Храната, която ядете, може да ви направи гази

Газът е въздух в храносмилателния тракт. Това е абсолютно нормално, но прекалено много газ може да бъде смущаващо, когато се изпуска от изгаряне или преминава газ като метеоризъм. Газовете могат да бъдат причинени от прекалено бързо ядене и поглъщане на въздух, дъвка или смучене на твърди бонбони. Или може да се получи, когато приятелски бактерии, които живеят в дебелото черво, разграждат захари и нишестета, които идват от някои от храните, които ядете.

Бактериите създават газа като страничен продукт.

Богатите на въглехидрати храни са склонни да причиняват газ, но храни, които съдържат предимно мазнини и протеини, не. Това не означава, че въглехидратите са лоши за вас - в действителност, много здравословни храни причиняват газ, защото те са храни, които са с високо съдържание на фибри.

По-голямата част от времето, тъй като малко газ не се квалифицира като медицински проблем, така че не е нужно да променяте диетата си. Но ако имате заболяване като целяк, лактозна непоносимост или ако вашите симптоми са тежки, тогава ще трябва да избягвате храни, които причиняват проблема.

Храни, които могат да причинят газ

Ако добавите повече плодове и зеленчуци към вашата диета, може да забележите повече производство на газ. Това не изглежда честно, тъй като всъщност подобрявате вашата диета. Но, сърце - не всички растителни храни причиняват газ във всички. С малко опити и грешки можете да определите кои храни са виновни, включително:

Предотвратяване на превишения газ

Всеки произвежда всеки ден газ, но излишната продукция може да доведе до подуване - което може да бъде много неудобно.

Проследявайте храните, които ядете, за да видите дали можете да откриете каквито и да е взаимовръзки между отделните храни и производството на газ (използвайте дневник за храна ). Трябва също така да говорите с вашия доставчик на здравни услуги, особено ако имате други здравни проблеми или храносмилателни симптоми. Той или тя може да направи някои тестове, за да изключи сериозни здравословни проблеми.

Средствата за храносмилане, които съдържат храносмилателни ензими, се предлагат в извънборсовата форма. Ензимите помагат за разграждането на въглехидратите, което може да намали производството на газ. Ако вашият газ се дължи на лактозна непоносимост, можете да приемате продукти, които съдържат лактаза, ензима, който усвоява млечна захар.

Пробиотиците също могат да помогнат и могат да бъдат намерени в храни като кисело мляко и кисело зеле, или те могат да се приемат като хранителни добавки.

Нисък FODMAP диета и раздразнителен черво синдром

FODMAP е кратък за ферментиращи олиго-, ди- и моно-захариди и полиоли. Много от хранителните продукти на този списък, причиняващ газове, са високи в тези видове захари и захарни алкохоли. Намаляването на консумацията на високи храни FODMAP може да помогне за намаляване на производството на газ, ако имате IBS.

Източници:

Гастроентерология и хепатология. "Ниската FODMAP диета за лечение на синдрома на раздразнените черва и други стомашно-чревни нарушения". http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3736783/.

Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ. Национална информационна клиника за храносмилателни заболявания (NDDIC). "Газ в храносмилателния тракт". http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/gas.