафе, могат да изберат високо октанов чай ​​като алтернатива.

Марки като Zest Tea правят специфични сортове чай с висок октан. Но има и други компании, които смесват сортовете чай с повече кофеин. Република Чай, например, предоставя списък с по-високи енергийни чайове, които включват Blackberry Sage Black Tea, Earl Grayer и Green Matcha. Тези сортове обаче осигуряват по-малко кофеин, отколкото чаша кафе. По-малките марки като Tea Adiago произвеждат чай от висококачествен октанов Gladiolus, който има "умерени" количества кофеин, според компанията.

Докато кофеинът може да осигури някои предимства, включително засилване на умствената бдителност и (леко) повишен метаболизъм, някои хора изпитват и недостатъци. Ако пиете прекалено много кофеин, може да имате проблеми със съня и може да почувствате главоболие, нервност или тревога.

Ароматизирани чайове

Много компании смесват традиционен чай или билков чай ​​с плодови аромати или подправки, за да създават ароматизирани чайове. Ако не ви харесва вкусът на обикновен черен чай или зелен чай, вместо това предпочитате един от тези вливащи се чайове. В повечето случаи вкусовите инфузии няма да променят ползите за здравето на чая. И в повечето случаи избора на обикновен плодов аромат чай (без добавени подсладители) ще бъде по-добър за вашето здраве, отколкото пиене на чай със захар или сметана, които добавяте сами.

Имайте предвид, обаче, че търговски чайове като ароматизирани ледени чайове или подсладени чаени напитки често са източник на празни калории и могат да осигурят повече захар, отколкото имате нужда .

Словото от

За много от нас пиенето на чай е успокояващо и мирно част от нашето време. Дори ако самият чай не осигурява никакви ползи за здравето, просто да отделите време за приготвяне на чаша и да се насладите на всяка глътка осигурява усещане за мир и уелнес.

Много е възможно чаша чай да Ви осигури и медицински ползи. Но тъй като има малко твърди доказателства в подкрепа на много от твърденията, може да не е умно да разчитате на чай за лечение, предотвратяване или управление на заболявания. Ако управлявате медицинско състояние, работете с вашия доставчик на здравни услуги, за да излезете с план, който включва както традиционни, така и естествени възможности за подобрение.

> Източници:

> Cao ZH, Gu DH, Lin QY и др., "Ефект на чая pu-erh върху телесните мазнини и липидните профили при плъхове със затлъстяване предизвикано от диета". Phytother Res. 2011 Feb; 25 (2): 234-8.

> Той RR, Chen L, Lin BH, Matsui Y, Yao XS, Kurihara H, "Благоприятни ефекти на консумацията на олонг чай върху наднормено тегло и затлъстяване, предизвикани от диета". Chin J Integr Med. 2009 Фев; 15 (1): 34-41.

> Национален център за допълващо и интегриращо здравеопазване, "Зелен чай", Национални здравни институти, Актуализиран септември 2016 г.

> Национален център за допълващо и интегриращо здравеопазване, Национален институт по здравеопазване "Turmeric", Актуализиран септември 2016 г.

> Visagie A, Kasonga A, Deepak V, et al., Commercial Honeybush ( Cyclopia spp.) Чайният екстракт инхибира образуването на остеокласти и костната резорбция в RAW264.7 миши макрофаги - едно проучване in vitro , Int J Environ Res Public Health . 2015 ноември; 12 (11): 13779-13793.