Перспективи за това дали алкохолът има или не място в здравословна диета

Алкохолът е типичен "меч с двойно остриета". Умереният прием на алкохол постоянно се свързва с намален сърдечно-съдов риск и тъй като сърдечните заболявания са убиец номер едно при мъжете и жените, намаляването на общата смъртност. Разбира се, излишният алкохол е много опасен за здравето по различни начини и дори умереният прием на алкохол е свързан с увеличаване на причината за преждевременна смърт - рак.

Като се имат предвид тези тънкости, не е изненадващо, че дори експертните мнения по темата се различават. Изложените по-долу гледни точки илюстрират тънкостите и сложността на тази тема и показват значението на добре информиран и персонализиран избор.

Райса Буюкбахар, М.с., РД

Да, алкохолът може да има място в здравословна диета. Въпреки това, колко пиете засяга живота ви. Алкохолните напитки не съдържат жизнено важни хранителни вещества. Ето защо те често се наричат ​​" празни калории ".

Здравословното хранене се състои от правилното количество храна от всяка хранителна група. Един грам алкохол осигурява 7 калории в сравнение с 4 калории на грам въглехидрати и 9 калории на грам мазнини. Ако изберете алкохол, за да осигурите повечето калории, от които се нуждаете, тогава рискът от хранителни недостатъци.

В Съединените щати една напитка осигурява 14 грама алкохол. Например, една напитка би била:

За да коригирате консумацията на алкохол за здравословен начин на живот, е важно да имате всички факти. Осемдесет и осем хиляди смъртни случая са свързани с алкохола всяка година в Съединените щати.

Според Националния център за профилактика на хронични заболявания и насърчаване на здравето употребата на алкохол (консумация на 4 или повече напитки дневно за жени и 5 или повече напитки на ден за мъже) и тежко пиене (консумация на 8 или повече напитки седмично за жени и 15 или повече напитки седмично за мъже) може да доведе до наранявания, вродени дефекти и социални и хронични здравни проблеми, като няколко вида рак, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, инсулт и чернодробно заболяване.

С алкохола, като всичко останало, умереността е ключова. Първо, проследявайте колко често и колко пиете. След това задайте цел за количеството напитки в дните, които пиете. Не пийте повече от 4 напитки всеки ден, ако сте мъж и 3 напитки, ако сте жена. Тези ограничения могат да помогнат за намаляване, макар и не напълно, на елиминиране на свързаните с алкохола рискове.

Можете да промените живота си, като намалите консумацията на алкохол. Помнете, че контролирате колко пиете! Помолете за помощ, преди да е станало твърде късно, ако смятате, че имате проблем с пиенето.

Маргарет И. Кумомо, дм

Автор на свят без рак
Домакин / Писател на документален филм на PBS "Свят без рак: силата на превенцията"
Член, Консорциум за рака на Ню Йорк

Когато пиете бира, вино или твърда алкохол, знаете ли, че алкохолът увеличава риска от рак?

Обучаваме ли децата си, че едно от многото вреди, свързани с алкохола, е, че това ще повиши риска от рак? Не трябва да има объркване относно тази проста истина.

Алкохолните напитки са канцерогенни, съгласно Националната програма за токсикология на Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ и Международната агенция за изследване на рака. Колкото повече пием, толкова по-голям е рискът от рак. Раковите заболявания на главата и шията, хранопровода, черния дроб, дебелото черво, ректума и гърдата са свързани с пиенето на алкохол. Съществуват все повече доказателства, че раковите заболявания на панкреаса, простатата и кожата (меланома) също са свързани с консумацията на алкохол.

Има много начини, по които алкохолът повишава риска от рак. Например, алкохолът се превръща в организма в ацеталдехид - известен канцероген, който уврежда ДНК и протеините. Алкохолът също така увеличава хормона естроген в организма, който е свързан с рак на гърдата.

Какво става с червеното вино и риска от рак? Няма научни доказателства, че ресвератролът, намиращ се в червено вино, за който се съобщава, че има противоракови свойства, може да предотврати или лекува рак при хора.

Когато пиете алкохол и пушите цигари, рискът от рак е дори по-голям, отколкото да го направите сам. Всяко количество алкохол увеличава риска от рак. "Спрете да пиете алкохол" трябва да бъде чут толкова широко като "спрете да пушите".

Джоел Кан, д-р, FACC

Клиничен професор по медицина (кардиология), Училище по медицина на Уейнския държавен университет

Много аспекти на нашето здраве могат да бъдат описани с U-образна крива, която е идеята, че прекалено много или твърде малко от поведението може да бъде нездравословно и сладкото място е мястото, където имате оптимални резултати.

1. "Лека до умерена" пиене (определена като 1 напитка дневно за жени, 2 напитки на ден за мъжете) се свързва с по-ниски нива на обща смъртност, сърдечна смърт, захарен диабет, сърдечна недостатъчност и инсулт.

2. При анализ на проучвания, комбиниращи данни за над 1 милион души и обща смъртност, U-образната крива е "най-сладка" на 1 до 2 напитки дневно за жени и на 2 до 4 напитки на ден за мъжете. Повечето власти препоръчват по-малко.

3. В отделен анализ на пиенето при 250 000 възрастни в САЩ, изследователите установяват, че до 7 напитки седмично за жени и 14 напитки на седмица за мъже са свързани с над 30% спад в смъртността.

Американската асоциация за сърдечно-съдови заболявания съветва хората да не започнат да пият навик за здравословни ползи. Независимо от това, за тези, които се наслаждават на алкохолна напитка, ежедневно има 5-унция чаша червено вино (или две) с научна подкрепа.

Преди много време Бенджамин Франклин каза, че "виното прави ежедневния живот по-лесен, по-малко забързан, с по-малко напрежение и по-голяма толерантност." Ако се придържате към "сладкото"

Катлийн Зелман, MPH, RD

Хранителен експерт

Алкохолът е адресиран във всяка версия на насоките за хранене на американците, които призовават възрастните, които пият, да го направят с умереност. Освен това препоръките бяха разширени, така че да включват калории, стандартни напитки и списък на хората, които трябва да избягват алкохол, включително

Друг важен фактор, който трябва да имате предвид при пиене на алкохол, е да се ограничи консумацията на една напитка на ден за дами и две напитки за мъже. Съществува тенденция за по-високи алкохолни занаятчийски бири и увеличаване на алкохолното съдържание на вината, което е по-високо от стандартния еквивалент на напитка.

Фактор в алкохолното съдържание, когато надвишава стандартите. За да изчислите един еквивалент на напитка, умножете обема в унции с процента алкохолно съдържание и го разделете на 0,6 (унции алкохол на напитка). Например: 16 течности за бира при 5 процента алкохол: (16) (0,05) / 0,6 се равнява на 1,3 еквивалентни напитки. Големите стъклени изделия също могат да бъдат склонни да бъдат препълнени и да надвишават ограниченията за напитки.

За повечето умерени пиячи алкохолът има цялостни ползи за здравето, включително повишаване на сърдечно-съдовото здраве, особено при възрастни на средна възраст. Насладете се на здравословните ползи от алкохола в рамките на препоръчителните граници.